RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новий договірняк чи силовий сценарій: що зупинить "націоналізацію" в ОРДЛО

Силове зняття блокади ОРДЛО не приведе Україну до третього Майдану

Силове зняття блокади ОРДЛО не приведе Україну до третього Майдану Лідери "республік" погрожують повністю взяти під контроль шахти Донбасу, на яких видобувають антрацит Фото: EPA/UPG

Торгівельна блокада окупованих територій Донбасу наштовхнулася на новий ультиматум. Цього разу свої вимоги висунули лідери невизнаних республік. Олександр Захарченко та Ігор Плотницкий в спільному листі заявили, якщо до 1 березня ветерани добробатів не знімуть блокпости, бойовики націоналізують підприємства, які знаходяться на території ОРДЛО, але зареєстровані в Україні. Чим загрожує ультиматум бойовиків, і як Києву вийти з блокадній пастки розбирався "Апостроф".

Велика націоналізація

Лідери невизнаних республік, які ще недавно стверджували, що торгова ізоляція завдає більшої шкоди Україні, ніж ОРДЛО, заявили про те, що з 1 березня будуть "вимушені ввести зовнішнє управління на всіх підприємствах української юрисдикції, які працюють в "ДНР" та "ЛНР ". Ми перестанемо поставляти вугілля в Україні Для поставок вугілля немає ні можливості, ні схеми оплати. Ми будемо перебудовувати всі виробничі процеси й орієнтувати їх на ринок Росії та інших країн", — підкреслили в спільній заяві Захарченко і Плотницький.

Для технічного здійснення "націоналізації" українських підприємств, в ЛДНР навіть вирішили створити "республіканський штаб", який контролюватиме переведення заводів під зовнішнє управління. Під "націоналізацію" можуть потрапити шахти Донбасу, на яких добувається вугілля антрацитної групи, а також великі металургійні заводи. "Якщо так станеться, вугілля скоріш за все будуть возити з Росії. Я не уявляю звідки ще ми зможемо привезти стільки антрациту, — пояснює "Апострофу" співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич. — Більш того, не зможуть працювати і підприємства на підконтрольній території України, адже Україна забороняє своїм суб'єктам господарської діяльності взаємодіяти з суб'єктами самопроголошених республік. Як тільки ці підприємства стануть економічними суб'єктами ОРДЛО, то взаємодія з ними буде перервана".

Розмови про те, що самопроголошеним республікам не вдасться переорієнтувати своє виробництво на Росію, експерти вважають неспроможними. "А чому не вдасться? Звичайно вдасться там історично сформовані виробничі зв'язки. Повірте, вони знайдуть куди прилаштувати своє вугілля", — додав "Апострофу" директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентин Землянський.

За словами президента України Петра Порошенка, якщо блокада триватиме, українська металургія може втратити до 300 тисяч робочих місць і близько 2 мільярдів доларів валютної виручки від експорту металу.

Втім, в штабі блокади економічні аргументи не сприймають і в "націоналізацію" підприємств не вірять. "Для того, щоб націоналізувати, потрібно бути як мінімум нацією або державою. Хто такі Захарченко та Плотницкий? Це не націоналізація, а звичайний грабунок", — підкреслив координатор блокади Анатолій Віногродскій.

У сухому залишку виходить, що вплинути на учасників блокади і реалізувати силовий сценарій розблокування влада не наважується. Це і зрозуміло, адже припинити правопорушення, а блокування залізничних шляхів сполучення підпадає під статтю 279 КК України, означає викликати гнів певної частини суспільства. Але залишити все як є, теж не вихід, адже якщо активістів і підтримує радикально налаштована частина суспільства, то економічні збитки несе вся Україна. У такій патовій ситуації активісти блокади продовжують збільшувати тиск і вже заявили, що припиняють переговори з прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом і не збираються йти на будь-які поступки. Більш того, штаб блокади повідомив про намір розширити географію торговельної ізоляції і "перекрити останні шляхи торгівлі".

Що робити?

Експерти, опитані "Апострофом", бачать кілька виходів із кризової ситуації. Так, екс-начальник головного слідчого управління СБУ Василь Вовк впевнений, що всі питання по блокаді можна було б зняти за лічені дні, якби Київ зважився прямо розповісти про торговельні відносини з ОРДЛО.

"Це не блокада всього Донбасу. Це блокада хабарів, відкатів, розкрадань і злочинів пов'язаними з економічними відносинами між двома територіями. Влада повинна зробити прозорою всю інформацію щодо поставок туди і вивезення звідти товарів із зазначенням цін і тарифів. Ця інформація повинна бути на якому -то окремому сайті із зазначенням скільки тонн, скільки вагонів, скільки рефрижераторів пройшло в ту чи іншу сторону товарів за добу, яка їх вартість і з якою метою", — пояснив "Апострофу" Вовк.

У свою чергу екс-заступник губернатора Донецької області Віктор Андрусів додав, що таке нормативне врегулювання торговельних відносин з окупованими територіями першочергове завдання влади. "Адже незрозуміло з яких причин йде в Україну вугілля з ОРДЛО, незрозуміло який його облік, як побудовані відносини з окупованими територіями, як регулюється діяльність підприємств на тій території. Все це абсолютно не врегульоване, повний хаос. Єдине рішення, яке повинна прийняти влада — це розробити нормативні документи, які впорядковують відносини з окупованими територіями, а після цього вже поліція повинна відновити відповідний порядок функціонування прийнятого режиму. Все інше не сприятиме врегулюванню ситуації і буде розпалювати ще більшу ескалацію", — вважає Андрусів.

Експерт зазначив, що йти на поводу у активістів торгової ізоляції Донбасу Києву не слід. "Активісти висловлюють позицію обмеженої кількості людей. Вони повинні бути почуті, але в першу чергу держава повинна виходити зі своїх національних інтересів. Але найважливіше пояснити людям, які це національні інтереси і чому влада прийняла саме це рішення. Якщо піти на вимоги, активістів, які блокують залізничні сполучення сьогодні, то завтра можна отримати нових активістів, які будуть протестувати проти того, що відключається електроенергія або опалення", — підкреслив Віктор Андрусів.

На дипломатичному методі врегулювання ситуації наполягає політолог Микола Спиридонов. "Але якщо дипломатичні методи будуть вичерпані, то з'явиться шанс проявити себе для нового глави. Нацполіції і показати "тверду руку". Адже якщо будуть загрози вибіркових відключень і енергетичної безпеки країни, то не виключаю, що доведеться застосувати силу", — пояснив "Апострофу" Спиридонов.

У той же час побоювання з приводу того, що силове вирішення конфлікту призведе Україну до третього Майдану, політолог назвав марними. "Я дуже сумніваюся, що підніметься хвиля обурення. У нас вже були спроби розгойдування ситуації в Україні, яка і так нестабільна. Наприклад, рік тому були хвилювання на Майдані, коли захоплювали готель "Козацький", потім все це нівелювалося. Нещодавно знову оголошували Майдан і були сутички депутатів від "Самопомочі" і спроба штурму Банкової. Але ідея блокувати Донбас в народі не популярна. Вона може бути популярна в Facebook, але не серед людей, тому "Самопоміч" залишиться зі своїми проблемами сам на сам. Якщо зараз від залізничних колій відтісняти Семена Семенченко і Володю Парасюка, то сильно глибоко українців це не обурить", — сказав Микола Спиридонов.

Дійсно на початку лютого активісти блокади вже намагалися перекрити автомобільну дорогу Костянтинівка – Бахмут, по якій курсує автотранспорт військового і медичного призначення. Але за лічені години поліція Донецької області відтіснила учасників блокади з траси і відновила рух. Тоді масових народних заворушень силові дії поліції не викликали.

До силового вирішення питання в МВС готові — був би наказ. Про це днями заявив сам глава МВС Арсен Аваков. "Я просив би керівників АТЦ, зважуючи всі відповідні повноваження антитерористичного центру, який керує всіма операціями в зоні АТО, з огляду на все наше терпіння, прийняти відповідне рішення. І ми це рішення забезпечимо", — підкреслив Аваков.

Однак чи отримають силовики такий наказ - велике питання. "Немає держави як такої. Влада не виконує свої функції, коли 30-40 чоловік диктують всій країні як їй жити і що робити. Люди, які зараз при владі прийшли не для того, щоб відстоювати національні інтереси, демонструючи твердість і впевненість, а для того, щоб заробляти гроші. А гроші, як відомо, люблять тишу, тому вони будуть прагнути домовитися по-тихому, але по-тихому поки не виходить", — пояснив "Апострофу" політолог Кость Бондаренко.

Очевидно, що проблема блокади Донбасу буде вирішуватися за допомогою старого і перевіреного інструменту української політики — "договорняка". На якому місці в цих переговорах будуть інтереси країни, прості українці дізнаються зовсім скоро. Для цього потрібно буде лише перевірити температуру батарей у своїх будинках.

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу