RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Градус агресивності підвищується: Путін створює нову "національну" загрозу Україні

Російський політик побачив, як Путін намагається легалізувати агресивний захист "російського миру" за межами РФ

Російський політик побачив, як Путін намагається легалізувати агресивний захист "російського миру" за межами РФ Пропагандистську складову "закону про російську націю" можуть використати проти країн Балтії, Грузії, України та Заходу Фото: EPA/UPG

Президент РФ Володимир Путін на засіданні Ради з питань міжнаціональних відносин напередодні Дня народної єдності, який відзначається в Росії 4 листопада, підтримав ідею розробки "закону про російську націю", запропонованого колишнім міністром у справах національностей В'ячеславом Михайловим. "Що абсолютно точно можна і потрібно реалізовувати — це прямо над цим треба подумати і в практичному плані почати працювати — це закон про російську націю", — заявив Путін. Опозиційний російський політик Костянтин Боровий вважає, що подібний законопроект буде направлений на захист так званих "радянських". А крім того, вважає Боровий, законопроект позначиться на опозиції та людях, які захищають демократичні цінності.

У Росії поняття "нація" завжди сприймалося як етнічне поняття, так вже історично склалося. У центрі Москви буде відбуватися "Російський марш", уряд його погодив, тож націоналісти, росіяни, імперці будуть брати в ньому участь. Він, звичайно, не буде численним, і статті Кримінального кодексу, які забороняють сіяти ворожнечу, жодним чином не застосовуватимуться ні до чиновників, які дозволяють це явище і роблять його легальним, ні до організаторів маршу.

Взагалі варто зазначити, що в історії сучасної Росії є абсолютно ганебний факт етнічних переслідувань грузинів, українців. Та й сама ідея захоплення Криму націоналістично-імперська. Тому говорити про якусь єдність нації в сучасних умовах, доти, доки влада налаштована таким радикальним націоналістичним способом, – це просто смішно. Про жодну єдність не йдеться. І, на жаль, можна уявити, яким буде такий закон. Він складатиметься, як і всі останні закони, із заборонних заходів з посиланнями на Кримінальний кодекс і знову буде спрямований проти опозиції, проти людей, які захищають демократичні цінності, проти людей, які виступають проти націоналізму.

Якби Путін хотів зробити щось розсудливе, він би говорив про єдність народів Росії, але в жодному разі не про націю. Перевірено вже багато разів: щойно вони говорять про націю, одразу ж з'являються якісь нездорові ідеї.

Таким законопроектом Путін, як я вважаю, хоче легалізувати захист "російського миру" поза межами Росії. Ні секунди не сумніваюся в тому, що він буде намагатися використати це і для таких цілей. Тобто для захисту росіян, російської нації. І напевно вони схитрують і повідомлять, що російська нація – це загалом радянська нація. Пам'ятаю, як Валерія Новодворська казала, що на території колишнього Радянського Союзу, мається на увазі на території Росії, живуть лише два народи — росіяни й радянські. І зрозуміло, що це буде закон про захист інтересів саме "радянських".

Хоча все це буде загорнуто в обгортку міжнаціонального співробітництва, дружби, тобто як було в Радянському Союзі: правильні слова зазвичай означали прямо протилежне, і, щойно уряд починав говорити про боротьбу за мир, треба було готувати бомбосховища. Це означало, що вони збираються розпочати якийсь новий національно-визвольний рух.

Крім того, жодних сумнівів, що в такому законопроекті вбачається загроза для Прибалтики, для Заходу, у мене немає. У цьому законі про захист російської нації напевно буде присутня експансіоністська, спрямована зовні складова. Як нинішню пропагандистську складову використовують і проти країн Балтії, і проти України, і проти Грузії, Молдови, Америки. Хоча вони поки і побоюються особливо агресивно лізти в Сполучені Штати зі своїми пропагандистськими акціями, на кшталт "Безсмертного полку", але тим не менше пробіг на честь Дня перемоги з Флориди до Нью-Йорку вони вже фінансували.

У цілому дуже симптоматично, що Путін тепер про це заговорив. Це свідчить про те, що градус агресивності підвищується.

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу