RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Півтори тисячі за зміну: чому екс-бійці АТО їдуть працювати в Росію

Воїни АТО - не гастролери, вони знають правду про війну, але їдуть працювати в Росію

Воїни АТО - не гастролери, вони знають правду про війну, але їдуть працювати в Росію Екс-бійців АТО запросили на будівельні роботи до Москви Фото: EPA/UPG

Спецслужби Росії вигадали чергову провокацію, до якої виявилися причетні колишні воїни АТО. За інформацією СБУ, ФСБ намагалася використовувати навмання екс-бійців української армії для того, щоб приписати їм скоєння терактів на території Росії. Як повинна була спрацювати ця схема і чому наші військові ледве не стали "терористами", розбирався "Апостроф".

Не масово, але часто

Бійців Юрія Бондаря, Сергія Морозова та Станіслава Юркевича (всі троє - з Дніпропетровської області) після демобілізації через посередників запросили нібито на будівельні роботи до Москви. Їм пообіцяли великі гонорари та привабливі умови праці. У столиці Росії українців поселили в орендованій квартирі. Після цього агент ФСБ повіз одного з бійців у метро на Комсомольську площу, відому як площа трьох вокзалів, та до аеропорту "Домодєдово", нібито для оцінки фронту будівельних робіт. Природно, всі пересування українця фіксувалися на камеру. Крім того, після відвідування кожного об'єкта куратор з ФСБ дзвонив на номер українського мобільного оператора.

"Таким чином російські спецслужби фіксували перебування колишніх бійців АТО на інфраструктурних об'єктах і вигадану звітність на українські номери, - пояснив глава СБУ Василь Грицак. - Надалі це було б використано в якості доказів підготовки й здійснення терактів у Москві українською владою".

Однак Бондар, Морозов та Юркевич відчули небезпеку і через знайомих у Москві втекли назад до України.

Історія справді детективна і тягне на шпигунський роман. В СБУ подають втечу українців як однозначну "перемогу", мовляв, залишили росіян з носом. "Вважаю, що саме завдяки досвіду, отриманому в АТО, хлопцям вдалося відверто "пошити в дурні" представників ФСБ та їх агентів", - додав Грицак.

Але залишається головне питання: як взагалі колишні воїни АТО зважилися поїхати на заробітки в Росію, адже одна справа - артисти, які часто позиціонують себе поза конфліктом, а зовсім інша - реальні бійці, які не за репортажами ЗМІ знають, що таке "любов "братнього" народу".

Василь Грицак і АТОшники, які їздили на заробітки до Москви. Фото: Стоп-кадр з відеосюжету

"У нас в країні близько 100 тисяч учасників бойових дій. Я маю на увазі не добровольців, які кров з носа ні за що не поїдуть до Росії. Зрозуміло, що багато з них живуть в Західній Україні. Їх у свій час спіймали за повістками, вони собі рік відслужили і повернулися. Є і ті, які просто, щоб заробити якихось грошей, підписали контракт на рік. Повертаючись у звичне життя, вони, в тому числі, їдуть на заробітки. Більшість із них, звичайно, намагається потрапити до Польщі, але частина їде до Росії. Це не масове явище, але і не поодинокі випадки", - пояснив "Апострофу" голова громадської організації ветеранів АТО "Справедливість" Тарас Костанчук.

Правда, розуміння з боку бойових товаришів така форма заробітку в стані агресора не знаходить.

"Це безпринципність, підлість стосовно бойових товаришів та відсутність мозку", - запевнив "Апостроф" екс-командир 20 окремого мотопіхотного батальйону Сергій Плахотнік.

Втім, вирушаючи працювати в Росію, екс-бійці АТО ризикують нарватися не тільки на гнів товаришів по службі, але й на реальний термін.

"Я знаю, що в Криму купу людей так похапали з колишніх АТОшників і в Росії вже кілька разів заарештовували, так навіщо ж ризикувати? - дивується екс-боєць 20-ки Едмонд Саакян. - Їм пропонували попрацювати 7 днів за 700 доларів. Щоб за ці гроші своєю головою ризикувати, це, звичайно, потрібно ухитритися. 700 доларів, якщо маєш бажання, можна і в Україні спокійно заробити. Але найцікавіше, що ті, кого не пускають до Росії - у росіян є певні списки - вони ще й обурюються, на якій підставі їх не пускають".

Але розвертають на кордоні далеко не всіх. "Ну, вони ж не розповідають хто вони, чим займалися, - додає Костанчук. - У ФСБ немає бази абсолютно всіх контрактників або мобілізованих, які служили в українській армії. У них є база тільки по тих людях, які їх конкретно цікавлять, наприклад, розвідка, контррозвідка. А повної бази немає, так вона їм і не потрібна. Я скажу навіть більше: мої хлопці з підрозділу спеціально перетинали в 2015-2016 роках кордон і перевіряли, просто це зробити чи ні. Ми переконалися, що кордон можна перетнути і туди, і назад".

"Апостроф" вирішив перевірити, наскільки просто екс-військовослужбовцю ЗСУ влаштуватися працювати до окупантів, навіть якщо він повідомить, що був в АТО. Складно, але можливо. У соцмережах російського походження маса груп, які пропонують підробіток для українців як у самій РФ, так і в окупованому Криму. Роботодавці віддають перевагу жителям ОРДЛО, вважаючи їх більш лояльними до режиму Кремля, але готові розглянути заробітчан з інших регіонів України. За нашою легендою, умовний екс-боєць з Рівного шукає сезонну роботу в курортній Анапі (Росія, Краснодарський край). Мовляв, забрали по мобілізації, по росіянах та "ополченцях" не стріляв - у штабі берці та бронежилети видавав.

Відразу варто відзначити, що четверо з п'яти роботодавців, до яких ми звернулися, дізнавшись про військовий бекграунд, припинили розмову. П'ятий роботодавець, який запропонував вакансію другої людини на барі в одному з кафе Анапи, продовжив розмову.

"Тільки попереджаю: ніяких ні розмов, ні натяків на політику. Відразу додому в такому разі, - заявив роботодавець. - Від вас потрібна медична книжка, ну, і головне питання - як проїдете кордон. Без проблем? Якщо проблем з прикордонниками не буде, то домовимося. У нас, взагалі-то, працюють хлопець і дівчина з України, ще з червня, але у них, звичайно, не такі труднощі, як у вас. Оплата півтори тисячі рублів за зміну (640 грн, - "Апостроф"). Зміна з 8 ранку і до останнього відвідувача. В принципі, працювати можна хоч кожен день, але тут як самі будете відчувати в собі сили".

Загроза безпеці

Однак експерти запевняють, що подібні ворк-тури до Росії колишніх учасників АТО можуть принести серйозні проблеми для національної безпеки України.

"Будь-які контакти з цією країною несуть загрозу для нашої безпеки, - каже "Апострофу" радник міністра оборони України Юрій Бірюков. - А з моральної точки зору... ну, мені складно уявити собі, наприклад, єврейську родину, яка під час Другої світової поїхала б до Німеччини на заробітки".

Втім, нардеп, секретар парламентського комітету з питань нацбезпеки і оборони Іван Вінник зазначив у коментарі "Апострофу", що глобальної загрози не бачить.

"Очевидно, що ФСБ може протизаконно позбавляти свободи українських громадян в Росії, але те, що вони працюють в Росії, заробляють там гроші і везуть їх в Україну, я не бачу в цьому нічого поганого", - пояснив він.

Але, на думку військового експерта, головного редактора сайту "Інформаційний опір" Юрія Каріна, саме у незаконних арештах і криється головна небезпека.

"З самого початку російської агресії роспропаганда "ліпила" з українського солдата образ військового злочинця, карателя. Слідчий комітет РФ порушував кримінальні справи під вигаданим приводом проти українських генералів й офіцерів, які командували з’єднаннями, нібито за вбивство мирного населення Донбасу. Після такої інформобробки "ватного" населення суміжної держави, їхати туди на заробітки - аналогічно самогубству, - каже "Апострофу" Карін. - Україна, як держава, відповідальна за своїх громадян, а потрапляння на рівному місці в полон до агресора змушує нашу країну обмінювати їх на справжніх злочинців, які зайшли найманцями з російського боку. Такі люди просто стають в Росії інструментом для провокацій в інформаційній кампанії проти своєї країни".

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто