RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В Україні новий спалах небезпечної хвороби: що треба знати

Спалах кору був прогнозований

Спалах кору був прогнозований Фото: pixabay.com

В Україні знову зареєстровано спалах кору. З цим небезпечним інфекційним захворюванням на лікарняні ліжка щотижня потрапляють сотні українців. Більше того, список летальних випадків поповнюється новими іменами. Чому українці знову стають жертвами вірусу і що робить держава, розбирався "Апостроф".

Нові жертви

За даними Центру громадського здоров'я МОЗ, за 23-й тиждень цього року на кір захворіло 1345 осіб, з них 822 дитини. 24-й тиждень приніс ще більш сумну статистику: 1401 хворий, з яких 841 дитина. Усього з початку року вірус підхопили майже 22 тисячі людей, а від ускладнень загинуло 11 українців, з них 7 дітей. І це при тому, що за весь минулий рік на кір захворіли всього 4782 людини.

Найбільш небезпечна ситуація з кором склалася у Львівській, Закарпатській, Івано-Франківській, Одеській, Чернівецькій областях та місті Києві – понад 13 тисяч тих, хто захворів, із початку року.

Нагадаємо, що на початку цього року взимку в Україні вже був спалах захворюваності на кір. Невже чиновники МОЗ не зробили ніяких висновків, аби убезпечити населення від вірусу?

Спірні вакцини

У МОЗ рапортують, мовляв, висновки зроблені, на сьогодні у всіх регіонах країни вакцина від кору є в достатній кількості (всього близько 900 тисяч доз на країну) та постачання вакцини тривають, а прищепити свою дитину до 18 років можна абсолютно безкоштовно.

Але це стосується дітей. Звичайно, велика частина тих, що підхопили кір в Україні, – це діти, але від вірусу страждають і дорослі. Нагадаємо, що з 1401 особи, які захворіли на кір минулого тижня, 560 – дорослі люди.

Фото: moz.gov.ua

На гарячій лінії МОЗ "Апостроф" запевнили, що дорослі точно так само, як і діти, мають право безкоштовно отримати вакцину в своїй поліклініці.

"Звичайно, це абсолютно безкоштовно і дорослим теж. Але якщо вакцини раптом не виявиться у вашій поліклініці, звертайтесь у міський департамент охорони здоров'я, там вас зорієнтують, де можна щепитися", - сказали нам на іншому кінці дроту.

Центр первинної медико-санітарної допомоги №1 Святошинського району міста Києва. Звертаємося до реєстратури з тим же питанням: чи можна дорослому безкоштовно отримати дозу вакцини?

"Ой, це вам потрібно купувати вакцину, потім звертатися до терапевта", - відповідає жіночий голос в реєстратурі.

"Купувати? А дорослим це платно?" – цікавимося в реєстратурі.

"Вакцина платна для дорослих. Для дітей безкоштовно", - пояснили в поліклініці.

Припустимо. Не будемо сідати на шию держбюджету і виділимо близько 450 гривень на вакцинацію в приватній клініці.

Однак, за словами головного імунолога Медичної палати України Олега Назара, цьогорічний спалах кору був цілком прогнозований, і пов'язаний він не з наявністю або відсутністю вакцин в лікарнях.

"Те, що зараз є вакцини, – це дуже добре, але справа не в них, - пояснює "Апострофу" фахівець. - Вакцинації відбуваються в дитячому віці, а в підлітковому віці йде ревакцинація. Тобто після двох введень вакцини напрацьовується досить стійкий імунітет. Більше того, вакцина від кору йде "жива" – це найпотужніша вакцина, яка дає досить стійкий імунітет. Але щоб заробити цей імунітет, потрібно щепитися, а зараз хворіють якраз ті люди, які свого часу були не щеплені з різних причин, наприклад, мали протипоказання, або на той час, коли вони повинні були проходити вакцинацію, вакцин просто не було або не вистачало. Тому зараз ми бачимо наслідки того, що люди пропускали планові щеплення. Зараз вакцини є, але ми прищеплюємо тих дітей і підлітків, які в майбутньому не захворіють на кір".

Фото: moz.gov.ua

Медики в один голос переконують українців у необхідності вакцинації, щоб уникнути подібних спалахів захворювання в майбутньому.

"Проблема в недостатніх агітації та проведенні дослідницької роботи в плані необхідності вакцинації. 10-15% українців відмовляються від вакцинації, бо не проводиться активна роз'яснювальна робота. Ті, хто проти вакцин, активно обмінюються досвідом у соцмережах, створюють групи, агресивно наступають, а позитивний досвід запізнюється", - нарікає Олег Назар.

Однак екс-міністр охорони здоров'я Олег Мусій пояснив "Апострофу", що українці, які відмовляються робити щеплення проти кору, не так і неправі.

"Є велика проблема з тією вакциною, яка закуплена МОЗ для профілактики кору, - каже він. - По-перше, гроші за неї було заплачено півтора року тому, але до останнього часу її не було. Після скандалів депутатів і всіх, кого тільки можна, цю вакцину в достатній кількості нарешті привезли. Але саме до цієї вакцини найбільше претензій щодо ускладнень після її введення. За всіма міжнародними даними, вона дає до 10% ускладнень, тому українці й не хочуть нею робити щеплення. Аналогічні західні вакцини дають ускладнення 1-2%, а тепер уявіть, що таке 10% ускладнень. Звичайно, за цією вакциною є сертифікати якості, але вона все одно залишається проблемною".

Чому ж українці змушені робити щеплення такою небезпечною вакциною?

"Тому що вона найбільш дешева та кваліфікована ВООЗ для найвідсталіших країн, які не мають грошей і яким неважлива кількість ускладнень", - резюмував Мусій.

Між тим, медики дають невтішні прогнози і попереджають про нові спалахи вірусу в найближчі місяці.

"Прогнозована зростаюча хвиля захворюваності до вересня, коли діти повернуться в дошкільні та шкільні навчальні заклади, - каже "Апострофу" лікар-інфекціоніст, керуючий партнер Healthportal Андрій Осадчий. - Ситуація з новими спалахами буде тривати доти, поки рівень колективного імунітету не досягне 95%. Це може статися у двох варіантах – у кращому разі громадяни проявлять необхідну свідомість і вакцинуються, в гіршому – перехворіють (але тут буде багато сумних наслідків). Більше того, якщо взяти до уваги недбалість частини батьків, то можна з повною впевненістю очікувати на випадки більш небезпечних, ніж кір, інфекцій – приміром, дифтерії. Тоді плата за неуцтво буде незрівнянно більшою, ніж зараз".

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни