RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

"Кентаври" не допоможуть: чим Україні топити бойові кораблі РФ

Сергій Згурець про нові катери у Військово-морських силах України

Сергій Згурець про нові катери у Військово-морських силах України Випробування броньованого артилерійського катеру класу "Гюрза-М" зі складу ВМСУ Фото: Ministry of Defense of Ukraine

Командувач Військово-морськими силами України Ігор Воронченко анонсував, що невдовзі флот ВМС отримає два десантно-штурмові катери типу "Кентавр". За словами Воронченка, за окремими характеристиками ці катери кращі за російські аналоги та можуть умістити взвод морської піхоти. Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець розповів "Апострофу" про властивості цих катерів, їх місце в курсі на створення так званого "москітного флоту" та значення в контексті російської військової загрози на азовському напрямку.

Десантно-штурмові катери типу "Кентравр" спочатку були розроблені Миколаївським кораблебудівним інститутом "ІПЦК", потім цю конструкцію переробили на "Ленінській кузні" (зараз "Кузня на Рибальському"), і вони вважають, що це їхній проект, який суттєво відрізняється від того, що зробили в Миколаєві. Але це нюанси, пов'язані з технічними конструкціями і відповідальністю розробників та виробників за цей проект.

Оскільки будівництво кораблів більшого класу на кшталт ракетного катера "Лань" чи корвета реалізується занадто повільно, то зараз будують ці малі броньовані артилерійські катери типу "Гюрза" і десантно-штурмові катери типу "Кентавр". Їхні можливості насамперед характеризує спроможність виконувати бойові дії в умовах, коли коливання води не перевищує, здається, 3 бали, і поблизу узбережжя, де можна контролювати ділянки акваторії, яка знаходиться недалеко від суходолу.

Читайте також: Росія створює блокаду на новому напрямку: генерал озвучив головні загрози для України

Звісно, поповнення Військово-морських сил України такими катерами слід вітати. Але ми розуміємо, що зараз потенціал флоту треба посилювати іншими заходами, скерованими проти реальних загроз, що пов'язані, наприклад, з більш потужними кораблями, які має на оснащенні РФ. Сьогодні, попри особливу увагу командування ВМС до цих малих броньованих катерів, треба робити ставку на посилення ракетного компоненту оснащення Військово-морських сил — ці заходи уже здійснюються. Інтегральне поєднання цих зусиль справді може створити умови, коли ми зможемо протистояти військовому потенціалу Росії. Але, при всій важливості цих маленьких кроків з катерами, я б не переоцінював їхнє військове значення в акваторіях і Чорного, і Азовського морів.

Російські десантні катери можна знищувати з суходолу, тому стратегія захисту може будуватися і без використання малих броньованих ракетних катерів. А катери типу "Кентавр" воювати з десантними й іншими кораблями ворога не будуть, тому що їхнє призначення полягає в забезпеченні рейдових дій недалеко від суходолу, висадці десантної чи іншої групи.

Будь-яка концепція флоту має бути спрямована на протистояння конкретним загрозам. Якщо ми визнаємо, що насправді катери типу "Гюрза" не мають достатньої швидкості і противник може легко їх знищити, то скільки б ми катерів на побудували, їх нетривалий бойовий цикл фактично нівелює концепцію "москітного флоту". В моєму розумінні такий флот — це кораблі, які мають маленькі габарити, швидкість, що не дозволяє противнику їх знищити, і ракетне озброєння, яким можна вразити кораблі з набагато більшими вогневою потужністю і водотоннажністю. Це можливо, якщо наші ракетні катери будуть оснащені ракетним озброєнням, яке спроможне топити бойові кораблі РФ.

Зараз наші катери оснащені лише гранатометами і гарматами з низькою влучністю і говорити про бойовий потенціал цих кораблів як основу "москітного флоту" є суттєвим перебільшенням. В цих умовах концепція побудови флоту має включати, насамперед, асиметричні заходи з використання передусім ракетного керованого озброєння, яке можна розмістити в форматі мобільних берегових ракетних комплексів, а також оснащення ракетним озброєнням авіаційних носіїв типу винищувачів Су-27 і перспективних ракетних катерів типу "Лань", на які можна встановлювати протикорабельні ракети типу "Нептун".

Читайте також

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Через нестачу фінансування у нас проблеми з пораненими – воєнний хірург

Як забезпечується медицина у ЗСУ, чого вистачає, а чого потребують наші воїни - в інтерв'ю воєнний хірурга