RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Під загрозою глобальної війни: навіщо Трампу вирішувати конфлікт в Україні

Микола Маломуж про зустріч Трампа з Путіним

Микола Маломуж про зустріч Трампа з Путіним Фото: Ministry of Defense of Ukraine

Президенту США Дональду Трампу потрібен діалог з російським колегою Володимиром Путіним, щоб той не міг крадькома готувати якісь плани проти Заходу. В Гельсінкі Трамп обов'язково зачепить питання війни на Донбасі, оскільки це гаряча точка, яка може бути детонатором глобальної війни. Також будуть обговорюватися питання Північної Кореї, Ірану та Сирії. Про це "Апострофу" розповів колишній голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж.

Попри те, що Росія залишається агресивним фактором, світ, зрозуміло, з нею рахується: великі гравці, включаючи, наприклад, Дональда Трампа та Ангелу Меркель, йдуть на переговори з Кремлем. Скажімо, домовленості щодо Північної Кореї ухвалювалися не просто главами США й КНДР. У перемовинах брали участь США, Росія, Японія, Південна та Північна Кореї. Була проведена велика робота, і Росія була одним із факторів цієї роботи.

З Москвою рахуватимуться і нам потрібно це визнати. Але світ намагається сформулювати новий порядок денний і поставити Росію в певні рамки, вийти на нові домовленості. Спочатку вони можуть бути неофіційними, а вже потім стати офіційними.

Колись Гельсінські угоди так визначили стратегію світу. Сьогодні цей механізм відпрацьовують і протягом року ми вийдемо на глобальні домовленості. Переговори тривають у форматі ЄС-США-Канада-Індія-Бразилія-Китай-Японія-Австралія-Росія. Вони стосуються як нової моделі глобальної безпеки, так і локальних питань на кшталт України, Сирії, Ірану тощо. Це потужний міжнародний формат, який змушує Росію йти на системні поступки – вихід з Донбасу, поновлення суверенітету України над цими територіями, відновлення їх за допомогою міжнародних інвестицій тощо. Це те, що зараз на порядку денному, тож контакт Трампа й Путіна також буде присвячений визначенню, з одного боку, актуальних сьогодні гострих проблем (Північна Корея, Іран, Сирія, Україна, глобальні загрози).

Можливе спільне визначення глобальних та двосторонніх інтересів і чітке попередження Путіна про можливі наслідки на випадок, якщо гра йтиме поза правилами й вестиме до нових загроз світу та США. Трамп неодноразово повторював, що застосовуватиме всі сили для захисту інтересів США, як в оборонному, так і в економічному плані - він це вже робить. Так, він неординарний і часто буває незручний, але в нього є сильна команда на чолі з віце-президентом [Майком] Пенсом, який веде всю роботу. Пенс та [держсекретар США Майк] Помпео відпрацьовують модель, згідно з якою вести діалог необхідно навіть із такими авторитарними політиками, як Путін. На їхню думку, варто не заганяти вовка в куток, щоб він тихо готував якісь плани, а витягувати його звідти. Аналогічну стратегію – тиску й діалогу – проголосив Генсек НАТО Єнс Столтенберг. Ми повинні мати свої пріоритети в цій тактиці й бути суб’єктом, а не об’єктом міжнародних відносин.

Україна, в якій триває війна, - це гаряча точка світу, яка може бути детонатором світових проблем: протистояння Росії й НАТО, глобальної війни, включно з ядерною, тому проблему України на світовому рівні треба зняти. Гадаю, Трамп зачепить і це питання, тому що ми обговорювали дорожню карту по Україні і з керівництвом США, європейських країн. Думаю, це буде черговий, але важливий етап переговорів.

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу