RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Рада підтримає введення військового стану, - Дмитро Тимчук

Координатор "Інформаційного спротиву" розповів про політичні, економічні та побутові ризики введення військового стану

Координатор "Інформаційного спротиву" розповів про політичні, економічні та побутові ризики введення військового стану Через великі втрати сил АТО на Донбасі в РНБО припустили можливість внесення до порядку денного питання про введення військового стану Фото: EPA/UPG

У вівторок, 19 липня, секретар РНБО Олександр Турчинов заявив про можливість внесення до порядку денного питання про введення військового положення. За його словами, з боку російських бойовиків посилилися обстріли українських позицій з високоточної зброї, забороненої Мінськими угодами. Тільки за останню добу сім українських військових були вбиті, багато отримали поранення. Координатор "Інформаційного опору", народний депутат від НФ Дмитро Тимчук вважає, що парламент підтримає подання про введення військового положення, хоча проголосувати за таке рішення в період канікул у Раді буде досить складно. На думку Тимчука, є сенс вводити воєнний стан, але тільки на території проведення АТО.


Якщо буде таке подання з приводу введення воєнного стану, то я думаю, що парламент його підтримає. Але зрозуміло, що "Опозиційний блок" прихильники Путіна можуть кричати, що у нас все-таки "громадянська війна" і що воєнного стану вводити не треба.

При введенні воєнного стану вирішується дуже багато питань організаційного характеру. Згадайте, що творилося в одному з прифронтових міст, коли натовп місцевих жителів раптом вирішив, що повернулася весна 2014 року і почав блокувати пересування українських військ. При військовому положенні ми можемо не озиратися на права людини, на інші речі, і можна діяти достатньо жорстко для того, щоб ці спроби вбивати ще в зародку.

Я вважаю, що в даній ситуації має сенс вводити воєнний стан лише на окремій території, тобто на території проведення АТО. Справа в тому, що у нас дуже багато патріотично налаштованих громадян, які кричать про те, що потрібно вводити в країні воєнний стан, але дуже мало хто з них розуміє, що це таке на побутовому рівні. Воєнний стан - це означає, що буде, наприклад, трудова повинність для мирного населення, яке не підлягає мобілізації. Прийдуть до бізнесмена і скажуть: давай, бери лопату і йди рити окопи. Крім того, вводиться комендантська година. Також можливе вилучення особистого транспорту громадян. Те ж саме стосується поселення військовослужбовців в приватне житло громадян: наприклад, приходять до тебе і кажуть - з цього дня у вас буде жити десять мобілізованих.

Ці люди, які кричать про введення військового положення, не розуміють, що це для кожного з них може означати. Тому я порадив би дуже обережно до цього ставитися. Але що стосується запровадження воєнного стану на прифронтовій території, то розгляд цього питання цілком можливий.

У нас головою РНБО є верховний головнокомандувач, тобто президент, а Турчинов - секретар РНБО. Але, як я розумію, його заява не голослівна, і це питання розглядається на найвищому рівні. Наскільки це буде практично реалізовано, я сказати не можу. Питання термінового скликання засідання Верховної Ради може стати дуже великою проблемою, тому що частина наших депутатів, я в цьому переконаний на 300%, - далеко за межами України, і до їх планів не входить термінове повернення в Київ і голосування за якісь рішення.

У чому політична проблема? По-перше, якщо ми вводимо воєнний стан, то нам потрібно конкретизувати, хто супротивник. У нас на рахунок цього є законодавчі рішення, але ми не запустили міжнародний механізм, щоб визнати Росію країною-агресором. Є постанова Верховної ради, але на міжнародному рівні вона не має великої ваги. Ми так і не прийняли рішення про визнання так званих "ДНР" і "ЛНР" терористичними організаціями, тому що в Україні відсутній механізм визнання організацій терористичними, і ми можемо визнавати терористами тільки окремих громадян. Крім того, якщо ми скажемо, що перебуваємо в стані війни з Росією, то Путін може просто сказати, що це Україна оголосила війну. Тобто ми їм, а не вони нам. Це все політичні моменти.

Є економічні моменти. Сьогодні дуже велика проблема з інвестиціями, тобто якщо йде якесь позитивне зростання інвестування в регіони, то не в промислові, а в західні регіони країни, тому що там відносно стабільно. Для західних інвесторів та ж Харківська область, Дніпропетровська, Запорізька - все, що ближче до Донбасу, вважається територією, небезпечною для іноземних громадян, тим більше для бізнесу та інвестицій. Якщо ми зараз введемо воєнний стан, то це ще більше вдарить по економічним показникам. Тобто є плюси, є мінуси, зважити які і прийняти правильне рішення - завдання керівництва РНБО.

Якщо Україна введе воєнний стан, то Росія відразу ж буде кричати про те, що Україна зриває Мінські домовленості. Втім, я вже давно говорив, що Мінський процес - це гра в хованки з самими собою, користі від нього немає. Це ясно вже другий рік, але ми чомусь продовжуємо за Мінський процес чіплятися. Зрозуміло, що це робиться під тиском Заходу, якому все одно, на яких умовах припиниться боротьба на Донбасі: за рахунок інтересів України або ні. Для них головне, щоб перестали стріляти, щоб зникла точка конфлікту в гарячій фазі. Так що все тут (можливість ведення військового становища, - "Апостроф") залежить від політичної волі влади.

Читайте також

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Лазерна зброя в Україні: чи допоможе ЗСУ "вогонь дракона"

Прототип лазерної зброї може незабаром опинитися в Україні