RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Громади мають контролювати новообрану місцеву владу

Віче мешканців села Фото: УНІАН

Відбулися чергові вибори до місцевих рад, проте громадянський обов’язок кожного з нас на цьому не завершується. Відповідно до останніх досліджень та спостережень, проведених в різних країнах світу, влада є ефективнішою в тих населених пунктах, де органи місцевого самоврядування підзвітні громаді. Як громадам контролювати новообрану місцеву владу розповіла експертка Міжнародного центру перспективних досліджень Юлія Проценко.

Новообрані депутати можуть бути зацікавлені у покращенні добробуту населення, проте є велика спокуса витратити кошти місцевих бюджетів на нецільові потреби. Це підтверджують регулярні журналістські розслідування, оприлюднені в засобах масової інформації та в соціальних мережах, в яких часто фігурують чинні політики. Внаслідок цього падає довіра до державних та місцевих органів влади та надія на краще майбутнє. Зниження довіри до державних інституцій впливає, зокрема, і на явку виборців та на залученість громадян до прийняття важливих рішень.

Розірвати це порочне коло непросто, проте дослідження демонструють, що громадський контроль за роботою влади є досить ефективним чинником. Органи влади, які перебувають під наглядом суспільства, здатні ефективніше працювати та комунікувати з населенням. А залученість громадян до процесу прийняття важливих рішень та контроль виконання завдань сприяють одержанню доступу до ресурсів і можливостей для широких верств населення.

Місцеві органи влади зі свого боку мають регулярно звітувати про детальні плани на подальший розвиток міста, про виконані проєкти та витрачені кошти. Комунікація має проводитися не лише у вигляді публікацій на сайті міської ради та відповідей на запити громадян. Має також враховуватися думка населення стосовно впровадження тієї чи іншої ініціативи з боку влади. Важливим є врахування потреб та запитів громади, наприклад, відсутність дитячих майданчиків, брак шкіл та садочків, проблема з утилізацією відходів тощо є частими запитами з боку окремих громад, проте роками ці питання залишаються невирішеними.

У межах проєкту "Зміцнення демократичної стійкості ключових державних інституцій в Україні" Міжнародний центр перспективних досліджень разом з місцевими експертами регулярно проводять моніторинг важливих заходів та рішень, ухвалених органами місцевого самоврядування по всій країні. Експерти оцінюють обрані заходи та роблять висновки стосовно їх якості та доречності.

Часто з’ясовується, що органами місцевого самоврядування не проводиться чітка комунікація з населенням, а обґрунтування тих чи інших дій є сумнівним. Так, наприклад, депутати Одеської міської ради прийняли рішення про запозичення до міського бюджету 500 мільйонів гривень на три роки під 11% річних - щоб покрити поточні витрати. Крім цього, міська рада виплачує зобов’язання ще по трьох кредитах. Самі по собі кредити не є поганими. Проте варто добре прорахувати, наскільки вигідним буде кредит. Варто розглянути інші варіанти залучення коштів, адже, кредити під великі відсотки на поточні потреби брати невигідно.

Ще одним об’єктом критики став нещодавно відкритий "Хокейний клуб "Маріуполь". Кошти на будівництво клубу виділили приватні інвестори з частковим залученням коштів місцевого бюджету. Проте утримання хокейного клубу буде покриватися за рахунок коштів місцевої ради. Ще на початку будівництва клубу експерти стверджували, що це неефективна інвестиція, адже в Маріуполі хокей не є популярним видом спорту.

Більше заходів читайте за посиланням.

Варто пам’ятати, що рішення, прийняті міськими органами влади, покриваються шляхом сплати податків. Причетною до цього є більша частина громадян. Тому краща взаємодія громади та місцевої влади сприятиме прозорості та ефективності роботи органів місцевого самоврядування, забезпечить доступ громадян до загальнодоступної інформації про дії представників влади та наслідки цих дій. З боку органів влади має проводитися постійна комунікація щодо дій та реформ, адже робота в них має бути відкритою, прозорою та зрозумілою для населення.

Місцеві вибори, в даному випадку, відкривають вікно можливостей, щоб залучити громаду до контролю за діяльністю нових депутатів та вимагати від них підзвітності, зіставлення передвиборчої програми з фактичними результатами роботи.

Читайте також

Запоріжжя залишилося без облради: що відбувається і до чого тут колаборанти

Верховна Рада не розпустила Запорізьку облраду, але відібрала у неї всі повноваження

Якщо не прийде український закон на деокуповану територію, то прийде суд Лінча - екс голова Луганської ВЦА

Сергій Гайдай розповів страшні деталі про життя українців в окупації на Луганщині та вплив виборів Путіна на регіон

Рейтинг міст за абсолютними і відносними показниками допомоги ЗСУ

Опубліковано докладну статистику щодо допомоги Збройним силам та іншим силам оборони місцевою владою