RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Війна на Донбасі: бойовики ДНР та ЛНР закінчили перемир'я

Бойові дії поновилися на всій лінії розмежування

Бойові дії поновилися на всій лінії розмежування Українським військовим доводиться утримувати зайняті позиції в зоні АТО на Донбасі під почастішали обстрілами бойовиків Фото: УНІАН

Бойовики ДНР і ЛНР припинили пасхальне перемир'я і провокують чергове загострення на Донбасі. З вечора 14 травня вони значно збільшили кількість обстрілів сил АТО і намагаються відтіснити українських військових з позицій, які зайняли останні. Сьогодні ескалація відбувається вздовж усієї лінії розмежування, однак навряд чи переросте в масштабний наступ незаконних збройних формувань, вважають експерти. На думку співрозмовників "Апострофа", постійними обстрілами Москва вкотре намагається тиснути на Київ щодо питання виконання Мінських угод, а паралельно з цим проводить на Донбасі навчання своїх військових.

Черговий виток ескалації на сході України розпочався увечері в суботу, 14 травня. Про це "Апострофу" повідомив речник прес-центру АТО Антон Миронович. За його словами, загострення ситуації розпочалося з Авдіївської промислової зони, а тепер перейшло практично на всю лінію зіткнення. "Вчора (15 травня, - "Апостроф") інтенсивність вогню взагалі зашкалювала. За останню добу було зафіксовано 36 обстрілів наших позицій (при тому, що впродовж останнього тижня ця цифра не перевищувала 8 обстрілів, - "Апостроф"). Почали працювати артилерія калібру 122 і танки. Тобто бойовики атакували із застосуванням техніки, яка повинна бути відведена", - заявив він "Апострофу".

Як зазначив Миронович, нинішні обстріли бойовиків не є провокацією, а цілеспрямованою спробою розширення підконтрольної їм території. "Це робиться з конкретною метою:" вибити наші сили з промзони (поблизу Авдіївки, Донецька область, - "Апостроф")", - пояснив речник прес-центру АТО.

Фактично, як вважає прес-офіцер ОТГ (оперативно-тактична група) "Донецьк" Влад Волошин, Авдіївська промислова зона — найгарячіша точка в зоні АТО. "Тим не менше ситуація загострилася по всій лінії розмежування. Ескалація проходить поблизу Донецького аеропорту, там, де стоять наші позиції: шахта Дутівка. Загострилася ситуація в Зайцево, Луганському. І це тільки в зоні відповідальності ОТГ "Донецьк", - розповів він "Апострофу".

Крім того, бойовики так званої ЛНР можуть спробувати захопити Луганську ТЕС, вважають у Головному управлінні розвідки Міноборони України. "Днями в Луганську відбулася закрита нарада командування 2 армійського корпусу ЗС РФ і представників бойовиків "ЛНР", під час якого обговорювалися питання розширення підконтрольної території в напрямку Станиці Луганської та Щастя. Також російське військове командування обговорювало можливість встановлення контролю над Луганською ТЕС", - йдеться в повідомленні розвідників.

"У них (проросійських бойовиків, - "Апостроф") закінчилося перемир'я. Режим припинення вогню більш-менш дотримували впродовж травневих свят, а сьогодні вони, судячи з усього, вважають, що перемир'я закінчилося", - зазначив Влад Волошин. За словами голови Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павла Жебрівського, внаслідок ескалації поранення отримали кілька українських військових, а також мирний житель Авдіївки.

"Точних даних поки немає, але нам відомо, що з боку бойовиків також є чималі втрати. Вони кидають туди дуже великі сили", - зазначив Антон Миронович. За його словами, сили АТО відкривають вогонь на поразку тільки з дозволених видів зброї: стрілецького, гранатометів, великокаліберних кулеметів та озброєння бойових машин. "При цьому в разі масштабних дій, якщо вони намагатимуться прорвати нашу лінію оборони і будуть використовувати ще більше важкої артилерії, ми залишаємо за собою право використовувати також нашу артилерію. Але ми обов'язково повідомимо про це протилежну сторону і представників ОБСЄ. Нині необхідності використовувати артилерію в нас немає. Вона знаходиться в районах відведення", - підкреслив спікер прес-центру АТО.

На думку заступника директора Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Антона Михненка, нова хвиля ескалації на Донбасі пов'язана з незадоволеністю Москвою підсумками чергової зустрічі міністрів закордонних справ країн "нормандської четвірки". "Ці переговори не дали того результату, якого хотіла отримати Росія (Сергію Лаврову не вдалося схилити українську сторону прийняти російську версію закону про вибори на тимчасово окупованих регіонах, - "Апостроф"). Тому сьогодні за допомогою військової ескалації на Донбасі Москва намагається тиснути на Київ", - заявив він "Апострофу". При цьому, на його думку, широкомасштабний наступ проросійських сил тепер є малоймовірним.

Як вважає експерт, є кілька причин, які змусили бойовиків вдатися до ескалації саме зараз. "Перше — для того щоб підтримати бойовий тонус своїх підрозділів. Друге: вони можуть приганяти в "гарячі" точки розвідувальні групи для того, щоб тренувати їх у бойових умовах. Це можуть бути як розвідгрупи, підготовлені на території так званих ЛНР і ДНР, так і ті, які приїжджають з Росії. А третє - вирішити завдання технічного плану, щоб відтіснити українські війська глибоко в тил. Щоб вони не несли постійної загрози на Донецькому напрямку", - підкреслив Антон Міхненко.

Таким чином, як вважають співрозмовники "Апострофа", нинішнє загострення на Донбасі є черговим елементом російської тактики щодо України: якщо Київ не йде на потрібні Москві політичні поступки, то Кремль починає нагнітати ситуацію уздовж лінії зіткнення. Це відбувається для того, щоб зробити українську сторону більш зговірливою у виконанні Мінських угод. Зокрема, в плані прийняття закону про вибори на тимчасово окупованих територіях, змін до Конституції щодо так званого особливого статусу Донбасу, а також проведення в цьому регіоні виборів. Більш того, ескалація на Донбасі - гарний спосіб для сепаратистів і російських військових отримати бойовий досвід. Експерти вважають, що зараз не слід очікувати масштабного наступу з боку незаконних збройних формувань. "Але, раптом що, українська сторона буде готова до будь-якого розвитку подій", - резюмував Антон Миронович.

Читайте також

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Лазерна зброя в Україні: чи допоможе ЗСУ "вогонь дракона"

Прототип лазерної зброї може незабаром опинитися в Україні