RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Літо-2017: де і за скільки відпочити українцям

Завдяки безвізу з ЄС у Туреччина та Єгипет отримали серйозного конкурента – Болгарію

Завдяки безвізу з ЄС у Туреччина та Єгипет отримали серйозного конкурента – Болгарію Літо не за горами - пора відпочинку та відпусток Фото: pixabay.com

Безвізовий режим з Європейським союзом змінить туристичні вподобання українців у цьому сезоні - жителі західних регіонів відмовляться від внутрішнього туризму і поїдуть на європейські курорти. Ті, хто сумує за кримськими горами, вже знайшли для себе альтернативу з більш якісним сервісом. Як відпочити з користю для тіла та гаманця, які напрямки будуть найбільш популярними в цьому сезоні і як самостійно організувати поїздку в будь-яку точку земної кулі, читайте в матеріалі "Апострофа".

Протягом останніх трьох років найпопулярнішими для відпочинку в Україні залишаються Одеса і курорти Азовського моря. Туреччина і Єгипет практично монополізували закордонний напрям - на них припадає основна частина турів. Це підтверджують і великі українські туроператори.

"В обсязі продажів компанії Tez Tour в Україні вони займають близько 90%: Туреччина близько 60%, Єгипет - 30%. Решта 10% розподілена між Болгарією, Грецією, Іспанією, Італією, Австрією, Шрі-Ланкою і Таїландом. Влітку, а саме з квітня і до кінця жовтня, Туреччина є найпопулярнішим напрямком для відпочинку українців. Цьому сприяє безвізовий режим, розвинена інфраструктура курортів і готелів, високий рівень сервісу, різноманітність екскурсій, прийнятні ціни. Сьогодні ми спостерігаємо позитивну динаміку продажів турів до Туреччини по системі раннього бронювання, особливо на період липень-серпень, який є найвищим сезоном", - розповідає "Апострофу" комерційний директор Tez Tour в Україні Аркадій Маслов.

Крім того, 17 травня Кабінет міністрів України затвердив угоду з урядом Туреччини про взаємні поїздки громадян на підставі внутрішніх паспортів у вигляді ID-карт. Влада Туреччини прийняла аналогічне рішення 20 травня. Угода має набути чинності в кінці травня. Оформити ID-карту можна в територіальному підрозділі міграційної служби або в центрі надання адміністративних послуг за місцем проживання. Вартість оформлення за 20 робочих днів - 279 грн, за 10 днів - 366 грн.

Турецький напрямок зараз приваблює не тільки любителів відпочинку в комфортних готелях по системі all inclusive, але і туристів, що віддають перевагу пішим походам. У Туреччині є десятки гірських хребтів, а значна частина країни вкрита горами. Такі природні умови частково компенсують відсутність можливості провести відпочинок в анексованому Росією Криму. Спланувати такий відпочинок можна самостійно або ж за допомогою турагенції.

За даними туроператора Join UP!, крім Туреччини та Єгипту, з кожним роком зростає інтерес до Болгарії. За словами виконавчого директора туроператора Дмитра Сероухова, популярними напрямками в цьому сезоні для українців також будуть Кіпр, Грузія, Чорногорія та Ізраїль. Що стосується більш дорогих екзотичних курортів - ОАЕ, Шрі-Ланки, Таїланду, Домініканської республіки, Куби, Мальдів, то на них в Україні теж досить високий попит. На цих курортах можна відпочивати цілий рік, а не сезонно.

Болгарії стала головним конкурентом Туреччини та Єгипту Фото: pixabay.com

При цьому ціни на закордонні курорти коливаються від 170$, якщо говорити про Туреччину (на одну людину на 7 днів), до 870$ - тиждень відпочинку в Італії. Екзотика - Домініканська Республіка, Мальдіви, Сейшели, Маврикій, Балі, окремі острови Таїланду, будуть коштувати українцеві не менше $3-4 тисяч, розповідає "Апострофу" президент Асоціації лідерів турбізнесу України Олександр Новіковський.

"Але сьогодні є досить велика кількість "гарячих" пропозицій, коли оператор не встигає реалізовувати надлишки турпропозицій. Топові дати продаються дуже добре: святкові дати, канікули. Будуть добре продаватися дати зі середини липня до середини серпня. На решту інших є надлишок. Ті ж Єгипет і Туреччина будуть на рівні 150-200 доларів на людину"- прогнозує Новіковський.

Галопом по Європі

Після підписання угоди про безвізовий режим між Україною і Європейським союзом, яка вступить в силу в ніч на 11 червня, європейські маршрути для українців стають більш доступним. Втім, за словами виконавчого директора туроператора Join UP! Дмитра Сероухова, зараз ніхто не знає, якими будуть вимоги до туристів, які перетинають кордон.

Попередньо, вони будуть такими ж, як і для власників візи, але для туристів виникають додаткові ризики: рішення, пропускати або не пропускати людину, буде приймати прикордонна служба. "Але поки невідомо, на якому етапі це рішення буде прийматися: в Україні або вже після прильоту, за кордоном. Заощадивши на оформленні візи туристи ризикують втратити кошти, витрачені на придбання туру", - пояснює Дмитро Сероухов.

Українцям варто пам'ятати і про те, що для безвізового в'їзду в країни Євросоюзу, крім біометричного паспорта, необхідно мати з собою і певну суму (дивіться на інтерактивній мапі нижче) коштів на кожен день перебування в країні. Так, мінімальна сума потрібна при в'їзді в Угорщину - 3,2 євро в день. Для в'їзду в Швейцарію потрібно мати 91 євро на кожен день (для студентів - 27 євро). Щоб потрапити в Іспанію потрібно мати не тільки 71 євро на кожен день, але й додаткові кошти, що перевищують 637 євро. При відвідуванні Люксембургу сума визначається індивідуально.

Втім, незважаючи на можливі відмови у в'їзді, туроператори очікують збільшення числа українських туристів, що прямують до європейських країн. В першу чергу за рахунок жителів Західної України, які не поїдуть на вітчизняні курорти, а вирушать до Європи. "Серед популярних напрямків, які будуть користуватися великим попитом, слід зазначити Болгарію, де візова складова була суттєвою частиною вартості турпакету у цьому напрямку", - відзначають в Join UP!

Також в Європі традиційно найбюджетніші тури - автобусні. Вони стартують від 80 євро за уїк-енд, хоча на деяких сайтах можна знайти і більш низькі ціни - від 60 євро. Як правило, це тури в Польщу, Чехію, Угорщину і Прибалтику. Такі країни, як Італія та Іспанія обійдуться дорожче - від 150 євро.

Самостійний відпочинок

Після лібералізації візового режиму з ЄС кількість туристів, що здійснюють самостійні поїздки, значно зросте. Це пов'язано з тим, що кошти, які раніше витрачали на оформлення віз і послуги візових центрів, тепер можна витратити на подорож. І якщо планувати відпочинок, користуючись туристичними сервісами, то за кошти, зекономлені на візі, можна не тільки дістатися до місця відпочинку, а й сплатити вартість житла. Правда, таке житло буде дуже скромним.

Щоб знайти бюджетне або навіть безкоштовне житло, достатньо скористатися послугами сайту couchsurfing.org, а з пошуком хостелу допоможе сайт hostelworld.com. Щоб орендувати житло у власників знадобиться сайт Airbnb. Завдяки цьому ресурсу можна зняти не тільки квартиру або будинок, але і більш екзотичне житло: віллу біля моря, будиночок в горах або навіть маленький замок. Також не слід забувати і про сайт Trip Advisor, на якому можна забронювати недорогі авіаквитки та номери в готелях.

Якщо говорити про те, як з максимальною економією пересуватися Європою, то на перше місце можна поставити, практично безкоштовний, але не завжди безпечний автостоп. На другому місці будуть автобуси європейських транспортних компаній megabus і polskibus, квиток на які можна купити за ціною від 1 євро. Третє місце займають європейські лоукости - ціни на авіаквитки починаються від 8-9 євро. Але, щоб скористатися такими дешевим транспортом, спочатку потрібно дістатися до Польщі, яка стала європейським транспортним хабом. Бувалі мандрівники роблять так: їдуть з України на автобусі до Польщі (квиток з Києва коштує від 400 грн), а там пересідають на автобуси європейських компаній або лоукости. Наприклад, з Кракова, Гданська та Варшави можна долетіти практично в будь-яку точку ЄС.

Ті, кому така боротьба за економію кожного євро здається не надто раціональною, можуть спробувати полетіти з України в Європу за допомогою лоукостів Flydubai, WizzAir, Ryanair і Lot Polish Аirlines.

Самостійний відпочинок - це вміння зберегти баланс між свободою та безпекою Фото: pixabay.com

Мандрівник зі стажем і головний редактор запорізького сайту 061 Тетяна Гонченко, яка об'їздила з чоловіком майже половину світу, розповіла "Апострофу" кілька корисних лайфхаків, як допоможуть самостійно організувати поїздку.

"Зазвичай подорож ми починаємо планувати задовго. Наприклад, недавно квитки на круїз з Італії до Франції брали майже за рік. Як правило, ми моніторимо пабліки в соцмережах, де пишуть про різні акції авіакомпаній та знижки, і вирішуємо їхати буквально за кілька хвилин. Літаємо зазвичай лоукостами, наприклад, переліт в Литву або Німеччину нам обійшовся не дорожче, ніж квиток на поїзд "Інтерсіті" із Запоріжжя до Києва. Житло зазвичай знімаємо через сайти на зразок Airbnb. наприклад, в центрі Будапешта ми жили у чудовій квартирі за 22 долари. Якщо дуже хочеться заощадити - можна безкоштовно жити через couchsurfing. Так що наші поїздки в Європу зазвичай виходять не дорожче, ніж для більшості людей відпочинок у Кирилівці", - поділилася досвідом мандрівниця.

Правда не варто залишати поза увагою те, що при самостійному плануванні подорожі, у випадку якихось непередбачуваних ситуацій, звернутися за допомогою до турагенції, яка допоможе вирішити проблему, ви не зможете.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто