RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У Путіна був шанс захопити Україну в 2013 році, зараз інша ситуація – хорватський боєць з "Азова"

Денис Шелер воює за Україну на Донбасі вже чотири роки

Денис Шелер воює за Україну на Донбасі вже чотири роки Денис Шелер Фото: nackor.org

Після перемоги збірної Хорватії над збірною Росії на Чемпіонаті світу з футболу розгорівся справжній скандал: екс-гравці київського "Динамо" Огнєн Вукоєвич та Домагой Віда зняли ролик, у якому присвятили перемогу Україні і своєму колишньому клубу, приправивши відео вітанням "Слава Україні". За такий позитив ФІФА зробило Віді попередження, а Вукоєвич був оштрафований. Доброволець полку "Азов" ДЕНИС ШЕЛЕР разом з побратимами на фронті підтримав співвітчизників своїм мотивуючим роликом, а в інтерв'ю "Апострофу" розповів, як насправді в Хорватії ставляться до війни Росії з Україною, чому оштрафували Вукоєвича і на що готовий піти Путін після завершення мундіалю.

- Денис, як довго ви вже воюєте на фронті за Україну і що змусило вас ухвалити таке рішення?

- Я вже чотири роки перебуваю на сході на службі в полку "Азов". А чому я приїхав? Коли почалася Революція гідності та Майдан, я підтримав саму ідею Майдану, щоб українці були вільні не тільки на папері, а стали справжніми господарями свого життя. Я добре ставився до України і раніше, до Майдану, а коли після Революції сталася анексія Криму і "русская весна" на сході, стало зрозуміло, що української армії де-факто немає, я зрозумів, що хочу допомогти як колишній військовий, у якого є певний досвід.

- Крім вас ще були добровольці з Хорватії?

- Так, я був не єдиним хорватом. І навіть у складі "Азова" я був не першим хорватом. Разом зі мною приїхало на фронт ще кілька груп хорватів, але багато з них були змушені покинути Україну. Так би не сталося, якби Україна мала більш лояльну позицію не тільки до хорватів, іноземців, але і взагалі до добровольців. Багато бюрократії, багато адміністративних процедур, тому багато хто просто не зміг залишитися.

Фото: facebook.com/denis.seler

- Через те, що ви приїхали на Донбас воювати за Україну, на вашій батьківщині немає кримінальних справ проти вас, тиску чи переслідування?

- Ні. Ще в лютому 2015 року колишня влада Хорватії виступила з офіційною заявою про те, що Хорватія не буде переслідувати своїх громадян, які добровільно поїхали захищати Україну і знаходяться в регулярних формуваннях українських військ. Тут проблем немає. Крім того, якби влада таким займалася, це було б неетично і аморально, адже під час війни в самій Хорватії дуже багато іноземних добровольців воювали і віддали свої життя за незалежність Хорватії, тому в нас на це дивляться трохи по-іншому. Проблеми з законом були б, якщо б громадянин Хорватії поїхав воювати на стороні терористичних незаконних угруповань ДНР і ЛНР. А так офіційна політика Хорватії дуже чітко визначає абсолютну підтримку Україні, і наша країна має таку ж чітку позицію стосовно війни на Донбасі й анексії Криму.

- Як прості громадяни Хорватії ставляться до війни Росії з Україною? Більшість людей знають правду і все розуміють або російська пропаганда не дає їм цього зробити?

- Насправді з початком Революції дуже багато хорватів підтримали Майдан. Але були, звичайно, і ті, хто повірив в російську пропаганду, але це ж не тільки в Хорватії: до середини 2015 року українська позиція в Європі взагалі була дуже слабкою, інформаційна робота майже не велася, а більшість інформації про конфлікт приходила з Москви. Але сьогодні абсолютна більшість хорватів підтримує Україну. Свідчення тому – безліч українських дітей, поранених, ветеранів або просто українських туристів, які поїхали до Хорватії на відпочинок чи реабілітацію й відчули позитивне ставлення до себе.

- Зараз на Донбасі чергове так зване "хлібне перемир'я". Ви бачите в ньому сенс? Бойовики його дотримуються?

- Слухайте, у нас перемир'я тривають ще з 2014 року, а ми чудово знаємо, скільки наших побратимів і українських військових загинуло в таких перемир'ях. Це просто слова на папері, які насправді мало що значать. Але думаю, що тут винна українська сторона: ми чотири роки знаходимося в позиції пасивної оборони, а терористи воюють.

Денис Шелер Фото: facebook.com/denis.seler

- Поговоримо про футбол. Днями ви зняли відео, в якому підтримали гравців збірної Хорватії Віду і Вукоєвича.

- Домагоя Віду я знаю особисто, він грав за футбольний клуб, за який я вболіваю в Хорватії. Я впевнений на 100%, що ролик, який він зняв, не був провокацією. Просто він сказав те, що наразі було у нього на серці. Він сам жив і грав в Україні. Український клуб платив йому хорошу зарплату, створив гарні умови для життя, він познайомився в Україні з величезною кількістю людей, завів друзів. Віда сам казав, що час гри за київське "Динамо" – найкращі роки в його кар'єрі. Значить, людина просто не забула своїх друзів, свій колишній футбольний клуб. Тому в його вчинку я не бачу ніякого зла. А росіяни, якщо їм це не подобається... Ну це не проблеми України. Я взагалі не бачу жодних проблем, щоб "Слава Україні" сказав Віда або будь-яка інша людина в світі.

- Тим не менш Хорватський футбольний союз дуже запанікував після ролика Віди і Вукоєвича, навіть кілька разів вибачався. У чому причина такої паніки?

- Швидше за все, вони просто потрапили під тиск РФ. Плюс міг бути особистий конфлікт між Вукоєвичем і президентом футбольного союзу Давором Шукером. Так, Шукер був великим футболістом і дуже багато зробив для країни, але як людина він дуже неадекватний. Думаю, і причину покарання Вукоєвича тут слід шукати (Огнена Вукоєвича виключили з делегації Хорватії на мундіалі, звільнили від обов'язків помічника тренерського штабу збірної і оштрафували на 15 тисяч швейцарських франків, - "Апостроф").

- Покарання для Вукоєвича не вважаєте занадто жорстким?

- Абсолютно. Це дуже серйозне покарання. Тим більше що ми вже бачили на матчах під егідою ФІФА прапори терористичних угруповань ДНР і ЛНР. Чому за це ніхто не поніс покарання, а людину покарали просто ні за що?

Прапор "ДНР" на матчі "Рома" - "Шахтар" Фото: стоп-кадр із відеосюжету

- Днями була новина, що вболівальники збірної Хорватії в Москві пройшлися вулицями з величезним банером, на якому був напис: "Спасибі, Росія". Це що таке було? Навіщо?

- Ну, я теж можу сказати "спасибі, Росія" – і думаю, багато хорватських вболівальники теж – за те, що Росія програла нам і вибула з турніру. Але тут ось який момент: хорватські вболівальники за два дні точно не встигли б зробити такий великий прапор. Тут якась третя сторона доклала руку. По-друге, дуже багато моїх друзів приїхали на чемпіонат, я спілкувався з ними, і вони мені говорили, що ніхто з них або їхніх знайомих, які зараз в Росії, не робили цього прапора і не брали взагалі ніякої участі в цьому. Тому це теж може бути елементом пропаганди з боку РФ. Ще цікаво, що з'явилася фотографія з прапором, але немає відео, на якому люди, які піднімають цей прапор, говорили б хорватською мовою. Ну як так може бути?

- У ЗМІ ходило багато чуток про те, що Росія пустила величезні фінансові ресурси на те, щоб її збірна якомога далі пройшла на цьому чемпіонаті. Несподіваний виліт іспанців тільки посилив ці чутки. З Хорватією домовитися не вийшло?

- Гроші, звичайно, можуть купити все, але деякі речі не можуть. По-перше, подивіться на сьогоднішню генерацію хорватських футболістів: Модрич, Манджукіч, Ракітіч. Ці хлопці грають за зарплату кілька мільйонів євро на рік. Думаєте, ще один мільйон, яхта або автомобіль можуть їх купити? По-друге, вони знаходяться в зеніті своєї кар'єри. Вони не будуть грати ще 10 років. І цей чемпіонат світу для багатьох з них буде останнім, тому вони хочуть зробити щось велике. Тому навіть якщо у росіян і була думка купити футболістів, то шансів на це взагалі не було.

- Сумнозвісний матч в Загребі в травні 90-го року між "Динамо" і "Црвена Здвезда" багато істориків називають відправною точкою конфлікту на Балканах. Чи скандал, який спостерігаємо зараз на Чемпіонаті світу, здатний загострити конфлікт в Україні? Грубо кажучи, Росія "образиться" на "Слава Україні"?

- Росії дійсно не сподобалося те, що відбувалося, і, можливо, в майбутньому тут, на Сході України, це позначиться.

- А як ставитеся до бойкоту чемпіонату? Чи він був потрібен? Хоча президенти Хорватії, Франції відвідували матчі за участю своїх збірних.

- На Донбасі йде війна. Ми всі знаємо, що йде війна між Росією та Україною. Але на п'ятому році війни ви досі ведете торгівлю з Росією, туризм, транспортні коридори. Тому перш за все потрібно подивитися, що відбувається тут, в Україні, а потім вже дивитися за кордон.

- Але футбол став політикою?

- Футбол вже давно став інструментом політики, тому що навколо футболу збираються сотні мільйонів людей, і для політиків це відмінний шанс маніпулювати цими людьми. Це давно вже не таємниця.

- Деякі експерти прогнозують, що після завершення чемпіонату, коли Росії не потрібно буде особливо хвилюватися за свій міжнародний імідж, почнеться наступ на Донбасі. Такий сценарій можливий?

- Якщо Росія піде на відкриту агресію на сході, то геополітична позиція всього світу зміниться. Мова не йде про те, що НАТО відкрито прийде на територію України, але будуть відкриті нові фронти боротьби проти Росії. І в Росії це розуміють. Ми можемо ненавидіти Путіна, але він розумна людина і розуміє, що у нього був шанс у 2013 році захопити Україну. Тоді він не зміг цього зробити. Пробувати зробити це зараз означає ще більше кровопролиття не тільки для українців, але й для самих росіян. Тому ніякого наступу не буде.

Читайте також

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Лазерна зброя в Україні: чи допоможе ЗСУ "вогонь дракона"

Прототип лазерної зброї може незабаром опинитися в Україні