RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Киргизький прокол Порошенко: розіграш чи провокація

Адміністрація президента поки що не коментує таємничу розмову з головою Киргизстану

Адміністрація президента поки що не коментує таємничу розмову з головою Киргизстану Телефонну розмову Петра Порошенка з хибним главою Киргизстану могли організувати скандальні російські пранкери Фото: УНІАН

Прес-служба президента України Петра Порошенка 2 листопада повідомила про телефонну розмову глави держави з президентом Киргизстану Алмазбеком Атамбаєвим. Повідомлення про бесіду Порошенка з Атамбаєвим опублікували на офіційному президентському сайті. Однак у Киргизстані бесіду Порошенко з киргизьким лідером спростували. Завідувач відділу зовнішньої політики в Адміністрації президента Киргизстану Сапар Ісаков припустив, що українського президента хтось розіграв. Станом на 3 листопада новина про телефонну розмову глав держав з офіційного сайту Порошенко зникла, а в мережі почали гуляти підозри про те, що Порошенко знову став жертвою російських пранкерів Вована і Лексуса.

У прес-службі Порошенко заявляли, що президент України провів телефонні переговори з президентом Алмазбеком Атамбаєвим, в ході яких глави держав обговорили “актуальні питання порядку денного українсько-киргизьких відносин", постачання українських товарів Киргизстан в обхід Росії і взаємодія двох країн в ООН.

Однак через короткий час киргизьке видання АКИргеѕѕ спростувало таку розмову, посилаючись на слова завідуючого відділом зовнішньої політики АП Киргизстану Сапара Ісакова, який заявив, що "ця інформація недостовірна", а українського лідера хтось розіграв. На сайті президента Киргизстану також не було інформації про цю розмову.

Пранкери і Порошенко

Після такого дивного інциденту за участю Петра Порошенка з'явилися припущення, що українського президента розіграли скандальні російські пранкери Олексій Столяров, відомий як Лексус, і Володимир Кузнєцов, відомий як Вован, які вже не раз влаштовували подібні телефонні розіграші з різного роду політиками і відомими особистостями.

Побічним доказом того, що пранкери причетні до цього інциденту, є той факт, що 1 листопада на сторінці Олексія Столярова у Facebook з'явився статус, в якому він цікавиться, чи немає серед його друзів фахівців з Киргизії.

Пранкер Вован у спілкуванні з "Апострофом" не підтвердив і не спростував свою причетність до даного інциденту. "Ми не коментуємо нічого. Може, реально була розмова справжніх президентів. Хто знає", - заявив пранкер.

У місцевій киргизькій пресі з'явилися припущення, що подібний розіграш міг влаштувати ще один відомий пранкер — Євген Вольнов, який також неодноразово влаштовував різного роду провокації по телефону. Крім того, у Вольнова є послуга "пранк на замовлення", яка коштує 20 доларів. Однак на даний момент ні на одному з YouTube-каналі пранкерів не з'явився аудіозапис розмови.

Слід зазначити, що після повідомлення про можливий розіграш інформація з сайту президента України зникла, а в самій прес-службі президента поки що ніяк не прокоментували інцидент.

До речі, це вже не перший раз, коли президент Порошенко потрапляє в такі неоднозначні історії. У квітні 2016 року пранкери Вован і Лексус виклали на YouTube аудіозапис інтерв'ю, яке дали журналістам New York Times від імені президента України Петра Порошенка

Задум пранкерів в результаті провалився, оскільки журналісти американського видання перед публікацією тексту направили запит у прес-службу президента України, яка спростувала його справжність.

Також російські пранкери надсилали листа від імені українського президента українській льотчиці Надії Савченко, яка перебувала в російській в'язниці. У листі пранкери закликали Савченко припинити голодування. Після цього інциденту в Україні було відкрито кримінальне провадження відносно Вована і Лексуса, про що повідомляв російський адвокат Марк Фейгін.

Крім того, в інтерв'ю The Guardian в березні 2016 року пранкери заявляли, що легко додзвонилися Порошенко, коли той летів в літаку. Вован і Лексус також стверджували, що розмовляли з президентом Туреччини Реджепом Тайіпом Ердоганом, представившись президентом України Петром Порошенком.

Загубили конституцію, могли забути і про дзвінок

На думку незалежного експерта з питань інформаційних війн і конкурентної розвідки, позаштатного радника міністра інформаційної політики Дмитра Золотухіна, ймовірність проведення спецоперації у вигляді телефонного розіграшу існує.

"Я не маю інформації про цей раз, не знаю, що тут правда, а що ні, але слід згадати, як в Бішкеку втратили оригінал конституції. Це задокументований факт, є відео. А якщо загубили конституцію, то могли загубити і інформацію про дзвінок. Крім того, дзвінок в Адміністрацію президента - це процедура. Не можна зателефонувати і сказати: "А покличте Петра Олексійовича до телефону". Навіть якщо факт дзвінка і мав би місце - малоймовірно, що один чоловік міг би це організувати. Оскільки для доступу до комунікації необхідно мати захищену лінію зв'язку і багато інших умов. Минулі витівки пранкерів Вована і Лексуса, на мою думку, мали масштабну підтримку російських спецслужб і російських медіа і отримали широкий резонанс. Так що, теоретично вірогідність такої "спецоперації", як пранк, існує, але я не думаю, що це правда. Принаймні, в тому вигляді, в якому вона подається в медіа", - зазначив Золотухін "Апострофу".

Золотухін також порадив звернути увагу на одну важливу деталь у цій історії, яка стосується політики всередині Киргизстану. "Влада Киргизстану не просто дуже лояльна до Кремля, а повністю знаходяться в кільватері політики Путіна. Наприклад, на самітах СНД або ШОС президент Киргизстану висловлювався на підтримку ідей Кремля, навіть коли інші члени такі, як Казахстан чи Білорусь, утримувалися від висловлювань", - зазначив експерт.

За словами політтехнолога Тараса Березовця, у російських пранкерів є всі технічні можливості організувати подібну розмову, оскільки вони тісно співпрацюють з російськими спецслужбами.

"Росія співпрацює з різними пранкерами, які за великі гроші дискредитують українських політиків і журналістів. Є інформація, що підтверджується кількома джерелами, що так званий пранкер Вован співпрацює з ФСБ. Це стало помітно під час скандалу з Надією Савченко та її адвокатом, коли нібито Порошенко писав їй листи, а потім це виявилося фейком. Але у них є всі технічні можливості додзвонитися до президента України, адже крім закритої зв'язку у президента є звичайні мобільні телефони. Вони, звичайно, засекречені, але треба розуміти, що для російської розвідки дістати ці номери не є проблемою. Чи має російська розвідка можливості таким чином зробити, щоб дзвінок йшов від Киргизстану — так, звичайно. І враховуючи обґрунтовані підозри у співпраці пранкери Вована з російськими спецслужбами, я думаю, що легко зробити припущення, що вони могли організувати таку бесіду і спробувати ввести в оману українського президента, але чи була така розмова, я не знаю", - розповів "Апострофу" Березовець.

Експерт також вважає, що якщо така розмова дійсно відбувся, то це прокол служби безпеки президента.

"Посадові особи користуються закритим зв'язком, і така бесіда має відбуватися за спеціальними урядовими каналами. Це варіант, який напрошується в цій ситуації, тобто, це означає, що Порошенко не міг розмовляти з президентом Киргизстану по звичайному мобільному телефону, у них є закрита урядова лінія, за якою такі розмови відбуваються. Але якби таке дійсно сталося, то це є недоліком протоколу служби безпеки президента. Вони повинні забезпечувати контроль, щоб не проходили подібні дзвінки", - підкреслив політтехнолог.

Провокація через Крим

У Міністерстві закордонних справ України в коментарі "Апострофу" відповіли, що всі телефонні розмови та зустрічі Порошенка з главами інших держав готують в Адміністрації президента і МЗС не має до цього ніякого відношення. Однак пізніше спікер МЗС України Мар'яна Беца назвала подію спланованою провокацією з метою перешкоджання просуванню українською стороною в ООН резолюції про порушення прав людини в Криму.

"Інформація щодо спланованої провокації зараз перевіряється українською і киргизькою сторонами... Ми з'ясовуємо всі обставини, включаючи технічні", - цитує Бецу "Інтерфакс-Україна".

Від Адміністрації президента та прес-служби Порошенка "Апострофу" не вдалося отримати коментарів з даного питання. Тому залишається лише гадати, чи це було розіграшем пранкерів, плутаниною в самій АП чи зрештою реальної провокацією.

Читайте також

Наступ росіян на Харківщині: куди націлилися війська Путіна

Росіяни не мають сил для того, щоб реально здійснити наступ для захоплення Харкова

Згодні взяти олігофрена: як працюватимуть нові правила ВЛК

У роботі ВЛК значно змінилися правила роботи

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Відмовитись від спадщини, якщо твої батьки винні – тепер не вийде