RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чайник-бомба и гигантская винтовка: что производят оккупанты на Донбассе

"Апостроф" вивчив, що виробляють в ОРДО

"Апостроф" вивчив, що виробляють в ОРДО Фото: dan-news.info

Після окупації частини Донбасу території регіону перетворилися з "ми годуємо всю Україну" на "хто б погодував". Економічна ситуація залишає бажати кращого: великі виробництва згорнулися або по частинах вивезені в РФ, шахти затоплюються, заводи закриваються. Тим не менше для підтримки міфу про повноцінну державу окупаційна влада створює видимість активної економічної діяльності в регіоні, рапортуючи про все нові види продукції, зробленої в ОРДО. Щоправда, ця продукція – вже не метал і агрегати машинобудування, як у довоєнному Донецьку, а мило і майонез. Що ж зараз виробляють в окупації під маркою "зроблено в ДНР", розбирався "Апостроф".

"Лухурі" бренди

Підприємство "Пошта Донбасу", те, яке оселилося в віджатих відділеннях "Укрпошти", на початку цього року налагодило власне виробництво. Ні, не марок та конвертів із зображенням Гіві з Моторолою (такі в них вже є). В ОРДО пошта випускає... пральний порошок. Дивно, але поштовий порошок отримав чомусь зовсім не російську назву Dash, а випускається під маркою зовсім вже провокаційної за звучанням, але модної назви Privatelabel. Як фейкове "міністерство інформації ДНР" пропустило на ринок "піндосівські" бренди – загадка. Більш того, на ринок "республіки" просочився навіть український "диверсант" – миючий засіб власного виробництва, який так і називається "Український доместос". Дизайн упаковки, природно, запозичений від оригінального товару. Такий бренд взагалі тягне на посягання на "територіальну цілісність ДНР".

"Насправді тут немає нічого особливо дивного, - розповідає "Апострофу" донеччанка Олена. – Досі українська продукція вважається кращою і якіснішою як за привозну російську, так і місцеву. Ось і тулять в назву "український". Взяти ті ж цукерки: можна зайти в магазин, купити п'ять видів шоколадних цукерок за різною абсолютно ціною, але смак у всіх п'яти видів цукерок буде однаковий: дуже солодкий і нудотний".

До речі, зупинятися тільки на порошку донецькі листоноші не мають наміру і незабаром пообіцяли порадувати своїх клієнтів виробництвом... желейних цукерок.

"Підрядником буде підприємство ЛНР, що стане своєрідним внеском у загальну справу зміцнення тісних економічних зв'язків між Донецькою та Луганською народними республіками", - пишуть на сепаратистських сайтах.

Транспортна "держава"

Тут особливо цікава історія. Порошки та миючі засоби – це, звичайно, добре, але на тлі розвалу промисловості жителям окупованих територій потрібно показати більш вагомі перемоги. Перемагати почали здоровий глузд, анонсувавши випуск власних трамваїв і автобусів в ОРДО.

Випуском нових трамваїв наприкінці минулого року нібито зайнявся "Донецький електротехнічний завод". "Цей проект являє собою організацію виробництва трамваїв нового зразка", - повідомляв директор заводу Вадим Таценко.

У травні цього року на підприємство з інспекцією приїхав лідер донецьких бойовиків Олександр Захарченко, який покрасувався перед об'єктивами фотокамер і запропонував піар-бомбу: оголосити "республіканський" конкурс на кращу назву для донецького транспортного дива. Конкурс з помпою висвітлювали практично у всіх сепаратистських ЗМІ, повідомляючи, що свої ідеї надсилали навіть жителі Харкова і Одеси. Але трамваї "нового зразка" виявилися старими чеськими вагонами Татра T3, які випускалися з початку 60-х років і колесили вулицями українського Донецька на околицях міста. В ОРДО лише провели капітальні ремонти старих вагонів: кузова, салону, проводки, залишивши ходову частину. А викриття прийшло звідки не чекали – з російських ЗМІ, які повідомили, що іжевське підприємство "ИжГорЭлектроТранс" вже давно налагодило технологію рестайлінгу чеських трамваїв і готове поділитися досвідом з ДНР.

Не склалося у окупаційної влади і з автобусами. У минулому році на заводі Донгормаш нібито випустили автобуси власного виробництва "Донбас".

Протестувати новенькі транспортні засоби, які щойно зійшли з конвеєра, приїжджав особисто Захарченко.

"Ці автобуси збираються тут. Перший етап – це вузлова зборка, наступний етап – це вже часткова збірка з того, що вироблено тут, третій етап – основні елементи і вузли, які ми можемо виробляти тут – будемо виробляти і забирати тільки те, що робити не можемо", - говорив Захарченко.

Але як з'ясувалося, виробляти не вийшло нічого: власні "Донбаси" як дві краплі води схожі на російські автобуси ПАЗ-3203. У мережі навіть з'явилися фото, як з РФ такі автобуси переганяють на непідконтрольну територію, а донецького в них тільки наклейка з назвою.

Фото: dan-news.info

Гвинтівка-поні

Оскільки головним промислом бойовиків залишається війна, "вчені ДНР" не відстають і в виробництві зброї. Після того, як Держдеп США дозволив продавати Україні снайперські гвинтівки Barrett, в ДНР придумали свою "відповідь Чемберлену" – антиснайперську гвинтівку "Дончанка". "Нова" зброя, народжена в надрах кузень донецьких зброярів, до непристойності скидалася на протитанкову рушницю Дегтярьова часів Другої світової. Більш того, збройове ноу-хау бойовиків позбавлене оптичного прицілу, що геть нівелює його антиснайперську функцію. Втім, це анітрохи не завадило головному податківцю ДНР "Ташкенту" постріляти на камеру з "високотехнологічної" зброї.

"Дончанка"

"Дончанка" – це зброя, зроблена з 14,5 мм протитанкової рушниці ПТРД 1941 року випуску, але з 12,7 мм стволом від кулемета "Скеля". Її бойові можливості сумнівні, тому що ствол від кулемета не призначений для снайперської стрільби, а "рідний" ПТРД загалом-то сам собою не дуже точний. Плюс – це однозарядна система, а сучасні гвинтівки багатозарядні. Та й снайперський приціл до неї важко прикрутити, тому що віддача більша. Але для знищення автотранспорту і легкоброньованих цілей на відстані до 500 м придатне цілком", - пояснив "Апострофу" військовий оглядач Денис Попович.

Далі – більше. Бойовики створили "Сепаратист" – найбільш крупнокаліберну в світі снайперську гвинтівку (так вони її називають) під боєприпас калібру 23 мм. Гвинтівка вийшла розміром з невеликого поні, відповідно, ефективно працювати з такою зброєю в умовах бойових дій вкрай складно.

"Сепаратист"

"Вона дуже громіздка, важка, для снайперської стрільби малопридатна, тому що для цього потрібна скритність. Ну, і вести прицільну стрільбу з 23 мм безглуздо, тому що такий калібр призначений, наприклад, для зенітних знарядь. Тому якщо "Дончанка" ще так-сяк, то "Сепаратист" – чиста пропаганда. Це не снайперська гвинтівка, це 23 мм знаряддя", - підкреслює Попович.

"Така зброя – це повна профанація, - додає "Апострофу" головред сайту "Інформаційний спротив" Юрій Карін. – Це пил в очі, мовляв, квазіутворення здатне вести якусь економічну діяльність. Усе це з тієї ж історії про перефарбовані трамваї, які презентували як розробки так званих ЛНР/ДНР".

Втім, Захарченко не сумує: лідер бойовиків незабаром пообіцяв налагодити випуск бойових безпілотників.

Зелене світло некондиції

Крім перефарбованих трамваїв, безглуздої зброї, поштових порошків, деякі категорії товарів дійсно випускаються в ДНР дрібними підприємцями або на віджатих потужностях українських підприємств. Наприклад, виробничі лінійки ПрАТ "Горлівський м'ясокомбінат" бойовики віджали ще в 2015 році, продовживши випускати ковбасу під маркою "Щедрий кум".

Запуск кожного такого виробництва – мила, спецій, солоних горішків, газованої води, смаженого насіння, дозаторів для горілчаних пляшок – активно висвітлюється фейковим "міністерством промисловості і торгівлі ДНР". Однак проблема в тому, що за якістю такої продукції ніхто не стежить, адже переліку обов'язкових для сертифікації товарів у "молодій республіці" просто не існує.

До чого це призводить, в інтерв'ю одному з сепаратистських ЗМІ розповів так званий "міністр торгівлі" Олексій Грановський.

"Директор мого департаменту потрапив у лікарню після того, як спробував в новому чайнику закип'ятити собі чай, а цей чайник просто вибухнув", - поскаржився міністр.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто