RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Силовикам заборонили влаштовувати "маски-шоу" і кошмарити українців: що з цього вийде

У законопроекті Гройсмана є лазівки

У законопроекті Гройсмана є лазівки Фото: УНІАН

Кабмін пішов війною на правоохоронців, які професійно кошмарять бізнес. Так, Верховна Рада 16 листопада ухвалила урядовий законопроект №7275, що, як запевняють його автори, покладе край тиску на бізнес і позбавить підприємців небажаних візитів "масок-шоу" в погонах. Що придумали в Кабміні та як захист від здирників буде працювати на практиці, з'ясовував "Апостроф".

Захисник бізнесу

Голова уряду Володимир Гройсман взяв курс на захист підприємців з середини осені. Якщо до цього Гройсман позиціонував себе виключно як соціально орієнтований чиновник, то тепер він приміряв роль захисника бізнесу. Погодьтеся, практично безпрограшна роль в контексті електоральної перспективи.

"Я вважаю, що однією з найважливіших вимог до регіональної влади і до силових структур має бути вимога залишити бізнес у спокої. У першому півріччі 2017-го подано практично 60 тисяч клопотань про обшуки, за підсумками року буде близько 120 тисяч. З цим ми не маємо права миритися", - посилав Володимир Гройсман промені праведного гніву правоохоронцям, що розперезалися.

Прем'єр паралельно починає кампанію під умовною назвою "маски-шоу, стоп!". Практично в ході кожного публічного виступу Гройсман нагадує про свою ініціативу і обіцяє ось-ось видати на-гора відповідний законопроект, який нарешті зупинить поліцейське беззаконня. Сказано – зроблено. 10 листопада в парламенті реєструється законопроект Кабміну, а вже 16 листопада без скандалів, бійок і болісних дебатів депутати з легкістю віддають за нього 312 голосів. Як же зміниться життя підприємців?

Усе під запис. Тепер кожен "чих" на етапі досудового слідства має фіксуватися на відео. Наприклад, ухвалення рішення слідчим суддею про обшук має робитися під запис.

"Якщо суддя під відеофіксацію просто підпише постанову, прокурор не озвучить аргументоване клопотання, суддя не поставить йому питання під запис, то ця постанова буде юридично нікчемною", - зазначив міністр юстиції Павло Петренко.

Крім того, уся процедура обшуку має бути записана на відео, яке стає невід'ємним доповненням до протоколу обшуку. Усе, що не потрапило в об'єктив камери, але записано в протоколі в суді, не пройде як доказ. До речі, правом зйомки можуть користуватися і адвокати підприємця, які можуть фіксувати на камеру всі дії поліцейських під час обшуку.

Згідно з новим законом вся процедура обшуку повинна бути записана на відео Фото: стоп-кадр із відеосюжету

Як буде в реальності. За словами директора Центру досліджень правоохоронної діяльності Олега Мартиненка, на практиці тотальна відеофіксація може бути дуже проблемною справою.

"Якщо всі відеоматеріали будуть вважатися достатніми доказами в суді, виникне величезна проблема з перевіркою достовірності цих відеоматеріалів, - каже "Апострофу" Мартиненко. – Раніше, коли була плівка, і то намагалися щось змонтувати, а з нинішнім розвитком цифрових технологій значно легше підробити відеоматеріали: щось затерти, вставити інший кадр. Відповідно, експертні установи повинні будуть доводити, що провели експертизу ретельно і те, що суддя бачить, - реальні кадри. А відеоматеріалів тепер буде багато, а експертних установ у нас з хорошою технікою всього пара. Це ті, які мають у своєму розпорядженні хорошу техніку, інші установи працюють на рівні експертів без техніки".

Крім того, відеофіксація кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею є обов'язковою, але з одним винятком: крім "вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій".

Норму закону про те, що навіть постанову про обшук суддя повинен виписувати на камеру після з'ясування аргументів прокурора також можна буде легко перетворити на фарс, адже прокурору з суддею нічого не варто домовитися спочатку при вимкненій техніці, а потім на камеру розіграти абсолютно будь-яку сценку.

Сервери залиште. Відповідно до закону, правоохоронці мають припинити вилучати у підприємців комп'ютери, сервери та інші види електронних носіїв інформації. "Забороняється тимчасове вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв'язку", - йдеться у тексті закону.

Якщо слідчому під час обшуку все ж знадобиться та інформація, яку підприємець зберігає на своєму комп'ютері, то він має просто її скопіювати за допомогою фахівця.

Відповідно до закону, правоохоронці мають припинити вилучати у підприємців комп'ютери, сервери та інші види електронних носіїв інформації Фото: npu.gov.ua

Як буде в реальності. А в реальності у цієї норми закону є два винятки. По-перше, якщо конкретна оргтехніка буде внесена слідчим суддею до постанови про обшук як така, яку можна вилучити, то її вилучать. По-друге, вилучення електронних носіїв інформації забороняється крім тих випадків, "коли їх надання разом з інформацією, яка на них міститься, є необхідною умовою проведення експертного дослідження". А хіба оргтехніку силовики зазвичай вилучають для того, щоб рубатися в Counter-Strike або майнити біткоіни, а не для експертного дослідження?

Адвокат обов'язковий. Типова ситуація, коли до бізнесмена нагрянули "маски-шоу", він гарячково в поспіху викликає своїх юристів, адвокати приїжджають, але натикаються на заблоковані двері в офіс і озброєного силовика з єдиною фразою: "Туди не можна". Цієї практики обіцяють позбутися. "Особа, у житлі чи іншому володінні якої проводиться обшук, має право користуватися правовою допомогою адвоката на будь-якому етапі проведення обшуку", - зазначено в законі.

Як буде в реальності. Допустити адвоката до будь-якого етапу обшуку – чудова ідея, ось тільки якщо його не допустили, то це ще потрібно буде довести в суді. У той же час, поки адвокат в дорозі, слідчі дії в офісі бізнесмена вже можуть йти повним ходом.

"Тут уже важливо затягнути час і максимально довго без адвоката не давати правоохоронцям проводити жодних слідчих дій, - пояснює "Апострофу" юрист Іван Ліберман. – А слідчі дії без присутності адвоката можна вважати порушенням права на захист і поставити їх під сумнів в тій частині, яка проводилася без захисника".

Ех, раз, іще раз... не можна. В уряді обіцяють, що кошмарити бізнес за одними й тими самими кримінальними справами тепер не будуть, бо якщо існує не скасована постанова слідчого, прокурора про закриття кримінального провадження, порушити нову справу за раніше розслідуваним діянням стане неможливо. Відповідний пункт під номером 10 доданий до статті 284 Кримінального процесуального кодексу.

Як буде в реальності. А в реальності це взагалі може не працювати. "Справа в тому, що законопроект №7275 не узгоджений з законом №6232, - пояснює "Апострофу" юридичний експерт Українського інституту майбутнього Денис Монастирський. – №6232 – це проект процесуальних кодексів, який був ухвалений 3 листопада Верховною Радою і вніс зміни до Кримінального процесуального кодексу зокрема. Я припускаю, що на етапі узгодження законів можуть виникнути дуже серйозні дублюючі моменти, які зруйнують саму схему закону. Окремі положення закону можуть дуже серйозно змінитися. Наприклад, в проекті №6232 і №7275 вводиться нова підстава для закриття справи. Кожна з цих підстав нумерується пунктом 10. Який же з цих пунктів з двох ухвалених законів буде працювати, сказати складно, але в кожному разі це пункт, який руйнує або один закон, або інший, адже це найважливіший пункт".

А чи буде закон працювати взагалі?

На думку кримінолога Анни Маляр, існує великий ризик, що проект "маски-шоу, стоп!" так і залишиться проектом з креативною назвою.

"Проблема тиску правоохоронних органів на бізнес кричуща, але вона не може бути вирішена тільки ухваленням змін до порядку обшуку. Законопроект був поданий як перемога. Нібито нарешті настав кінець тиску правоохоронців на бізнес. Але це не так, - запевняє "Апостроф" кримінолог. – Тиск на бізнес починається значно раніше: коли відкривається замовне кримінальне провадження для того, щоб або усунути конкурентів з ринку, або заробити, наприклад, закрити провадження за гроші. У цих виробництвах не завжди і не обов'язково відбувається обшук. Достатньо інших інструментів тиску. Як би ми не змінили законодавство, в правоохоронних органах продовжать працювати непрофесійні і непорядні люди, які ці "маски-шоу" робили. Які закони не ухвалюй, вони знайдуть лазівку і будуть діяти так само, як діяли раніше".

Читайте також

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Через нестачу фінансування у нас проблеми з пораненими – воєнний хірург

Як забезпечується медицина у ЗСУ, чого вистачає, а чого потребують наші воїни - в інтерв'ю воєнний хірурга