RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Плотницький проти силовиків Путіна: дві версії "держперевороту" в ЛНР

Хто і чому намагався змістити в Луганську Ігоря Плотницького

Хто і чому намагався змістити в Луганську Ігоря Плотницького Зліва направо: Геннадій Ципкалов, Ігор Плотницкий і Олексій Карякін Фото: ТАСС

Минулого тижня ватажок так званої ЛНР Ігор Плотницький заявив про запобігання спробі "держперевороту". У змові нібито повинні були взяти участь колишній "голова" місцевої "Народної ради" Олексій Карякін, колишній "прем'єр-міністр" ЛНР Геннадій Ципкалов і заступник "командувача" "Народною міліцією" ЛНР Віталій Кисельов. Двоє останніх, до речі, сьогодні вже мертві. Характерно, що звітувало про запобігання змові не місцеве "Міністерство держбезпеки" (МДБ), яке досі зберігає мовчання, а так звана "Генпрокуратура ЛНР", що підкоряється Плотницькому. Аналіз ситуації дає передумови говорити про посилення конфлікту між двома основними угрупованнями ЛНР, одна з яких підконтрольна Адміністрації президента Володимира Путіна, а інша - кураторам з силових відомств Росії.

Тиха змова

Першим про запобігання "перевороту" повідомив 20 вересня під час наради з членами свого "уряду" сам ватажок так званої ЛНР Ігор Плотницький. "Була чергова спроба, так би мовити, перевороту. Був не стільки факт перевороту, скільки спроба створити прецедент нібито обурення народу, на тлі якого повинна була зайти (у Луганськ, – "Апостроф") українська армія. Ми працювали на випередження, ми всі прекрасно знаємо. Ми знаємо і внутрішніх ворогів, і тих, у кого є покровителі в Російській Федерації. Нічого в них не вийде", - дещо плутано і без якихось подробиць розповів Ігор Плотницький. Цікаво, що в цей день оприлюднену Плотницьким інформацію практично не помітили ні в "республіці", ні за її межами.

Але вже 21 вересня так звана "Генеральна прокуратура" ЛНР заявила, що порушено кримінальну справу за фактом "замаху на дії, спрямовані на насильницьке захоплення влади". Також повідомлялося про затримання одного з "підозрюваних". Ним виявився "заступник командувача" так званої "Народної міліції ЛНР" по роботі з особовим складом Віталій Кисельов (позивний "Комуніст"). Заарештований він був якраз напередодні свого дня народження. Він і дав перші свідчення про існування "змови".

22 вересня на прес-конференції особисто Ігор Плотницький розповів про подробиці "перевороту". За його словами, колишні "чиновники" і бойовики ЛНР збиралися захопити владу в "республіці", використовуючи групу місцевих підлітків, нібито аналогічну тій, що була затримана в так званій ДНР 12 вересня. За словами ватажка ЛНР, підлітки у встановлений час повинні були вийти на вулиці і закликати в місто українську армію. Однак завдяки даним, що надійшли з "інформованих джерел", "плани змовників були зірвані", а їх самих переважно затримали.

"На жаль, у нас ще залишилися громадяни, котрі живуть позавчорашнім днем. Вони ще думають, що сюди може повернутися стара влада. Але цього не буде", - підкреслив Плотницький. Втім, кого конкретно підозрюють у спробі "перевороту", так і незрозуміло, як і те, наскільки реальною була ця спроба. Досить показовою стала реакція присутніх на брифінгу журналістів, яких значно більше цікавили питання, пов'язані з торгівлею вугіллям між так званою ЛНР і Україною і з обміном полоненими, ніж повідомлення про заколот.

Пізніше стало відомо, що для припинення "можливих заворушень" з ДНР в ЛНР було перекинуто один з найбоєздатніших підрозділів місцевих – "батальйон" "Спарта" під командуванням Арсенія Павлова ("Моторола").

24 вересня "Генпрокуратура" ЛНР нарешті зважилася дати якусь конкретику. У відомстві заявили, що розслідування здійснюється щодо якоїсь групи осіб, які в 2014-2016 роках неодноразово спілкувалися один з одним і домовилися захопити владу в "республіці". Попередньо вони нібито збиралися ліквідувати Ігоря Плотницького, а також так званих "прем'єр-міністра" ЛНР Сергія Козлова, "голову Народної ради" Володимира Дегтяренка і керівництво "силових відомств" ЛНР.

Бойовик так званої ЛНР, "заступник командувача Народної міліції ЛНР по роботі з особовим складом" Віталій Кісельов (позивний "Комуніст") screenshot

У "Генпрокуратурі" ЛНР повідомили, що на підставі свідчень Кисельова 23 вересня був затриманий "радник" Плотницького з питань оборонно-промислового комплексу, колишній "прем'єр-міністр" ЛНР Геннадій Ципкалов. Підозрювався у "змові" також колишній "голова Народної ради" ЛНР Олексій Карякін, якого оголосили в розшук. Основним мотивом змовників, за версією "Генеральної прокуратури", стало невдоволення діями Ігоря Плотницького щодо припинення "кришування" "незаконного бізнесу та контрабанди", з яких нібито фінансувалися змовники.

На ранок 24 вересня планувалася очна ставка Ципкалова з Кисельовим, однак колишній "прем'єр" ЛНР повісився в приміщенні, де утримувався. Того самого дня в селі Первозванівка під Луганськом було виявлено склад боєприпасів, який, за версією луганських "силовиків", передбачалося використовувати для "захоплення влади". У схованці знайшли три автомати, кулемет, чотири протитанкові гранатомети, вогнемет, ручні гранати, вибухівку, детонатори, підривники і патрони. Увечері 25 вересня також з'явилося повідомлення про смерть Віталія Кисельова. Втім, 26 вересня у "Генпрокуратурі ЛНР" цю інформацію спростували, опублікувавши відповідне відео.

Несподівана смерть Ципкалова одразу ж породила чутки, що він насправді не повісився, а був або вбитий чи помер після тортур. Тим же, хто залишився живим, за "законами" ЛНР тепер загрожує від 12 до 20 років позбавлення волі.

Хто всі ці люди?

Симптоматично, що в підготовці "змови" в Плотницького звинуватили не кого-небудь, а людей, досить відомих у "республіці". Геннадій Ципкалов і Олексій Карякін є "ветеранами" луганського сепаратизму. Ципкалов, наприклад, брав участь у захопленні Управління СБУ в Луганській області ще 6 квітня 2014 року, був одним з творців ЛНР. А стахановський підприємець Олексій Карякін був у групі осіб, затримання яких Службою безпеки України 5 квітня того ж року спровокувало штурм управління СБУ противниками Майдану.

І Ципкалов, і Карякін з весни 2014 року перебували на керівних посадах в ЛНР у найважчий для неї час. Вони ж разом з Ігорем Плотницьким були творцями в 2014 році громадського руху "Світ Луганщині", який після "перемоги" на місцевих псевдовиборах виконує в ЛНР функції "партії влади". Втім, посади "прем'єра" Ципкалов позбувся ще в грудні 2015 року під час затяжної кризи в ЛНР, а Карякіна з посади "голови парламенту" зняли 25 березня з великим скандалом і формулюванням за "неналежну організацію роботи" місцевими "депутатами".

Разом з Плотницьким обох фігурантів "змови" неодноразово критикували за нездатність навести порядок, корупцію, небажання знаходити спільну мову з польовими командирами, яких в ЛНР воліли ліквідувати, і навіть небажання відстоювати інтереси "республіки" перед російськими кураторами. Наприклад, стали знаменитими публічні перепалки між убитим в 2015 році лідером стахановських бойовиків Павлом Дрьомовим та Олексієм Карякіним.

Обережно, відео містить ненормативну лексику

Третій відомий фігурант змови, "заступник командувача" "Народної міліції ЛНР" Віталій Кисельов, до подій 2014 року був одним з лідерів луганських комуністів, мав свою невелику юридичну фірму і займався громадською діяльністю. Армійського досвіду набув під час служби в ще радянських ПДВ. В антимайданівському і сепаратистському рухах брав участь з весни 2014 року, також брав участь у захопленні УСБУ в Луганську. Певну популярність отримав восени 2014 року, коли намагався "навести елементарний порядок" на кордоні ЛНР і Росії, коли всілякі кримінальні елементи вивозили в РФ викрадені у місцевих жителів автомобілі та інше майно. Завдяки медійному розкручуванню став широко відомим під час боїв за Дебальцеве. За чутками, користувався довірою російських кураторів.

Таким чином, змова, якщо вона насправді мала місце, визріла в середовищі колишніх близьких соратників самого ж Ігоря Плотницького.

Обережно, відео містить ненормативну лексику

Конфлікт з МДБ, або зачистка колишніх соратників

Те, що відбувається в Луганську, спричинило появу безлічі чуток про реальне підґрунтя того, що сталося. Найбільш популярною версією є конфлікт між Плотницьким, який спирається на високопоставлених покровителів в Адміністрації Володимира Путіна, і головою луганської МДБ Леонідом Пасічником, якого підтримують російські куратори, котрі представляють силові відомства. Затяжний конфлікт між Плотницьким і Пасічником триває з 2015 року - після серії гучних затримань так званим МДБ "республіканських міністрів" і "чиновників", підозрюваних у корупції та службових зловживаннях. Не виключено, що відсторонені від влади колишні соратники на хвилі невдоволення Плотницьким могли дійсно спробувати за допомогою місцевих так званих "Народної міліції" і МДБ повернутися до керівництва ЛНР. У зв'язку з цим також не виключено, що замах на Плотницького 6 серпня теж може бути пов'язаний з персонами нинішніх "змовників".

Привертає до себе увагу і раптова смерть у Воронезькій області Росії батьків Ігоря Плотницького від отруєння грибами, про яку стало відомо 21 вересня. На думку експертів, до смерті батьків ватажка ЛНР могли бути причетні російські спецслужби або ж "МДБ" ЛНР, які розраховували, що під приводом організації похорону Плотницький тимчасово залишить ЛНР, що розв'яже змовникам руки. Втім, критики цієї версії відзначають, що в Плотницького не виникло б великих проблем для того, щоб організувати похорон і в Луганську.

За ще однією популярною версією, яка обговорюється на сепаратистських сайтах, реальної змови взагалі не було, були лише розмови незадоволених, але у ватажка ЛНР вважали за краще спрацювати на випередження, вирішивши позбутися від потенційних конкурентів, незадоволених тим, що відбувається в "республіці". Як би там не було, але показово, що так зване "МДБ ЛНР", до компетенції якого якраз і входить боротьба з різноманітними змовами і переворотами, починаючи з 20 вересня, зберігає мовчання, а "голова МДБ" Пасічник відтоді жодного разу не з'явився на публіці та ніяк не прокоментував того, що відбувається. Всі заяви про розкриття змови походять від так званої "Генеральної прокуратури ЛНР", яка вважається підконтрольною Плотницькому. Передбачається, що хоч якась інформація від "МДБ ЛНР" буде 26 вересня, якщо, звичайно, її представники прийдуть на анонсований брифінг для преси.

Щодо місцевого населення, то для нього події перевороту залишилися непоміченими. "А що, в нас готувався переворот? Вперше про це чую", - розповів автору житель Луганська Віталій К. через чотири дні після того, як про спробу захоплення влади офіційно оголосив Ігор Плотницький.

Читайте також

Кримінальні евакуатори - що ховається за вивіскою "Експрес-Т"

Фірма Експрес Таксі займається кримінальною діяльністю

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів