RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Відмова від строкової служби: чи осилить Україна контрактну армію

Військовий експерт розповів про реальність анонсованого Порошенком переходу на повністю контрактну армію

Військовий експерт розповів про реальність анонсованого Порошенком переходу на повністю контрактну армію Незважаючи на те, що українська армія стає контрактною, в Україні зберігається призов та є висока ймовірність сьомої хвилі мобілізації, якщо ситуація на Донбасі погіршиться Фото: УНІАН

Президент Петро Порошенко 15 жовтня заявив про те, що з кінця жовтня українська армія стає повністю контрактною і добровільною. Однак того самого дня голова Генштабу Віктор Муженко фактично спростував цю заяву, сказавши, що армія, як і раніше, буде комплектуватися за змішаним принципом. Як пояснив "Апострофу" військовий експерт, головний редактор інтернет-ресурсу "Інформаційний опір" Юрій Карін, український бюджет не зможе повністю утримати велику контрактну армію. І тому строковики з української армії нікуди не подінуться. Більше того, на думку експерта, залежно від того, якою буде обстановка на фронті, може бути оголошена сьома хвиля мобілізації.

Президент України заявив про те, що з кінця жовтня українська армія стає повністю контрактною. Фактично це означає, що в ній залишаться тільки професійні військові, офіцерський склад і професійні військові-контрактники. До кінця місяця буде звільнена шоста хвиля мобілізації в запас, і на фронті вже не залишиться мобілізованих. Ми пам'ятаємо, скільки було проблем з мобілізованими, особливо першої та другої хвиль, коли в людей не було ані мотивації, ані навичок. Тепер ми маємо мотивований, підготовлений і фінансово добре забезпечений склад Збройних сил України. Наші контрактники та офіцери отримують конкурентоспроможне фінансове забезпечення, є ще деякі доплати за перебування на передовій.

Незважаючи на те, що армія контрактна, у нас зберігається також призов. Після зміни законодавства в армію викликають не 18-річних, а 20-річних юнаків. У ході осіннього призову з 1 жовтня в армію буде мобілізовано щонайменше 13 тис. людей. Водночас чоловіків призовного віку в нашій країні в десятки разів більше. Оскільки на одне місце буде не один, а одразу декілька кандидатів, військові комісаріати зможуть здійснити якісний відбір військових, причому це необхідно робити з урахуванням того, що після завершення строкової служби юнак продовжить службу в ЗСУ на контрактній основі.

Взагалі військова спеціальність повинна бути в кожного українця, враховуючи те становище, в якому сьогодні опинилася Україна. Якщо подивитися на наших сусідів, то тільки деякі країни не мають до нас територіальних претензій і нікому невідомо, де завтра буде керувати царьок, який "злетів з котушок". Для того щоб захистити себе, свою країну, кожен українець повинен мати військову підготовку. Яким чином це відбуватиметься - чи через строкову службу, чи через військові кафедри - вирішувати військовому керівництву.

Якщо зарплата контрактника зросте до $500, тоді ми елементарно наберемо півмільйона контрактників. Але чи зможе Україна утримати таку кількість військових, забезпечити їх фінансовими виплатами, формою? І чи держава зможе зайняти роботою на полігонах таку кількість військових? Це і боєприпаси, і нові зразки озброєння. Чи зможе український бюджет утримати повністю контрактну армію? Звичайно, ні. Ніколи наш бюджет не утримає на своїх плечах таку армію. Що ж робити?

У нас все відбувається поетапно і навіть може статися так, що буде оголошена сьома хвиля мобілізації. Все може бути. Все залежить від ситуації на фронті. У будь-якому випадку, спочатку нам треба вирішувати питання зовнішньої агресії, а потім - внутрішні проблеми, щоб стати членом військово-політичного блоку, у нашому випадку НАТО. Якщо нам вдасться увійти в систему колективної безпеки, то ми зможемо мати мобільні, добре підготовлені Збройні сили, які залучатимуться до операцій з установлення миру на території інших держав або братимуть участь у миротворчих місіях.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто