RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Затримання бійця Нацгвардії в Італії: у справі з'явилися цікаві подробиці

У ГПУ запевняють, що будуть наполягати на українському громадянстві Марківа

У ГПУ запевняють, що будуть наполягати на українському громадянстві Марківа Виталій Марків Фото: facebook.com/ifnotwar

В Італії днями затримали українського військовослужбовця, бійця Нацгвардії Віталія Марківа. Італійська Феміда підозрює замкомвзводу батальйону імені Кульчицького в причетності до загибелі фоторепортера Андреа Роккеллі та його російського перекладача Андрія Миронова. Що робить українська влада для виправдання Марківа і які важливі деталі з'явилися у справі, дізнавався "Апостроф".

Чий міномет?

Віталій Марків був заарештований італійськими правоохоронцями 30 червня в аеропорту міста Болонья, куди приїхав у відпустку. Уродженець Тернопільської області до подій на Майдані проживав в Італії, де працював музикантом та інструктором з бодібілдингу. З початком гарячої фази україно-російського конфлікту Марків повернувся в Україну і записався до добровольчого батальйону, який зараз входить до складу Нацгвардії. У травні 2014 року Віталій Марків брав участь у боях під Слов'янськом, який на той час вже був захоплений російським найманцем Ігорем Гіркіним. Саме під час боїв під Слов'янськом, загинули Андреа Роккеллі і Андрій Миронов, які стали одними з перших представників іноземних ЗМІ, що загинули на сході України.

Розслідуванням причин загибелі іноземців паралельно зайнялися в Україні та Італії. "В Україні є кримінальне провадження, яке розслідується СБУ, а прокуратура здійснює процесуальне керівництво, - розповідає "Апострофу" заступник генерального прокурора України Євген Єнін. - Є провадження щодо факту смерті італійського журналіста Роккеллі в Італії. Між Україною та Італією існує міжнародна правова допомога, зокрема, вони звертаються до нас з певними клопотаннями, а ми їх виконуємо в максимально повному обсязі".

У Нацгвардії зазначають, що за даними українського слідства, журналісти загинули в результаті мінометного обстрілу з боку російсько-терористичних військ. У свою чергу, бойовики стверджують, що артилерійський вогонь вела саме українська сторона. Мабуть, італійські правоохоронці дотримуються версії терористів, якщо підозрюють Віталія Марківа.

Андрій Миронов і Андреа Роккеллі Фото: facebook.com/pensierieideeribelli

Втім, у Нацгвардії запевняють, що військовослужбовець НГУ не може бути причетним до загибелі цивільних осіб, бо в 2014 році в батальйоні Кульчицького не було жодного міномета. Цю ж інформацію "Апострофу" підтверджує і Євген Сорока, який був безпосереднім учасником боїв за Слов'янськ у складі батальйону Кульчицького в той день, коли загинули Роккеллі і Миронов.

"Тоді в бою брали участь батальйон Кульчицького, який називався першим резервним батальйоном Нацгвардії, спецназ "Омега", "Ягуар" і дві десантні бригади - 25-та і 95-та. Інші підрозділи ЗСУ у цій операції участі не брали, тільки дві десантні бригади, - згадує Сорока. - У нашому розпорядженні тоді не було ні артилерії, ні мінометів, нічого. У нас було базове озброєння: автомати, кулемет Калашникова, РПГ та СВД. Це все мінімальне піхотне озброєння. Все. І це не тільки в нас. У десантників був АГС, ну, максимум, і бронетехніка, ясна річ: БТР, БМП. Важче АГС у нас нічого не було протягом місяця, напевно. Тому звинувачення смішні. А от по нас тоді працювала "Нона" (артилерійська установка, - "Апостроф"). Дві "Нони" подорожували по Слов'янську, і вони з міста по нас працювали. Тому як свідок тих подій я можу сказати точно, що артилерії у нас не було".

Колізія підданства

Правовою підтримкою Віталія Марківа вже зайнялися в Генеральному консульстві України в Мілані. Дипломати звернулися до суду з клопотанням надати їм інформацію про обставини затримання українця. Крім того, вирішуються питання про допуск консула до Марківа і присутності консула на судовому засіданні, яке призначене на 4 липня. Але є ризик, що військовослужбовець Нацгвардії може втратити підтримку українських дипломатів, адже Віталій Марків, крім українського, має ще й італійське громадянство, а, значить, італійська Феміда може судити його як свого громадянина.

"З точки зору італійської влади, у них з'являється додатковий аргумент, щоб не йти нам назустріч, адже якщо він громадянин Італії, вони можуть до нього ставитися як до італійського громадянина, і тоді наші прохання про негайну зустріч з консулом не зовсім обґрунтовані, - пояснює "Апострофу" тонкощі процедурних моментів екс-заступник глави МЗС України Володимир Хандогій. - З іншого боку, наявність другого громадянства не позбавляє нашого громадянина права на консульський захист. Але в будь-якому випадку виходить юридична колізія. Вирішення питання швидше лежить в політико-правовій площині. Необхідно залучити політичні механізми, які повинні створити основу для співробітництва між правоохоронними органами Італії та України".

У ГПУ запевняють, що будуть наполягати на українському громадянстві Марківа. "Він дійсно має подвійне громадянство, але, в першу чергу, ми його розглядаємо як громадянина України", - каже Євген Єнін.

Також у прокуратурі зазначають - фундамент для співпраці правоохоронців Італії та України вже існує.

"Мова йде про те, що в Італії йде певний судовий процес у рамках їх кримінально-процесуального законодавства, куди ми прямого доступу, безумовно, не маємо, оскільки є таємниця слідства як в Україні, так і в Італії. Відповідно, вони не розголошують дані, які можуть зашкодити подальшому ходу цього розслідування. Тому на даному етапі ми сконцентрувалися на максимальній допомозі в захисті пана Марківа, зокрема, наданні тієї інформації, яка могла б допомогти відстояти його правову позицію в італійському суді, - додає Євген Єнін. – Крім того, ми паралельно стежимо, щоб судовий розгляд в Італії був неупередженим, і всі права нашого громадянина були дотримані".

Кому вигідно?

Про неупередженість в ГПУ згадують не даремно, адже, за повідомленням МВС, приводом для затримання Марківа стали свідчення французького журналіста (Уїльяма Рогелона), які він надав італійському слідству. "Французький журналіст вказав на те, що смерть вищевказаних журналістів стала наслідком застосування зброї підрозділом НГУ, в якому проходив службу затриманий Віталій Марків", - повідомляють в МВС. Відзначимо, що з таким саме успіхом карабінери могли затримати і судити весь батальйон Кульчицького, якщо б він з'явився в Італії, але прилетів тільки Марків.

На політичний підтекст справи з елементами російської провокації після затримання Марківа поспішив натякнути радник глави МВС Антон Геращенко. Можна було б заперечити, мовляв, списувати всі невдачі на Росію стало модним політичним трендом, але, за словами експерта Міжнародного центру перспективних досліджень Євгена Ярошенка, в справі із затриманням Марківа Росія дійсно стає головним вигодонабувачем.

"Ця справа дуже неприємна для репутації України та її силових структур. Вона дає підстави російській пропагандистській машині звинувачувати нас в тому, що Україна нібито може вбивати журналістів не тільки з Росії (журналістів ВДТРК Волошина і Корнелюка, згідно з версією СК РФ, вбила українська сторона на Донбасі, - "Апостроф"), але і західних країн. Це може сприяти тому, що частина громадської думки на Заході, у тій же Італії, буде схилятися до російської версії", - резюмував Ярошенко.

Читайте також

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів

Битва за Часів Яр: чи вдасться росіянам взяти ключове місто до 9 травня

Незважаючи на величезні втрати, російська армія не може розраховувати на те, щоб швидко взяти Часів Яр