RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Приватна розвідка США прогнозує наступ ДНР під Донецьком

Такий висновок дозволяє зробити концентрація танків бойовиків у районі Авдіївки

Такий висновок дозволяє зробити концентрація танків бойовиків у районі Авдіївки На думку аналітиків Stratfor, концентрація техніки бойовиків під Донецьком може свідчити про підготовку до наступу Фото: EPA/UPG

Збільшення кількості порушень режиму припинення вогню уздовж лінії розмежування на Донбасі може свідчити про підготовку до наступу. Найбільш небезпечним напрямком у цьому відношенні можна вважати район Авдіївки під Донецьком, де проросійські бойовики накопичили до 30 танків, вважають фахівці приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor. На їхню думку, така концентрація бронетехніки є незвичайною і може свідчити про підготовку до активних дій у цьому районі.

Збільшення кількості порушень режиму припинення вогню на сході України може призвести до активізації бойових дій, вважають фахівці американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor. У "приватному ЦРУ" нагадують, що 15 червня уздовж лінії розмежування на Донбасі було зафіксовано 58 фактів порушень режиму припинення вогню. В середньому - це на 10-20 випадків більше, ніж у попередні місяці. А 14 червня підтримувані Росією бойовики накопичили до 30 танків поблизу стратегічно важливого міста Авдіївка під Донецьком.

У Stratfor вказують, що присутність танків у "демаркаційної лінії" реєструвалася і раніше, навіть після відводу важких озброєнь від лінії зіткнення у 2015 році. "Однак їх ніколи не було більше 30, що становить цілий танковий батальйон. Концентрація танків в описаних масштабах - це незвичайне явище, і воно дійсно вказує на те, що в цьому секторі лінії розмежування можна очікувати активізації бойових дій... На користь цього припущення свідчить також розгортання реактивних систем залпового вогню "Град". З військової точки зору, все це вказує на планування наступальної операції", - йдеться в аналітичній записці Stratfor.

На думку приватних американських розвідників, Авдіївку слід вважати стратегічним об'єктом, оскільки там розташований великий коксохімічний комбінат, захоплення якого дало б "матеріально-технічні та економічні переваги" бойовикам. Тому спроби з боку Москви захопити Авдіївський коксохім не можна повністю виключити. Провісниками короткої наступальної операції в районі Авдіївки можуть стати додаткова концентрація військових сил, інтенсивний збір розвідувальної інформації, посилення артилерійської підготовки і розгортання матеріально-технічного забезпечення. "Інтенсифікація розвідувальної діяльності стане помітною в разі підвищення частоти польотів безпілотних літальних апаратів", - вважають приватні американські розвідники.

Водночас у Stratfor нагадують, що українські військові й раніше говорили про концентрацію техніки супротивника на певних напрямках. Зокрема, атака під Авдіївкою, за прогнозами української сторони, повинна була розпочатися ще в ніч на 15 червня. "Однак жодних повідомлень про різку ескалацію бойових дій у цьому районі не надходило. Крім того, подібні рішення йдуть урозріз з політикою Росії, яка досі утримувалася від великих наступальних операцій і навіть зробила останнім часом кілька примирливих жестів. Так, у кінці травня РФ випустила українську льотчицю Надію Савченко, сподіваючись розпочати переговори з Україною і Заходом на предмет ослаблення санкцій з боку Євросоюзу", - нагадують у Stratfor.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто