RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Скандальний хресний хід: Кремль готує провокації в Києві

Організований УПЦ МП похід віруючих на Київ має всі ознаки спецоперації Кремля

Організований УПЦ МП похід віруючих на Київ має всі ознаки спецоперації Кремля Східна частина хресного ходу вирушила до Києва із Святогірської Лаври, яку вважають одним з головних духовних центрів проросійських бойовиків в Донецькій області Фото: УНІАН

9 липня в Україні розпочалася всеукраїнська хресна хода за мир, котру формально організувала Українська Православна Церква Московського Патріархату. Незважаючи на те, що хода поки що триває всього кілька днів і була організована нібито з благими намірами, вона вже викликала хвилю обурення в українському суспільстві. Спікер Верховної ради Андрій Парубій заявив, що Кремль готує сценарії провокацій у Києві 26 липня. Провокацій побоюються також експерти, і навіть священики УПЦ МП попереджають: є ризик повторення ситуації з привезенням до Києва два роки тому "Дарів волхвів", що потім виявилося спецоперацією Москви.

Незважаючи на те, що УПЦ МП має найбільшу кількість зареєстрованих парафій в Україні, більшість українців цієї церкви останнім часом не довіряють їй і до будь-яких її витівок відносяться, як мінімум, з настороженістю. Втім, побоювання з приводу хресної ходи УПЦ МП є не тільки у пересічних українців. Спікер парламенту Андрій Парубій у свій час був секретарем Ради національної безпеки і оборони, і про спецопераціях Москви знає з власного досвіду. У понеділок, 10 липня, Парубій повідомив, що Київ має інформацію про підготовку в Києві провокацій, пов'язаних із хресною ходою, які будуть інспіровані Кремлем.

"За нашою інформацією, Кремль вже підготував сценарій провокацій на вулицях Києва на 26 липня. До Києва, крім мирних віруючих, стягуються провокатори з забороненою екстремістською символікою, з символікою країни-агресора", - повідомив Парубій під час погоджувальної ради в парламенті. Більш того, за його словами, до Києва стягуються послідовники проросійських так званих "козацьких організацій" - молоді люди спортивної зовнішності, які раніше були помічені в рейдерських атаках і провокаціях по захопленню храмів.

Крім того, волонтери міжнародного співтовариства Informnapalm повідомили, що як мінімум один з учасників хресної ходи прибув з Росії і брав участь у війні на Донбасі. При цьому соціальні мережі переповнені фотографіями з ходи, на яких видно георгіївські стрічки, значки із зображенням царя Миколи II, а також люди в камуфляжі. Все це вже 26 липня з'явиться в Києві.

З часу здобуття Україною незалежності Кремль неодноразово використовував УПЦ МП для досягнення власних цілей. Частина священиків цієї церкви агітували під час різних виборчих кампаній за промосковських кандидатів. А коли почалася війна на Донбасі, то, як зазначає лідер "Інформаційного опору" Дмитро Тимчук, деякі храми УПЦ МП перетворилися на склади для зброї і стали притулком для проросійських бойовиків.

Тодішній лідер бойовиків Ігор Гіркін (Стрєлков) вже після втечі з України в Москву розповідав, що одним із духовних центрів, в яких збиралися бойовики, була Святогірська Лавра. До речі, саме з Святогірської Лаври вийшла східна частина хресної ходи, яка повинна зустрітися 26 липня в Києві з хресною ходою, яка вирушила із Почаївської Лаври на Тернопільщині.

Як зазначає Гіркін, бойовики багатьом зобов'язані тамтешнім ченцям. "По-перше, з самого початку нашої "Слов'янської епопеї", як у Слов'янську, так і в Донецьку, ми постійно відчували підтримку з боку кліриків Руської Православної Церкви, з боку ченців. Від Святогорської Лаври, в першу чергу. Вони, незважаючи на можливі репресії, відкрито їхали і благословляли "ополчення". В тому числі, проїжджали через українські блокпости і явно сповідували свою позицію", - розповів Гіркін в грудні 2014 року сепаратистському сайту "Російська весна".

Це, звичайно ж, був не перший випадок, коли Кремль використовував духовенство УПЦ МП в своїх спецопераціях. Незадовго до окупації Криму Гіркін прибув до Києва разом з делегацією, яка 24 січня 2014 року привезла так звані "Дари волхвів" – реліквію, з якої, за переказами, до новонародженому Ісусу Христу прийшли волхви зі Сходу. Відомий релігієзнавець і народний депутат Віктор Єленський побоюється, що на цей раз ситуація з привезенням "Дари волхвів", яка, за його словами, була типовою спецоперацією Кремля, може повторитися.

Цікаво, що навіть священик УПЦ МП Андрій Дудченко має схожу думку. "Якесь нехороше у мене відчуття від цієї хресної ходи. Я взагалі не прихильник подібних масових заходів. Відчуваю якусь можливу провокацію. Як це було з так званими "Дари волхвів". Дай Бог, щоб я був не правий, і щоб все пройшло і закінчилося мирно", - написав священик на своїй сторінці в Facebook.

А в коментарі "Апострофу" він зауважив, що не радив би брати участь у подібних заходах. "У мене насторожене ставлення до цього. З одного боку, хочеться вірити, що у людей, які це благословляють з церковного боку, - дійсно добрі наміри. А з іншого боку, я знаю, що різні політики люблять використовувати, на жаль, релігійний фактор, для того, щоб розпалити багаття релігійного конфлікту", - зазначив Дудченко.

Релігієзнавці підкреслюють, що незалежно від того, з якою метою була організована хода, сьогодні вона перетворилася в політичний проект.

"Ми не можемо сказати, яку конкретно мету ставлять організатори цієї хресної ходи, хоча віруючі і сприймають її як релігійне явище. Але ті гасла, які вони пропагують, а саме – "за мир, але проти братовбивчої війни в Україні", фактично повторюють тези московської пропаганди про те, що в Україні немає московської агресії, а є громадянська війна", - зазначив "Апострофу" релігієзнавець Олександр Саган. Він додав, що організатори ходи "хочуть скандалу і протистояння".

Віктор Єленський звернув увагу на цікавий момент: якщо б організатори та учасники ходи дійсно хотіли миру і припинення конфлікту на Донбасі, то повинні були організувати хресну ходу не в Україні.

"Всі бачать, наскільки розходиться заявлена мета з виконанням. Тобто, мова йде про мир, але чомусь до миру закликають з колорадскими стрічками і в Україні, а не там, звідки виходить агресія і загроза, - з Москви. Було б зрозуміліше, якби вони закликали до миру біля стін Кремля", - вважає Він. Він переконаний, що організація хресної ходи узгоджена не тільки з керівництвом РПЦ в Москві, але і з російськими властями.

Однак Україна - незалежна держава, де дотримуються права вільного віросповідання. І українська влада не може заборонити хресної ходи, навіть якщо вона має ознаки спецоперації сусідньої держави. Однак, як повідомив у своєму блозі народний депутат Антон Геращенко, правоохоронні органи ретельно стежать за хресною ходою і документують, в тому числі на відео, всі дії її учасників. Крім того Геращенко написав інструкцію, як поводитися при зустрічі з хресною ходою. Дуже важливо уникати провокацій і бійок.

У будь-якому випадку, головним результатом хресної ходи, судячи з настроїв у суспільстві, стане ще більш масштабний вихід віруючих з тієї церкви, частина духовенства якої підтримують політику Кремля.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами