RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"База НАТО" в Україні: чого злякалися в Росії

У Росії треба когось боятися, Росії потрібно нагнітати ситуацію

У Росії треба когось боятися, Росії потрібно нагнітати ситуацію США почали будівництво в Очакові командного центру для українського флоту Фото: flickr.com/cne-cna-c6f

"США підбираються до Росії через Очаків". Такі гучні заголовки з'явилися на сайтах російських ЗМІ після новини про те, що інженерні війська ВМС США почали будівництво в Очакові, Миколаївської області, Центру оперативного управління флотом для українських Військово-морських сил. Що побудують в Очакові і чому цим так переймаються російські влада та пропагандисти, розбирався "Апостроф".

Що побудують

Американська інфраструктурна допомога Україні в Очакові буде реалізована в три етапи. На першому етапі буде побудовано сам Центр оперативного управління, який, згідно з інформацією із сайту ВМС США, дозволить командуванню ВМС України швидко та ефективно здійснювати управління флотом для прийняття критично важливих рішень.

"На перспективу це буде пункт управління ВМС України, - пояснює "Апострофу" військовий експерт Олег Жданов. - У мирний час він буде використовуватися як центр підготовки ВМС країн-членів НАТО та України. Це навчально-матеріальна база з управління ВМС".

Перший етап почався у квітні цього року - американські фахівці почали погодження всієї документації щодо проекту, а в липні вже взялися за будівництво.

В рамках другого етапу реалізації проекту передбачено будівництво ремонтних майстерень для обслуговування кораблів. На третьому етапі буде здійснено облаштування контрольно-пропускних пунктів по всьому периметру об'єкта.

"Через анексію Криму і захоплення наших кораблів Росією ми втратили до 70% флоту, відповідно, доводиться шукати альтернативні рішення для протистояння російській агресії, - розповів "Апострофу" екс-заступник начальника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко. - Цей Центр допоможе координувати дії кораблів у Чорному морі в інтересах України, в першу чергу, українських кораблів та кораблів союзників".

Тим часом у Росії вже встигли охрестити Центр оперативного управління "базою НАТО", розганяючи хвилю паніки федеральними телеканалами. Так, лідер ЛДПР Володимир Жириновський в ефірі одного з політичних ток-шоу емоційно заявив: "Нічого не буде побудовано! Втопимо, тут буде могила! Всіх втопимо у Чорному морі! І київський уряд знищимо, це російська земля".

Позицію "правильних" для Кремля українців висловив втікач та екс-прем'єр Микола Азаров, який назвав будівництво Центру провокацією. "Це подальший крок з погіршення і без того поганих відносин між Україною та Росією. З моєї точки зору, це справжнісінька провокація", - заявив він.

На думку Олега Жданова, у такій реакції Росії немає нічого дивного.

"Для Росії це як червона ганчірка для бика. По-перше, підвищується керованість наших ВМС, що вплине на їх боєздатність. По-друге, центр буде використовуватися в якості "учебки" для країн-членів НАТО, там буде постійна присутність кораблів НАТО, їхніх екіпажів. Зараз 9 кораблів НАТО знаходиться в акваторії Чорного моря, наприклад, в Одесі, Батумі, і Чорноморський флот РФ фактично заблоковано", - пояснив Жданов.

Російські конспірологи військової справи заговорили про те, що Центр в Очакові створює безпосередню небезпеку для Чорноморського флоту в Криму, а, отже, Україна навмисно провокує РФ.

"Але враховуючи стан російського Чорноморського флоту, для нього є небезпечним все, в тому числі чайки, що пролітають поряд - іронізує аналітик Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич. - Згадайте, як плив "Адмірал Кузнєцов" Середземним морем, і як всі молилися, щоб це корито не потонуло, тому для російського флоту будь-який інфраструктурний об'єкт є небезпечним. У Росії треба когось боятися, Росії потрібно нагнітати ситуацію, тому тут питання скоріше політичне, ніж питання безпеки".

Екс-міністр оборони Анатолій Гриценко вважає, що звертати увагу на істерику в РФ не варто.

"Реакція Росії нас повинна хвилювати найменше, - каже "Апострофу" Гриценко. - Нам необхідно зміцнювати боєздатність наших ВМС, а Росія хай краще думає, як виплутатися з цієї авантюри, в яку вона втягнула Україну, всю Європу та світ".

Строительство в Очакове командного центра для украинского флота Фото: Военно-морские силы Украины
1 / 1
Строительство в Очакове командного центра для украинского флота Фото: Военно-морские силы Украины
1 / 1
Строительство в Очакове командного центра для украинского флота Фото: Военно-морские силы Украины
1 / 1
Строительство в Очакове командного центра для украинского флота Фото: Военно-морские силы Украины
1 / 1

Війна на суші за море

Заяви про українські провокації, які зараз лунають з кожної російської праски, в теорії можуть створити реальні передумови для військової активності Росії в Чорному морі. Наприклад, заступник голови комітету Ради Федерації з оборони та безпеки Франц Клінцевич в інтерв'ю російським ЗМІ вже висловив погрози: "Все це не залишиться без наслідків ні для американців, ні для українців".

Але, за словами Гриценка, очікувати радикальних військових дій на морі з боку РФ у зв'язку з будівництвом Центру в Очакові не варто.

"Зараз я не бачу передумов для того, щоб була широкомасштабна військова кампанія", - резюмував він.

"Природно, можливість ескалації зберігається, але якщо говорити про провокації на морі, то я дуже сильно сумніваюся, що Росія піде на провокацію за ще одним напрямом, окрім Криму та Донбасу. Для цього потрібні дуже серйозні додаткові резони", - додав "Апострофу" Ігар Тишкевич.

Втім, досвід ведення гібридної війни з Росією вже навчив Україну, що для того, щоб досягти своїх цілей на морі, агресор може зайти із суші. Наприклад, російський військовий експерт Ігор Коротченко вже запропонував в якості симетричної відповіді Україні та США почати видавати російські паспорти всім охочим в Л/ДНР, мовляв, таким чином РФ офіційно закріпиться на Донбасі і тиск на Україну буде посилено.

Дійсно, адже вже завтра під стіни Очаківської міськради або Миколаївської ОДА можуть прийти мотивовані "активісти" з вимогою припинити будувати "бази НАТО" з наміром створити таку собі "Очаківську народну республіку".

Однак, на думку нардепа, члена парламентського комітету з питань нацбезпеки і оборони Дмитра Тимчука, такий варіант малоймовірний.

"Ми активно моніторимо ситуацію на півдні України, але говорити, що потрібно бити тривогу, я б не став, - каже "Апострофу" Тимчук. - Спецслужби України досить ефективно контролюють ситуацію. Так, є певні проблеми з місцевими політичними та громадськими діячами, але я впевнений на сто відсотків, що ні за якої фінансової підтримки з боку російських спецслужб ситуацію не вдасться розгойдати. Можливі невеликі сутички та провокації на політичному ґрунті, але сказати, що це в перспективі призведе до місцевого варіанту Л/ДНР, не можна. Такий проект я бачу тільки у форматі фантастики".

Читайте також

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів