RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Нові правила: як росіян будуть пускати в Україну після Нового року та чим відповість Москва

З 1 січня росіяни в'їжджатимуть до України за новими правилами

З 1 січня росіяни в'їжджатимуть до України за новими правилами Фото: УНІАН

З 1 січня 2018 року український кордон стане більш захищеним. З наступного року вступає в силу режим посиленого контролю за в'їздом-виїздом в країну іноземців та осіб без громадянства. Прикордонні пункти пропуску вже обладнали спеціалізованою технікою і, як обіцяють в МВС і Держприкордонслужбі, навіть муха не перетне кордон непоміченою. Тим більше, якщо у цієї "мухи" буде російський паспорт. У деталях нового біометричного контролю, який на кордоні з РФ вже запущений у тестовому режимі, розбирався "Апостроф".

Що зміниться

Ще в середині літа РНБО розробила оновлений порядок перетину кордону для громадян, які прибувають в Україну з держав "міграційного ризику". Цей порядок передбачав в'їзд в країну тільки за біометричними паспортами або зі здачею біометричних даних. У серпні президент схвалив ініціативу Радбезу, і по всій лінії кордону почалася технічна підготовка.

По-перше, необхідно було внести в перелік країн "міграційного ризику" Росію, через яку багато в чому й задумувався новий порядок контролю на кордоні. Після того, як Кабмін це зробив, усі пункти пропуску з РФ почали обладнуватися електронними системами фіксації біометричних даних. Під цей проект було виділено 300 мільйонів гривень (вартість всього проекту - 532 млн).

За словами прес-секретаря Держприкордонслужби України Олега Слободяна, пакет документів для в'їзду в Україну залишиться незмінним.

"Документи, які були потрібні для перетину кордону, такими й залишилися. Просто при в'їзді в Україну ми будемо знімати відбитки п'яти пальців правої руки в іноземців, представників 71 країни, звідки потенційно може надходити загроза для громадян України", - сказав він "Апострофу".

При в'їзді в Україну прикордонні служби будуть знімати відбитки п'яти пальців правої руки з іноземців Фото: EPA/UPG

На даний момент 157 пунктів пропуску прикордонники обладнали засобами для зчитування інформації з біометричних документів. 126 пунктів пропуску підключені до баз даних Інтерполу. З 1 січня система повноцінно запрацює в столичних аеропортах і пунктах пропуску російсько-української ділянки кордону, а з 27 грудня система запрацювала в тестовому режимі.

"Інші країни для запуску такої системи мали 3-4 роки, у нас же було всього 4 місяці, тому що це дуже масштабний проект, який передбачав не тільки облаштування пунктів пропусків апаратурою, а й створення системи шифрування даних, передачі цих даних, їх зберігання, захисту від будь-якого несанкціонованого злому. Але ми сподіваємося, що до 1 січня ми всі технічні питання узгодимо і на основних пунктах пропуску вона почне діяти", - резюмував Слободян.

В планах у прикордонників - поширити систему на всі ділянки держкордону. А за словами екс-заступника глави Державної прикордонної служби України Павла Шишоліна, біометричний контроль на кордоні однозначно необхідний.

"Це контроль в'їзду всіх людей, які потенційно можуть створити проблеми для безпеки нашої держави, - пояснив він "Апострофу". - Наприклад, скоїла людина злочин за кордоном. Вона потрапляє в базу даних Інтерполу, там є її відбитки пальців. Але що показує злочинець прикордоннику, перетинаючи кордон з Україною? Чистий паспорт. Там же немає відбитків пальців. А якщо на кордоні є можливість оперативно зняти відбитки пальців, то їх можна перевірити за системою Інтерполу і одразу зрозуміти, хто хоче в'їхати в нашу країну: законослухняний громадянин або злочинець, терорист, у якого були проблеми із законом. Тим більше, в наш час, коли у нас триває війна з північним сусідом, це дуже важливий елемент безпеки. Коли я працював у Держприкордонслужбі, ми просто фізично не могли дозволити собі цю систему, адже це дуже великі гроші".

Однак, на думку екс-керівника Національного бюро Інтерполу Кирила Куликова, біометричний контроль росіян - це, скоріше, політичний захід, ніж реальний механізм боротьби зі злочинцями і терористами.

"Адже пункти перетину до сьогоднішнього дня навіть не всі обладнані (необхідно доукомплектувати ще 157 пунктів пропуску, - "Апостроф"). Це просто зайві проблеми для правоохоронної діяльності. Тут ніякого ефекту в заявленому немає. Це, скоріше, діяльність, яка не має відношення до правоохоронців, а має відношення до публічної політики, яку веде на сьогоднішній день низка політиків в Україні. Боротися з тероризмом допомагають дещо інші речі: профілактика злочинності, яку в Україні на сьогоднішній день, на мою думку, не ведуть. Зовнішня загроза тероризму набагато менша, ніж загроза внутрішня".

На сьогоднішній день залишається 157 пунктів пропуску без потрібного обладнання Фото: EPA/UPG

Російська відповідь

Коли влітку тільки стало відомо про плани української влади запровадити жорсткіший контроль за в'їздом росіян, в Москві почалася справжня істерика. Біометричний контроль в Росії назвали замаскованим візовим режимом, а глава комітету Держдуми у справах СНД Леонід Калашников взагалі заявив: "Росія повинна дзеркально відповісти на ускладнення в'їзду російських громадян в Україну, оголошене (секретарем РНБО Олександром, - "Апостроф") Турчиновим. Україна заплатить за це велику ціну".

"Російському режиму абсолютно не потрібні приводи, щоб нашкодити Україні, а вже якщо ми даємо такий привід, то вони, безумовно, не полінуються його використовувати", - сказав "Апострофу" дипломат Олександр Хара.

При цьому Москва навряд чи піде на введення візового режиму з Україною. Однак може істотно ускладнити життя нашим заробітчанам в РФ.

"Коли почалася війна, потік російських громадян в Україну значно знизився, а ось досить багато українців їздить в РФ. Це пояснюється родинними зв'язками, бізнесом і бажанням заробити. Ці люди і можуть стати мішенню для удару. Але, з іншого боку, росіянам необхідні кваліфіковані робочі руки з України. Крім того, вони ж постійно твердять про економічні та соціальні зв'язки між нами, тому якісь обмеження були б нелогічними", - резюмував Хара.

Втім, за словами народного депутата Антона Геращенка (фракція "Народний фронт"), якщо РФ запровадить аналогічний пропуск для українців, то ніякої трагедії не станеться.

"Росія може, в свою чергу, ввести аналогічні процедури для України - це їх право. Ми за те, щоб було менше злочинів на території нашої країни, а якщо вони навіть будуть, щоб легше було знайти того, хто скоїв злочин, - сказав "Апострофу" нардеп. - До нас із Росії дуже часто крім хороших людей приїжджають вбивці, тому створені умови, за яких громадяни Росії повинні будуть залишати свої відбитки пальців при перетині кордону. Нічого тут антилюдського немає. Якщо ви приїжджаєте в Європу або в Америку, ви теж залишаєте свої відбитки пальців. Якщо за вашої участі скоєно якийсь злочин, то, будь ласка, відповідайте за те, що ви зробили. Це займає близько декількох хвилин додатково. Ми обладнали всі прикордонні пункти в аеропортах і на пішохідних переходах, на автомобільних пропусках з можливістю зняти відбитки пальців, це право держави Україна".

Читайте також

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Через нестачу фінансування у нас проблеми з пораненими – воєнний хірург

Як забезпечується медицина у ЗСУ, чого вистачає, а чого потребують наші воїни - в інтерв'ю воєнний хірурга