RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україна перетворюється на тир: три способи припинити стрілянину на вулицях

Контролювати обіг зброї в Україні під час війни на Донбасі неможливо

Контролювати обіг зброї в Україні під час війни на Донбасі неможливо На вулицях українських міст все частіше лунають постріли Фото: УНІАН

В Україні практично і дня не минає без гучної вуличної стрілянини. У Києві, Дніпрі, Полтаві, Запоріжжі та інших великих містах країни зловмисники все частіше і спокійніше використовують вогнепальну зброю, наражаючи на небезпеку життя випадкових перехожих. Чому вся Україна перетворюється на тир з живими мішенями і як це зупинити, розбирався "Апостроф".

Хто винен?

Один з останніх резонансних випадків вуличної стрілянини стався вранці 17 серпня у столиці на вулиці Зоологічній. Невідомі в масках напали на чоловіка, в руках у якого була сумка з великою сумою грошей. Злочинцям вдалося втекти.

За два дні до цього інциденту постріли лунали в Деснянському районі Києва, куди на розборки приїхав позафракційний нардеп Сергій Мельничук.

Гаряче й у Дніпрі. Не встигло місто оговтатися після кривавої бійні, влаштованої на проспекті Гагаріна 24 липня, внаслідок якої загинули ветерани АТО Олексій Вагнер та Максим Іващук, як у ніч на 17 серпня на проспекті Миру невідомі відкрили вогонь по перехожих, поранення отримали три людини. І в цьому випадку злочинцям вдалося втекти.

За даними Генпрокуратури, кількість злочинів, скоєних у країні із застосуванням вогнепальної зброї, зростає вражаючими темпами. Так, якщо на початок 2017 року в ГПУ налічувалося 49 таких справ, то станом на кінець липня вже понад 3 тисячі, з них 727 розбійних нападів та 786 умисних вбивств.

Експерти, опитані "Апострофом", виділяють три основні причини різкого зростання злочинів із застосуванням вогнепальної зброї.

У країні зростає кількість злочинів із застосуванням вогнепальної зброї. Фото: УНІАН

Перша причина - економічна. За словами директора Центру досліджень правоохоронної діяльності Олега Мартиненка, майнові конфлікти між старою і новою елітами часто призводять до розборок із застосуванням зброї.

"По суті справи тут мова йде про чергову спробу переділу власності, сфер бізнес-впливу за допомогою кримінальних вчинків", - пояснює "Апострофу" експерт.

У свою чергу, аналітик Українського інституту майбутнього Денис Монастирський додає, що причина значної частини злочинів, пов'язаних із застосуванням зброї, криється в падінні загального рівня життя населення.

"І невиправданих очікувань від реформ, на які суспільство чекало. Соціально-економічний фактор у будь-якій країні завжди впливає на підвищення рівня злочинності", - говорить "Апострофу" Монастирський.

Друга причина - незаконний обіг великої кількості зброї, що стало наслідком бойових дій на Донбасі.

"Раніше, в мирний час, теж була контрабанда зброї, завозилася вона із Заходу та Східної Європи. Але на сьогоднішній день проблем зі зброєю взагалі немає - в країні війна. Природно, проконтролювати таку кількість зброї та її пересування під час активної фази бойових дій практично неможливо", - додає "Апострофу" колишній старший слідчий з особливо важливих справ ГУ МВС Руслан Сушко.

"Якщо раніше, років 5 тому, з'являлася інформація, що хтось продає 4 пістолети і 1 автомат, то це вважалося дуже великою партією зброї. Зараз же можна легко купити навіть гранатомет, а гранати вам дадуть ще на здачу, як в магазині. Тобто купити зброю в країні - взагалі не проблема", - говорить "Апострофу" екс-співробітник СБУ Іван Ступак.

Більше того, в людей, які пройшли війну і повернулися на вільну територію України з "сувенірами" з АТО, немає психологічного бар'єру для застосування зброї. "Колишній військовий набагато простіше психологічно ставиться до використання зброї, причому до використання досить серйозного озброєння: вибухові пристрої, автомати Калашникова", - зазначає Денис Монастирський.

Третя причина - відсутність невідворотності покарання для зловмисників.

"Поліція не здатна реагувати на такі злочини ефективно, хоча б знаходити цих людей, затримувати, - шкодує Олег Мартиненко. - Всі ці фактори дають злочинцям можливість застосовувати вогнепальну зброю і бути впевненими, що тебе або не знайдуть, або знайдуть, але адвокат допоможе, а якщо не допоможе, то суддя знайде масу помилок в кримінальному провадженні і закриє справу".

Нездатність поліції ефективно знешкоджувати озброєних злочинців експерти списують на недосконалу реформу МВС.

Експерти зазначають, що низька ефективність поліції полягає в недосконалій реформі МВС. Фото: УНІАН

"Не питання, що органи потрібно було реформувати. Це правда, і реформа була вже перезріла, але хіба реформа полягає у втраті кваліфікованих кадрів, агентури, напрацювань, даних? У зв'язку з тим, що противаги злочинності практично немає, її нічим стримувати", - констатує Сушко.

"Слідчих залишилася неприпустимо мізерна кількість: близько 40% кваліфікованих професіоналів, ще 40% малопрофесійні і 20% некомплект", - додає Мартиненко.

Але навіть ті кадри, які залишилися, на думку експертів, або не справляються зі своєю роботою, або роблять її неякісно.

"У слідчого просто немає часу займатися розслідуванням таких злочинів, - говорить Денис Монастирський. - У нього величезне навантаження, і він в першу чергу розслідує очевидний злочин, а якщо є застосування зброї, де необхідно залучати оперативну службу, провести масу слідчих дій, то справа перетворюється на складну і ніхто її не розслідує. Слідчий вибирає те, що розслідувати легше, коли відомий злочинець, він зізнався, дав свідчення і справа направляється до суду".

Є ще одна причина. "Від поліції почали знову вимагати розкриття злочинів, - повідомив "Апострофу" голова Харківської правозахисної групи Євген Захаров. - Оскільки вона була дуже низька, і статистику знову почали фальсифікувати".

Що робити?

Експерти виділяють три основних механізми, які можуть зупинити розгул злочинності.

Легалайз. На думку Євгена Захарова, кожен українець повинен мати можливість самостійно захиститися від злочинців.

"Я думаю, що потрібно прийняти закон про легальне зберігання зброї. Якщо злочинець буде знати, що у потенційної жертви є зброя, то остерігатиметься нападати. Про це свідчить світовий досвід. Тому я прихильник легалізації, хоча розумію, що я в меншості і в нашій країні вважають, що цього робити не можна, але я думаю, що багато хто просто помиляється", - каже Захаров.

Правда, якщо дійсно легалізувати короткостволи, може істотно зрости частка злочинів на тлі необережного поводження зі зброєю.

Агентурна мережа. Денис Монастирський вважає, що в поліції необхідно розвивати вуличну комунікацію.

"Вона починається з патрульного поліцейського, дільничного. Наприклад, якщо поліції миттєво буде ставати відомо, що з двору виїхала людина з предметом, схожим на автомат, вона в змозі оперативно відреагувати. У випадку довіри до поліції такі сигнали від громадян будуть надходити миттєво", - говорить Монастирський.

Також експерт упевнений, що необхідно профінансувати діяльність агентурної мережі кримінальної поліції.

"Оперативна служба у більшості регіонів розвалена. Мережа інформаторів, яка була раніше, тепер втрачена. У 2014-2015 роках кошти на підтримку мережі інформаторів кримінальної поліції взагалі перестали виділятися, адже велика розвинена мережа явкових квартир, агентів, які на зарплаті або просто отримують винагороду за певну інформацію. Сьогодні для того, щоб це відновити, потрібні великі гроші", - резюмував аналітик Українського інституту майбутнього.

Відплата. Нарешті, невідворотність покарання за незаконне застосування зброї, на думку Олега Мартиненка, стане потужним стримуючим фактором для злочинців.

"Показник ефективно розслідуваних справ і таких саме судових рішень буде сигналом для того, що застосовувати зброю не тільки не можна, але за це дійсно буде слідувати покарання", - підкреслив експерт.

Але для цього необхідна особиста зацікавленість вищого поліцейського керівництва, в тому числі й міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, а, на думку Івана Ступака, інтерес глави МВС прямо протилежний. "Хотілося б вірити, що міністр зацікавлений, але чим більше рівень злочинності, тим більше потрібна суспільству його постать, він показує, що він бореться зі злочинністю, він потрібен, але в той же час у нього є свої особисті інтереси", - резюмував екс-співробітник СБУ.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто