RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Не лише кір: спалахи яких небезпечних хвороб загрожують українцям

Українців за рік попереджали про можливий спалах кору

Українців за рік попереджали про можливий спалах кору Фото: УНІАН

В Україні продовжує лютувати вірус небезпечного інфекційного захворювання – кору. Всього з моменту початку спалаху захворювання кір забрав життя семи людей, з них четверо дітей. Звідки взявся вірус, чому країна виявилася не готова до спалаху кору і чи загрожують Україні у найближчій перспективі інші інфекційні захворювання, розбирався "Апостроф".

Чому спалах

Згідно з даними МОЗ, за 2017 рік в Україні було зафіксовано 4782 випадки захворювання на кір. Найбільше від небезпечного вірусу постраждали жителі Івано-Франківської та Одеської областей, де захворіло 1344 і 1256 осіб відповідно. З початку нового року тільки в столиці було зафіксовано 87 випадків захворювання на кір. Стільки ж випадків захворювання спостерігалося у Києві за весь минулий рік. По всій країні за два тижні 2018 року кір вже встигли підхопити 1285 осіб: 856 дітей і 429 дорослих.

Примітно, що ще в листопаді 2016 року в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун заявляла, що ВООЗ прогнозує спалах кору в Україні якраз на 2017 рік з причини низької вакцинації населення. Але тоді батьки масово не кинулися робити щеплення проти кору своїм чадам. Так, за інформацією МОЗ, у 2016 році тільки половина українських дітей була щеплена від кору відповідно до графіку вакцинації, в 2017 році – 65,5%, а саме за рахунок дітей і зростають показники захворювання на кір – 73% від загальної кількості пацієнтів медичних закладів.

Але чому батьки не поспішають вакцинувати своїх дітей, адже медики стверджують, що кращої страховки від кору, ніж вчасно зроблене щеплення, просто не існує?

Як розповів "Апострофу" начальник Держпродпотребслужби в Києві Олег Рубан, усьому виною противники вакцинації.

"З 2006 року в Україні проводиться масштабна антивакцинальна кампанія, ініційована деякими фармацевтичними компаніями і громадськими об'єднаннями", - говорить чиновник.

Саме тоді, в середині нульових, у ЗМІ з'явилися повідомлення про загибель дитини після проведення планової вакцинації.

"Але цей випадок був пов'язаний не з самою вакциною, а із введенням цієї вакцини: дитині ввели вакцину без попереднього медичного огляду, при температурі, й було ускладнення у вигляді летального випадку, - додає Рубан. – У результаті рівень вакцинації з 2007 року різко почав знижуватися і в деяких регіонах України становить 10-15%. У Києві в цьому плані найсприятливіша ситуація: рівень вакцинації проти кору досягає 80% і вище".

У Києві найвищий рівень вакцинації проти кору Фото: УНІАН

"Багато батьків ставляться до щеплень негативно і навіть агресивно у зв'язку з поширюваними низкою противників вакцинації безглуздими чутками про "світову фармзмову", - додає "Апострофу" лікар-інфекціоніст Андрій Осадчий. – Об'єктивних причин не робити, тобто протипоказань, насправді дуже і дуже мало, і рішення про це можуть ухвалювати тільки кваліфіковані лікарі".

У свою чергу, завідувач лабораторії в Інституті епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. В. Громашевського НАМН України Ігор Маричев зазначає, що антивакцинальна кампанія – не суто українське явище.

"У всьому світі існує такий рух, - пояснює "Апострофу" Маричев. – Джерелом були лікарі-гомеопати, потім до них долучилися й фахівці інших медичних спеціальностей, деякі педіатри. Рух почався з Ізраїлю, коли з'явилися роботи, у яких доводилася відсутність необхідності проведення вакцинації, потім з'явилися роботи, де говорилося, що може виникати низка патологічних станів, зокрема аутизм. Шляхом поширення таких матеріалів у суспільстві сформувалася думка, що вакцини використовувати шкідливо, мовляв, краще перенести захворювання. Але противники вакцинації забувають той факт, що в разі захворювання на 1 тисячу хворих може бути один смертельний випадок, пов'язаний з важкими ускладненнями".

Але не всі лікарі, які рекомендують своїм пацієнтам вакцинуватися, можуть толком пояснити людям, чому щеплення – це важливо.

"Не маючи повної інформації від лікарів, батьки сумніваються, - каже "Апострофу" доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО імені П. Л. Шупика Федір Лапій. – Якщо лікар не може донести інформацію, сам недостатньо добре володіє знаннями, пацієнти сумніваються і слухають друзів, людей на форумах, вірять у фейки".

Бізнес на вірусі

Одночасно із зародженням антивакцинальної кампанії в країні, в 2006 році в Україні була створена громадська організація "Ліга захисту громадянських прав", яка веде чорну піар-кампанію проти щеплень. На сайті цієї організації противники вакцинації діляться досвідом, як прилаштувати нещеплену дитину в школу або дитячий садочок, адже, згідно із законом "Про захист населення від інфекційних хвороб", діти, яким не були зроблені профілактичні щеплення за календарем вакцинації, не можуть відвідувати дитячі заклади.

Найпростіший спосіб оформити дитину без щеплень, наприклад, у дитячий сад – це купити довідку з відмітками про всі необхідні щеплення. У мережі безліч оголошень, де українцям пропонуються медичні довідки на будь-який смак: від лікарняного листа до довідки про вагітність. Продається і форма 026/о, та сама, у якій зазначаються обов'язкові щеплення. Однак зараз, на тлі спалаху кору, інтернет-рішали зізнаються, що дістати таку довідку для них нереально.

"Лікарів шмонають, перевіряють конкретно всякі санепіди, МОЗ, в садках перевіряють. Тому поки що нічим допомогти не можу", - розповів "Апострофу" один з навколомедичних рішал.

Правда, найбільш винахідливі батьки все ж знаходять вихід і радять домовитися з лікарем у місцевій поліклініці, а ще краще – з медсестрою.

"Таких випадків дуже багато, і останнім часом вони почастішали, - скаржиться Федір Лапій. – Батьки приходили й до мене, й до моїх колег з довідками, де зазначені щеплення, але при цьому вони зізнаються, що жодного щеплення вони не робили або якесь конкретне щеплення вони не робили, а просто заплатили медпрацівникові, наприклад, медсестрі або домовилися з лікарем".

Однак такі договорняки, за словами медиків, можуть вилізти боком для самих батьків та їхніх дітей. По-перше, якщо пацієнт потрапляє до медиків з першими симптомами кору (підвищення температури тіла, нежить, головний біль, сухий кашель), то лікарі відкидають версію про кір, адже в амбулаторній картці записано, що дитина щеплена. По-друге, якщо батьки все ж захочуть зробити дитині реальне щеплення, то провернути це буде досить складно, адже в картці вже стоїть відповідна відмітка.

Читайте також: Україну чекає спалах небезпечної хвороби: лікар Комаровський зробив гучну заяву

"Державі необхідно посилити контроль і покарання за подібні правопорушення", - вважає Андрій Осадчий.

Крім того, медики в один голос запевняють, що низький рівень вакцинації українців загрожує в майбутньому спалахом ще більш небезпечних, ніж кір, захворювань.

"За рік може стати серйозне питання щодо дифтерії, оскільки рівень вакцинації проти дифтерії також досить низький", - додає Олег Рубан.

Ігор Маричев прогнозує спалах краснухи і коклюшу.

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни