RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Гідра сепаратизму: чи слід чекати Україні "республіки" на Закарпатті

У Кремлі на дестабілізацію внутрішньої ситуації в Україні виділяють величезні гроші

У Кремлі на дестабілізацію внутрішньої ситуації в Україні виділяють величезні гроші Військовий експерт і блогер Олексій Арестович Фото: facebook.com/marusyazvirobiy

Хакерська організація "КіберХунта" виклала в мережу документи, добуті нібито завдяки злому пошти помічника російського президента Владислава Суркова. В опублікованих документах містився план дій щодо дестабілізації ситуації в Україні, зокрема, йшлося про створення "республіки" в Закарпатській області. В Україні знайшлося чимало скептиків, які засумнівалися в достовірності "листів Суркова". Проте пізніше в якості підтвердження хакери виклали в мережу копії паспортів помічника Путіна, його дружини і навіть дітей. Військовий експерт і блогер ОЛЕКСІЙ АРЕСТОВИЧ впевнений, що в Росії готуються реалізовувати плани з руйнації України, зокрема, використовуючи нестабільний закарпатський регіон.

- У документах, опублікованих хакерами, згадуються організації русинів на Закарпатті. Як ви вважаєте, чи дійсно можливо на їх базі створити рух, який би представляв загрозу суверенітету України?

- Це штучно надуті кульки, які знаходяться на марґінезі, і саме тому з ними працює Росія. Це фірмова фішка Росії — використовувати вкрай правий і вкрай лівий маргінез для реалізації своїх планів. Вони робили так завжди, це чітка, ще ленінська логіка, коли соціальні проблеми перетворюються на політичні. Росія працює із сучасною Європою, на Близькому Сході, в Сполучених Штатах, і те ж саме вона робить із Закарпаттям.

Проблему можна ставити ширше, у Росії є програма для того, щоб ізолювати Україну з боку всіх її найближчих сусідів, не дати встановитися нормальним відносинам і укласти систему договорів безпеки. Росія систематично вкладає гроші та організаційні зусилля в румунську проблему для України, польську проблему (досить подивитися на фільм "Волинь"), угорську проблему. Це масштабні комплексні заходи, які реалізовуються Кремлем на рівні найвищого керівництва, з дестабілізації України не тільки зсередини, але і за межами України. Закарпаття географічно відрізане від України і являє собою таку собі державу в державі і сильно криміналізовану область з великим відсотком угорського населення, такий собі "Вавілон", і там, звичайно, такі речі роздувати набагато простіше.

- Наскільки реальним, на ваш погляд, було б втілення "плану Суркова" з захопленням адміністративних будівель і оголошенням "русинсько-угорської автономії"?

- Якщо заходи, які зазначені у Суркова в документі, були б здійснені, це було б цілком реально. Це те ж саме, що вони зробили на сході України. Спочатку створюються умови, соціальні і політичні, потім відбувається підготовка бойовиків, домовляються з якимись союзниками. І в якийсь момент, коли умови досягають необхідного рівня, надходить команда "фас". Те ж саме було в Криму, те ж саме було на сході, те ж саме було нещодавно в Чорногорії, це спроба розгойдати ситуацію. Росіяни не заспокоїлися і продовжують діяти у відношенні усього світу. Так що це цілком реальний сценарій, якщо вкластися в це. На Закарпатті ще реальна частка криміналу, пов'язаного з контрабандою, і точно так само, як на сході, використовувалися кримінальні групи. Те ж саме можна зробити і на Закарпатті. Це загроза нікуди не поділася, і якщо не вживати серйозних заходів у масштабах всієї держави, то ця угорська загроза збережеться ще дуже довго.

- Як взагалі ви оцінюєте настрої людей на Закарпатті?

- Всі бачили Донбас, тому всі нормальні люди розуміють, що якщо почнеться якесь відділення, то з боку українських силовиків почнеться стрілянина. Ніхто вже соплі жувати не буде, країна воює третій рік. Це вже не так, як при захопленні Криму і Донбасу, коли ми не знали, що робити в цій ситуації, і ніхто не хотів брати на себе відповідальність. Зараз точно будуть стріляти відразу.

І тому вони повинні розуміти, що кремлівське керівництво не розраховує на відділення Закарпаття, вони розраховують на створення напруженості, на нові телекадри з пролитою кров'ю, ще один привід для пропаганди, де вже будуть зачеплені інтереси людей з подвійним громадянством, наприклад, з угорським, румунським, не тільки українським. І тоді можна перетягувати на бік Угорщину, Румунію та Словаччину, показуючи, що ось: українці вбивають наших громадян, а вони всього лише захотіли самовизначення і більших повноважень. Це спроба зруйнувати європейську єдність і дати медіакартинку, де українці - сволота, які, мало того, що вбивали на сході людей, почали вбивати ще й на заході. Тобто це спроба відірвати Закарпаття, це спроба зробити ще одну рану в боці України і потім цю рану експлуатувати.

- Наскільки в Угорщині підтримують сепаратистські настрої на Закарпатті?

- Підтримують, там дуже активно ведеться робота з, умовно кажучи, роздачі паспортів, оскільки там зараз у влади націоналістична партія, типу місцевої "Свободи", і це накладає відбиток на угорську політику, в тому числі - щодо "співвітчизників" на Закарпатті. Але Угорщина – член НАТО і ЄС, і великі дядьки там дадуть по шапці і пояснять, що все-таки так не треба робити. Тому ця підтримка, якщо і буде, то суто медійна, а не політична. На рівні "це наші люди, ми не повинні про них забувати". Але в цілому, це – громадяни України, і я не думаю, що там хтось серйозно розглядає питання відриву від нас Закарпаття. Це російська пропаганда створює цей образ і намагається його експлуатувати.

- Як по-вашому, чи є така загроза в інших західних областях України, наприклад, у Чернівецькій, Львівській областях?

- Є така загроза, безумовно, у місцях компактного поселення румунів на Буковині, але треба розуміти, що це маргінальна течія, вони не будуть підтримані самої Румунією, ніякими серйозними партіями. Вони все розуміють, вони члени ЄС, але всякі маргінали можуть це використовувати для системних акцій, заходів, покликаних розхитати ситуацію в Україні. Взагалі у нас достатня кількість проблемних областей, починаючи з тих, де люди з подвійним громадянством. Та ж ситуація в Одеській області, близькій до Молдові і Румунії, там своя специфіка є з гагаузами, наприклад.

Треба проводити комплексну державну політику, а вона у нас поки що сильно кульгає, тому що якщо з проблемою зовнішньої агресії ми більш-менш навчилися працювати за ці два роки, то з внутрішньої - ще не зовсім. Треба щось думати на рівні верхньої гілки влади, і Кабміну, і Верховної Раді, і президенту, щодо проблем з внутрішньою безпекою в Україні, бо з нею у нас ще не все благополучно і потенційних вогнищ, які Путін буде роздмухувати, я думаю, вистачає.

Я бачу, що росіяни підвели підсумки цього десятиріччя, починаючи з першого Майдану і закінчуючи нинішньою ситуацією, і зрозуміли, що вони багато чого втратили в Україні. Вони переосмислили свою поразку. І ось ці папери Суркова або подібні їм показують, що вони готуються заходити на наступну десятирічку з метою руйнування України та її підпорядкування.

- Ви гадаєте, вони не зупиняться?

- Вони ніколи не зупиняться щодо України, тому що для них головна загроза в тому, що ми вступимо в ЄС і НАТО. Це проголошено метою нашої зовнішньої політики і абсолютно неприйнятно для них. Вони розуміють, що не можуть впоратися з нами ані на полі бою, ані з опозицією Заходу, котрий накладе ще більші санкції, які доб'ють їх в короткі терміни, тому прийнято рішення зруйнувати нас зсередини, граючи на наших протиріччях, віддаливши Захід.

В цей вкладаються величезні гроші і величезні зусилля. А в Україні достатня кількість ідіотів, які з задоволенням ці гроші беруть і качають ситуацію. Вони працюють на руйнування держави, сподіваючись виграти якусь свою маленьку боротьбу. І в парламенті таких вистачає, і вони названі в цьому документі, і по областях вистачає.

Тому я бажаю нашій державі зміцнитися, а виконавчій владі - набагато жорсткіше працювати з подібними погрозами, не соромлячись рубати голови цього сепаратизму. На мій погляд, тут президент Порошенко діє недостатньо рішуче у внутрішній політиці. У зовнішній він вже більш-менш став схожий на президента, гідно поводиться, а от є питання по внутрішній політиці. Що з бурштиновими республіками? І що буде з цими сепаратистами? Тут треба набратися рішучості і рубати голову гідрі.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто