RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Операція Москви або аварія: що сталося в Армянську

Екологічне лихо зачепило і територію вільної України

Екологічне лихо зачепило і територію вільної України Фото: krymr.com

З дерев осипається листя, в повітрі щільною стіною стоїть задушливий сморід хімікатів, при кожному зітханні відчувається печіння і першіння в горлі, липка, зелено-коричнева плівка покриває будинки, автомобілі, лавки, металеві предмети іржавіють і окислюються прямо на очах... Це не сценарій до хорор-фільму, це побут мешканців міста Армянська і сусіднього села Перекоп – населених пунктів на півночі окупованого Криму, які опинилися на межі екологічної катастрофи. Що призвело до такої ситуації, розбирався "Апостроф".

Марля на шару

Нездужання і слабкість жителі Армянська відчули наприкінці серпня: утруднене дихання, виразний хімічний запах у повітрі, незрозумілий липкий наліт на деревах, будинках, дитячих майданчиках.

"Ми цим дихаємо і наші діти, і ніхто не знає, як це відіб'ється за деякий час на нашому здоров'ї, - скаржаться в соцмережах жителі Армянська. – Я алергік. І мій син теж. Словами це не передати, що ми пережили за ці дні! П'ять тисяч за тиждень пішли на ліки, тому що, не знаючи нічого, ми подумали, що це грип чи ГРВІ. Спочатку ми чхали не перестаючи, сльозилися цілодобово очі, потім заклало ніс і важко було дихати. Дуже сильно боліла голова. Мами зі сльозами скуповують в аптеках маски і для себе, і для дітей. На кордоні прикордонники і митниця теж в масках ходять".

Так що ж відбулося в Армянську? Як виявилося, в екологічному лиху винен хімзавод "Кримський титан". Відходи свого виробництва підприємство скидало у водний кислотонакопичувач, але він став пересихати.

"Через дефіцит води оголилося 42 квадратних кілометри кислотного накопичувача, з якого відбувається випаровування і подальша конденсація небезпечних сполук", - пояснив голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв.

Які саме небезпечні хімікати потрапили в повітря, чіткого розуміння немає. Окупаційна влада півострова говорить про перевищення гранично допустимих норм вмісту в повітрі сірчистого ангідриду.

"Він небезпечний тим, що при з'єднанні з вологою, він дає сірчану кислоту, а вона викликає опіки слизової дихальних шляхів з усіма наслідками: за рахунок подразнення дихальних шляхів виникають набряки, крововиливи, некрози трахеї і бронхів, аж до смертельних випадків, - пояснює "Апострофу" токсиколог Володимир Саркісян. – Але якщо там навіть відбувається корозія металевих конструкцій і кислота осідає на побутових предметах, то концентрація речовини в повітрі дуже висока".

Окупаційна влада Криму до останнього робила вигляд, що не помічає проблеми. "Усі служби заявляють про те, що в повітрі шкідливих речовин для здоров'я і для життя немає", - говорив так званий глава Криму Сергій Аксьонов 31 серпня, посилаючи дітей на шкільні лінійки.

Потім Аксьонов сам приїхав до Армянська. "Насамперед, хочу ще раз підкреслити, що, за висновком фахівців, загрози здоров'ю людей немає", - говорив "Гоблін" місцевим жителям із засмальцьованими від липкого зелено-коричневого нальоту головами.

Сергій Аксьонов в Армянську, 4 вересня 2018 року Фото: Facebook Сергей Аксенов

"Моєму батьку це розкажіть, у якого за ніч вся зелень опала, паркан і дах поржавіли і який ригає третій день", - злилися користувачі в соцмережах.

Але вже 4 вересня заперечувати очевидне стало неможливо: окупанти визнали, що "допустима концентрація сірчистого ангідриду вперше перевищила норму", і розгорнули бурхливу діяльність. За добу з міста в санаторії Євпаторії, Бахчисарайського і Сакського районів вивезли майже 3 тисячі дітей, Аксьонов розпорядився видати мешканцям міста безкоштовно марлеві пов'язки, а злощасний "Кримський титан" розпорядилися закрити на два тижні.

Втім, самі співробітники підприємства в соцмережах відзначають, що ніякої зупинки заводу не планується, припинені лише деякі технічні процеси, а люди продовжують працювати.

Операція "Армянськ"

Теоретично зупинити екологічну катастрофу можна було б простим заповненням водою пересохлого кислотного накопичувача. За словами росіян, для цього необхідно близько 30 мільйонів кубометрів води. Але де їх взяти? Аксьонов пропонує прокласти трубу від Каркінітської затоки (частина Чорного моря між північно-західним берегом Кримського півострова і берегом материка). Але навіть окупанти визнають, що ця вода може виявитися непридатною і при взаємодії з хімікатами тільки погіршити ситуацію. До речі, є версія, що ситуація погіршилася якраз тому, що окупанти закачували до відстійника солону воду з моря, в той час як за технологією необхідна була опріснена вода.

Другий варіант – взяти прісну воду на материку у вільній частині України з Північно-Кримського каналу, який до анексії і забезпечував близько 80% потреб півострова у воді. Але в квітні 2017 року канал перекрили греблею, а наразі майже завершено будівництво дамби. Але не факт, що українські власті підуть на принцип і не відкриють шлюзи, адже перед загрозою екологічної катастрофи всі рівні, тим більше що деякі жителі Херсонської області вже скаржаться на характерний запах у повітрі. А в прикордонних селах Каланчацького та Чаплинського районів лікарі навіть почали профілактичне обстеження дітей.

"Серед дітей 5-7 класів виявлено близько 20 випадків ларингіту, подразнення слизової оболонки. При цьому не можна точно стверджувати, що виявлені захворювання пов'язані з хімічними викидами", - заявив директор департаменту охорони здоров'я Херсонської ОДА Віктор Короленко.

Гірка на дитячому майданчику в Армянську Фото: Facebook Александр Юрьев
1 / 1
Кислотна роса в Армянську Фото: Facebook Александр Юрьев
1 / 1
У місцевих аптеках Армянська дефіцит захисних масок Фото: Twitter KrimRt
1 / 1
У місцевих аптеках Армянська дефіцит захисних масок Фото: Twitter KrimRt
1 / 1
Евакуація дітей зі шкіл Фото: Twitter CrimeaUA
1 / 1
Евакуація дітей зі шкіл Фото: Twitter CrimeaUA
1 / 1
Евакуація дітей зі шкіл Фото: Twitter CrimeaUA
1 / 1
Евакуація дітей зі шкіл Фото: Twitter CrimeaUA
1 / 1
Евакуація дітей зі шкіл Фото: Twitter CrimeaUA
1 / 1
Евакуація дітей зі шкіл Фото: Twitter CrimeaUA
1 / 1
На деревах листя жовтіє і відразу осипається Фото: krymr.com
1 / 1
Кислотна роса в Армянську Фото: Twitter KrimRt
1 / 1
Металеві предмети іржавіють і окислюються на очах Фото: Twitter CrimeaUA1
1 / 1
Наслідки токсичної катастрофи в Армянську Фото: Twitter CrimeaUA1
1 / 1
Смог у Армянську
1 / 1

Але ясна річ, що чекати, поки коричнева плівка покриє жителів Херсонської області українській владі невигідно. Так, можливо, Кремль для того й розпочав операцію "Армянськ", щоб змусити Київ відкрити шлюзи?

"Кремль цю ситуацію намагається приховувати. Кримська так звана влада і вище керівництво РФ роблять вигляд, що нічого не відбувається і ситуація під контролем. А якби була мета вплинути на Україну за допомогою цієї операції, то, навпаки, було б максимальне поширення інформації, мовляв, ось катастрофа, а Україна не надає допомогу", - каже "Апострофу" політолог Петро Олещук.

"З моєї точки зору, це настільки демонічна версія, що я відмовляюся її розглядати. Здоровий розум відмовляється вірити в те, що Росія може діяти таким чином відносно тих людей, яких вона називає своїми громадянами", - додав "Апострофу" заступник міністра з питань окупованих територій Георгій Тука.

Щоправда, за час російсько-української війни Кремль встиг реалізувати не один демонічний сценарій в Україні, відповідно, дивуватися вже нічому не доводиться. Але це тільки в тому випадку, якщо окупанти говорять правду і причиною екологічної катастрофи стало осушення кислотного накопичувача.

"Справа не в тому, що накопичувач пересохнув з якихось незрозумілих причин. Вміст накопичувача має якимось чином замінятися з плином часу за рахунок фільтрації, контрольованого скидання, має відбуватися обмін. Швидше за все, технологічний цикл був порушений", - резюмував Володимир Саркісян.

"Ніхто достовірно не знає, що саме там сталося. На сьогодні немає висновку, якому можна було б довіряти, - каже "Апострофу" еколог Володимир Шелудько. – Через МЗС потрібно звертатися до ООН, відповідних європейських лабораторій з тим, щоб вони долучилися і дали відповідь. Можливо, щось сталося на заводі, зовсім не пов'язане з кислотним накопичувачем. Ніхто ж не каже. Кожна тонна чистої продукції заводу, а це сірчана кислота, двоокис титану, концентрована сірчана кислота, добрива, дає 10 тонн відходів. І кожен день їх потрібно кудись дівати. У 2006-2007 році на "Кримському титані" була перевірка, яка показала, що близько 20% потужностей заводу обладнані очисними системами, а всі інші відходи викидалися безпосередньо".

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами