RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Генерал-лейтенант Ігор Романенко: Москва просто так не залишить Авдіївку

Колишній заступник глави Генштабу розповів, що робити з Мінськими домовленостями

Колишній заступник глави Генштабу розповів, що робити з Мінськими домовленостями Экс-заместитель начальника Генштаба генерал-лейтенант Игорь Романенко Фото:

Різке загострення ситуації на фронті в районі Авдіївки вже забрало життя як мінімум 8 українських військових, а рахунок поранених іде на десятки. У цей час місто замерзає, залишаючись без стабільного тепло- і електропостачання. Які причини чергового витка ескалації конфлікту і до чого це призведе, в бліц-інтерв'ю "Апострофу" розповів екс-заступник начальника Генштабу генерал-лейтенант ІГОР РОМАНЕНКО.

- Ігоре Олександровичу, на вашу думку, із чим пов'язана різка активізація бойовиків в районі Авдіївки?

- Тут потрібно розглядати два підходи. Перший пов'язаний із тим, що Путін використовує бойові дії в принципі і їх активізацію, щоб вплинути на ситуацію, як він вважає, на міжнародній арені. Відомі політичні зміни у США, передбачувані зміни в Німеччині, Франції ставлять перед ним завдання показати свій вплив, щоб чітко розуміти, із яких позицій вести переговори. Тим більше в Сирії поки затишшя. У якомусь сенсі це спрацьовує: ви знаєте, що наш президент перервав візит до Німеччини у зв'язку із загостренням в Авдіївці і був змушений повернутися в Україну і не допустити ще більшої ескалації.

Другий аспект – суто військовий. Він полягає в тому, що за останній час підрозділам ЗСУ вдалося на всіх напрямках, проводячи контратаки, захопити частину територій, які за Мінським домовленостям і повинні контролюватися Україною, але займають їх проросійські терористи. Наші військові відбивають певні висоти та райони: саму промзону Авдіївки, територію на Світлодарській дузі, де взагалі підійшли близько 6 кілометрів до Дебальцеве. Там зайняли ряд висот, звідки їх артилерія обстрілювала наші міста. А Дебальцеве, до речі, згідно з Мінськими домовленостями має бути під контролем України. Ми неодноразово піднімали це питання, але бойовики ніяк не реагували на наші заяви. На Маріупольському напрямку теж було кілька таких моментів. У відповідь на все це вони вирішили провчити Україну: зосередили свої резерви і почали інтенсивне ведення бойових дій, щоб відбити всю промзону. Але це їм не вдалося, незважаючи на накази з Москви, зосередження ударних сил і заведення туди російського спецназу. Тоді бойовики почали обстрілювати Авдіївку, щоб посіяти паніку серед мирного населення. З іншого боку, вони обстрілюють околиці Донецька і сам Донецьк, щоб показати, що так нібито діє Україна. Зараз була підписана домовленість з російською стороною про припинення вогню, ремонтні бригади і мінери вже туди виїхали. Ситуацію вдалося стабілізувати.

- Чому саме Авдіївка? Яке стратегічне значення для бойовиків має це місто?

- З промзони контролюється дорога, по якій було всебічне забезпечення горлівського гарнізону. Коли наші взяли промзону, це забезпечення було перерізано і бойовикам доводиться об'їжджати путівцями. З точки зору відновлення забезпечення для бойовиків — це важливо.

- Чи вистачає в ЗСУ сил і засобів, щоб стримувати натиск бойовиків?

- Ну, ви ж бачите, що за три доби ВСУ не допустили прориву. З 2014 року в нас з'явилися нові бригади, танкові підрозділи, поліпшилося забезпечення. Хоча проблеми ще є, це вже інші Збройні сили та підрозділи. Звичайно, межі досконалості немає, і хотілося б, щоб у наших воїнів було більш сучасне озброєння, але поки це потребує серйозних коштів, зусиль та наукових розробок.

- У контексті загострення ситуації можна сказати, що Мінські угоди себе вичерпали, адже виявляється, що бойовикам нічого не варто підтягнути "Гради" і вести обстріл наших позицій. Чи потрібно переглядати угоди?

- Переглядати їх варто хоча б тому, що за весь час їх існування реалізувати їх не вдається. Якщо це не вдасться, тоді потрібно шукати нові підходи. Але ви бачите, що змінюється керівництво держав, які беруть участь у цих переговорах, змінюється вплив. На мій погляд, потрібно ще раз спробувати їх реалізувати з новими політичними гравцями, якщо це не вдасться, значить, потрібно шукати нові формати, щоб вирішувати питання звільнення території України. Але в будь-якому випадку силовим структурам потрібно підвищувати свій потенціал, адже це запорука того, що наша позиція буде сильна в мирних переговорах.

- Деякі експерти кажуть, що в обмін на пом'якшення позицій Росії в Сирії Москва отримала від США добро на свободу дій на Донбасі, і зараз це видно по ситуації в Авдіївці. Можна сказати, що Україну розмінюють на Сирію?

- Я вважаю, що в Сирії все просто так не обійдеться. Алавітська меншість захопила владу в Сирії і довго так не протримається. Хоча якщо США припинять підтримку, то ситуація ускладниться для помірної опозиції. Ясна річ, що Путін боїться, щоб Сирія для Росії не стала, як Афганістан для СРСР. Крім того, Україна - не простий розмінний пішак, держава зміцнилася, і все залежить від того, чи ми дозволимо чинити з нами таким чином чи ні. Я думаю, що ми зміцніли до такої міри, що вести себе так з собою не дозволимо.

- Як, на ваш погляд, розвиватиметься ситуація в Авдіївці?

- Ситуація повинна стабілізуватися, адже вже прийшли до угоди про припинення вогню і відновлення. Але це не означає, що бойовики не можуть відновити бойові дії як в Авдіївці, так і на інших ділянках фронту, адже результатів вони не домоглися. Їх московське керівництво просто так це не залишить.

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу