RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Куди податися на травневі свята: традиційний Єгипет або бюджетне село

Туреччина і Єгипет залишаються головними "китами" бюджетного відпочинку для українців

Туреччина і Єгипет залишаються головними "китами" бюджетного відпочинку для українців Єгипет користується попитом у туристів з України Фото: Pixabay

Декомунізація поки ще не добралася до традиційних травневих свят, а це означає, що українцям вже зараз варто планувати свій відпочинок на ці дні, щоб міні-відпустка вийшла максимально приємною і недорогою. "Апостроф" дізнавався, де найкраще провести травневі канікули з користю для себе і вигодою для гаманця.

Бюджетний закордон

Коли минулого року православна Пасха випала на травневі свята і "з'їла" додаткові вихідні, любителі відпочинку були засмучені. Цьогоріч таких сюрпризів не очікується: великодні канікули триватимуть з 15 по 17 квітня, а на маївку українці отримають повноцінний відпочинок: з 29 квітня по 2 травня і з 6 травня по 9 травня. У підсумку вимальовуються дві пари чотириденних вихідних, а якщо ще випросити у начальства три дні відпустки між 2 і 6 травня, можна розтягнути канікули на 11 днів. Просидіти стільки вихідних будинку було б злочином, тому туроператори вже зараз навперебій пропонують тури на травневі.

Як розповів "Апострофу" президент Асоціації лідерів турбізнесу України Олександр Новиковський, найпопулярнішими закордонними напрямками в цьому році серед українців найдоступніші, а, значить, найдешевші. "На сьогоднішній день це автобусні тури Європою, а якщо брати перельоти, то це Єгипет і Туреччина. Це два кити, на яких тримаються недорогі програми. Є такі програми, коли оператор не встигає продати те, що він заздалегідь викупив від жадібності, і в підсумку, щоб не зазнати збитків, знижує вартість турів. Також існують програми раннього бронювання, коли заздалегідь можна вибрати для себе більш прийнятну вартість туру", - пояснив експерт.

Так, ціни на автобусні тури на травневі Європою з заїздом в столиці Бельгії, Німеччини, Франції, Польщі, Нідерландів в залежності від кількості днів, стартують від 200 до 600 євро. А ось тиждень на популярних курортах Єгипту обійдеться від 6,5 до 10 тисяч гривень в залежності від оператора.

За словами Новиковського, щоб максимально здешевити свій відпочинок, можна відмовитися від послуг туристичних операторів і спланувати свої канікули за кордоном повністю самостійно.

"Можна самостійно підібрати транспортне обслуговування. Наприклад, переліт лоу-костами, який оператори не завжди пропонують. Можна вибрати для себе і більш дешеве проживання: не традиційний готель, а, наприклад, хостел або готель на 1-2 зірки. Людина може переночувати на вокзалі, заощадивши зайві 20-30 доларів або проїхати від міста до міста на місцевій електричці, що ніколи не зможе організувати жодна туристична фірма. Скласти для себе заздалегідь екскурсійний маршрут або приєднатися до групи вже на місці, - пояснює експерт туристичного ринку. - Просто людина повинна розуміти скільки часу готова витратити на організацію свого відпочинку. Якщо ж ви не готові це робити, і від відпочинку, окрім пляжу, їжі і транспортних послуг особливо нічого не очікує, то простіше звернутися до операторів, які заздалегідь про це подумали. Але якщо говорити про дуже низькобюджетний туризм, то, як правило, в окремих випадках оператори можуть задовольнити бажання такого споживача ".

Експерт додав, що незважаючи на важке фінансове становище українців, не можна сказати, що туристичний бізнес знаходиться в кризовому становищі. Більше того, VIP-напрямки з дорогими перельотами, наприклад, в Австралію, Мальдіви або Японію, також користуються попитом. "Криза в туризмі була, коли горіли шини на Майдані, коли стрибав курс долара. Зараз економіка трохи заспокоїлася. Тим більше, що люди їдуть відпочивати не на останні гроші, люди відкладають, збирають. VIP-туризм завжди користувався попитом і зараз теж. Якщо говорити про країни, то це вся географія Землі. Це готелі преміум-класу і переліт бізнес-класом. Такі програми стартують від 5 до 30 тисяч євро і вище. Обмежень немає. Доба проживання при такому туризмі коштує від 500 євро до 3 тисяч євро за персону", - резюмував Новиковський.

Відпочинок в Україні

Якщо грошей навіть на бюджетні закордонні напрямки немає, а провести травневі канікули хочеться якось оригінально, українським туристам не залишається нічого іншого, окрім як освоювати внутрішні напрямки. З року в рік найпопулярніші з них залишаються незмінними. "Це Львів, Одеса, Закарпаття. Наприклад, в Закарпатті щорічної популярністю користується автобусний тур в долину нарцисів. Взагалі ринок внутрішнього туризму зараз активно розвивається і зростає з року в рік на 15-20% по відношенню до попереднього року", - розповідає "Апострофу" директор Центру розвитку туризму України Володимир Царук.

Ціни на тури внутрішнього туристичного ринку стартують від 2 тисяч гривень з людини. Наприклад, провести 5 днів і 4 ночі в Одесі і Затоці з екскурсіями в Акерманську фортецю і селище Шабо, відоме своїми виноградниками, обійдеться в 2700 гривень. Маївка на ту ж кількість днів в Карпатах - 1900-2300 гривень. Канікули у Львові з відвідуванням Золочівського, Підгорецького, Олеського замків коштуватимуть в 2500 гривень за 4 дні.

Але експерти радять відпочинок в Україні планувати самостійно - так дешевше. "Виходячи з практики, до операторів досить рідко звертаються за організацією відпочинку на території України. Люди звикли відпочивати самостійно. Більше того, об'єкти інфраструктури часто поводяться некоректно по відношенню до інших учасників туристичного ринку. Вони дають прямому споживачеві значно більшу знижку, ніж отримує оператор", - пояснює Олександр Новиковський.

Наприклад, українські туроператори пропонують на травневі тури в Почаїв в Свято-Успенську лавру за 600-700 гривень з людини. Але самостійно оселитися в двомісному номері для прочан в будинку лаври обійдеться від 150 гривень за двох на добу. А якщо залишитися на ніч в 10-місному номері, це буде коштувати всього 40 гривень. За харчування в трапезній можна і зовсім нічого не платити, обмежившись лише пожертвуванням.

Ще одним різновидом подорожей Україною є зелений або сільський туризм. Напевно, це можна вважати найбюджетнішим способом провести канікули, якщо не брати до уваги "відпочинок" на дивані. Знайти в інтернеті приватні маленькі садиби, які пропонують поселення в мальовничих місцях за мінімальні кошти, не складає особливих труднощів.

"На травневі свята гостей завжди багато, але я не женуся за великими грошима, і не заселяю людей як оселедців у банку, а намагаюся комфортно всіх розселити, - розповідає "Апострофу" господиня садиби в селі Смотрич Хмельницької області Світлана Фуркало. - До речі, приїжджають і багато іноземців з Франції, Чехії, Канади, Німеччини, Англії. Якщо люди втомилися від міста і хочуть побачити справжню Україну, то такий вид відпочинку, те що потрібно".

Головною і незаперечною перевагою сільського туризму є його ціна від 100 гривень за місце в садибі з людини. Якщо накинути ще стільки ж, то можна отримати триразове домашнє харчування. Крім того, гості не прив'язуються до графіку сніданків як в мережевих готелях. "Коли люди прокинулися, тоді я і приготую їм поїсти, все індивідуально", - додає Фуркало.

Особливо вигідний такий спосіб подорожей для людей, які давно мріяли побачити пам'ятки старовинних українських міст, але ціни в готелях на період травневих свят для них - непідйомні. Наприклад, забронювати двомісний номер з 29 квітня по 2 травня в Кам'янець-Подільському обійдеться від 1500 до 3500 тисяч гривень в залежності від зірковості готелю. Садиба в селі в 30 хвилинах їзди від міста - 300-400 гривень за три ночі.

Читайте також

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Лазерна зброя в Україні: чи допоможе ЗСУ "вогонь дракона"

Прототип лазерної зброї може незабаром опинитися в Україні