RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ілля Новіков: Сім'ї Карпюка і Клиха не отримують достатньої підтримки від України

Адвокат розповів, як наразі йдуть справи в незаконно засуджених українців у Росії

Адвокат розповів, як наразі йдуть справи в незаконно засуджених українців у Росії Адвокат Ілля Новіков Фото: УНІАН

Громадянина України Миколу Карпюка, якого російський суд засудив до 22 з половиною років позбавлення волі за нібито участь у Першій чеченській війні проти РФ, у понеділок, 5 грудня, можуть етапувати в колонію. Ні він, ні Станіслав Клих, якого за таким самим звинуваченням посадили на 20 років, не визнали свою провину і неодноразово заявляли, що були незаконно затримані, а зізнання російські слідчі вибили тортурами. Адвокат засуджених Ілля Новіков в інтерв'ю "Апострофу" розповів, куди можуть направити Карпюка і чи надає достатню допомогу українська влада для звільнення двох українців.

- У себе на сторінці у Facebook ви повідомили, що Миколу Карпюка можуть етапувати 5 грудня. Вам вже відомо куди?

- Куди - це ми дізнаємося тільки за фактом, коли його відвезуть. 5 грудня нам назвали як найбільш вірогідну дату. Тому що етапи в цьому конкретному СІЗО формуються 5, 15 і 25 числа. Минулого тижня Миколі лише вручили документи з Верховного суду, раніше йому говорили, що його вивезуть найближчим етапом, а найближчий — це сьогодні. Чи встигнуть вони фактично це зробити, ми не знаємо. Дізнаємося завтра: у Грозному в суді буде мій колега. І якщо Карпюка відвезуть, і нам не скажуть куди (бо таке іноді практикується), то у нас виникне період десь на місяць-півтора, коли ми не будемо розуміти, де він знаходиться. Якщо скажуть, отже, ми там вже будемо готуватися його зустрічати в цій колонії, куди його привезуть.

- Чи будуть так само етапувати до кінця року Станіслава Клиха?

- За ідеєю, не повинні, тому що у нього є вирок, який не набув чинності, але знову ж таки з досвіду інших справ ніяких гарантій це нам не дає, бо нам вони нічого не повинні. Але, швидше за все, вони все-таки дочекаються спокійно, коли у нього пройде апеляція по справі про образу прокурора, за яку йому дали зайвий місяць до його 20 років, і коли ця апеляція пройде, вже тоді буде вирішуватися питання його етапування. А з урахуванням всіх робочих термінів, поки ця справа надійде у Верховний суд Чечні, поки його там призначать, це навряд чи буде грудень.

- Речник МЗС України Мар'яна Беца розповідала, що Клих знаходиться в пригніченому морально-психологічному стані, у нього продовжують спостерігатися деякі психічні розлади. Як зараз його стан? Надавали йому незалежну медичну допомогу?

- Якась допомога надається в тому сенсі, що там, звичайно, є тюремні лікарі, які за це відповідають. Але це не можна в жодному разі порівнювати з нормальною допомогою, яку людина може отримати на волі. Тут дуже складний і делікатний момент, більше дякую Мар'яні, що вона про це говорить. Але у захисту, насправді, ресурс суспільної уваги до цієї справи дуже лімітований. Тому що ні ви, ні ваші колеги не будете щодня починати з питання про те, як себе почуває Станіслав Клих. І ми не вважаємо правильним витрачати увагу на питання саме про медичну сторону ситуації, розуміючи, що будь-який успіх у цьому сенсі буде відносним. Ну, пустять до нього один раз якогось лікаря незалежного або декількох лікарів, вони йому щось пропишуть. Але ніяких гарантій, що це буде дотримуватися, що це принесе користь, у нас немає.

Весь ресурс уваги, який є у медіа, ми витрачаємо на те, щоб підкреслити, що ці люди взагалі не повинні бути у в'язниці. Ні в хороших умовах, ні в поганих. На першому місці питання про звільнення. І якщо говорити про якусь близьку перспективу, то це може бути тільки обмін. Тому що, на жаль, жодних інших варіантів короткострокових я не бачу, на російську судову систему у нас надій спочатку не було. Європейський суд з прав людини висловиться ще нескоро, тому ми вважаємо за потрібне в першу чергу говорити про це, а не про стан здоров'я. Хоча стан здоров'я у Стаса не найкращий, та і в Миколи теж.

- У світлі того, що ви сказали, чи достатня підтримка з боку України для звільнення Карпюка і Клиха? Чи стільки уваги надається цьому процесу, як, наприклад, було до процесу над Савченко?

- Ми чудово розуміємо, що та планка, яка була взята у справі Савченко, вже не буде досягнута, що таку загальну концентрацію можна було досягти один раз і що всі інші випадки будуть користуватися меншою увагою і меншою підтримкою.

Я постійно контактую з Іриною Геращенко (віце-спікер Верховної Ради, - "Апостроф"), яка веде переговори в Мінській контактній групі з цих питань. Вона стверджує, що питання про Карпюка і Клиха знаходяться на повістці, що вони постійно обговорюються, українська сторона їх порушує. Звичайно, я розумію, що є інші сім'ї і інші люди, чиї родичі арештовані, є люди, у кого близькі сидять у підвалах у Луганську та Донецьку. Тим не менше, на мою думку, сім'ї Карпюка і Клиха не отримують достатньої підтримки. Нещодавно, правда, за допомогою адміністрації Порошенка було вирішено питання про лікування батька Стаса Клиха, йому зробили операцію. Але взагалі родини не отримують тієї уваги, яку вони повинні були б отримувати. Нещодавно був збір грошей, кілька бізнесменів українських зібрали деяку суму і передали її мені, щоб я роздав родичам Карпюка і Клиха. Чудово, що таке відбувається, і буде добре, якщо таке і надалі відбуватиметься. А конкретно від держави такої підтримки немає, за винятком ситуації зі старшим Клихом - про інші випадки мені невідомо.

- Ви нещодавно казали, що можливий обмін Карпюка і Клиха на двох кримських дезертирів. Коли це, по-вашому, може статися?

- Тут будь-які розмови, звичайно, спекулятивні. Якщо пам'ятаєте, коли заарештували двох ГРУшників - Александрова і Єрофєєва, там теж було багато розмов про те, як і коли їх будуть міняти. У підсумку все це сталося лише через рік. Є важлива відмінність, яке є в цій історії. Щодо цих двох осіб (кримських дезертирів, - "Апостроф") висловився Путін, і з точки зору будь-якого обміну за участю Росії це має першорядне значення, а все інше — другорядне. Тому що після того, як він сказав про них уголос, визнав, що вони свої, від них вже не можуть просто так відвернутися і зробити вигляд, що забули. Тому я прогнозую, що якийсь обмін з їхньою участю Росія запропонує або погодиться на українську пропозицію. Але що це буде за обмін, чи стосуватиметься він тільки цих двох, кого будуть міняти, за яких умов, я сказати не можу. Це питання до переговірників.

Читайте також

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Через нестачу фінансування у нас проблеми з пораненими – воєнний хірург

Як забезпечується медицина у ЗСУ, чого вистачає, а чого потребують наші воїни - в інтерв'ю воєнний хірурга