RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Канали з міткою Кремля: чому рішення Ради не допоможе

Закриття ЗМІ може негативно вплинути на імідж України на Заході

Закриття ЗМІ може негативно вплинути на імідж України на Заході Засідання Верховної Ради України, 4 жовтня 2018 року Фото: Олександр Клименко

Телеканали NewsOne і "112 Україна", які неодноразово ставали об'єктами критики за свій лояльний до РФ контент і одіозних гостей, опинилися в опалі, майже офіційно. У четвер, 4 жовтня, нардепи ухвалили постанову, якою пропонується позбавити медіа ліцензій, а на їх власників накласти санкції. Остаточне рішення залишається за Радою національної безпеки і оборони, але очевидно, що з таким завзяттям парламентаріїв NewsOne і "112" можуть довго не протягнути. Чим обернеться депутатське рішення – закручуванням гайок для інших ЗМІ чи реальним захистом національних інтересів, розбирався "Апостроф".

Ідеальна злагодженість

Усе почалося з петиції на сайті Верховної Ради, яка з'явилася наприкінці вересня. Називалася вона "припинити антиукраїнську діяльність телеканалів "112 Україна" і NewsOne". "В ефірах телеканалів все частіше знаходять притулок політичні діячі, які, майже не ховаючись, за повного потурання ведучих, поширюють брехню про ЗСУ, використовують прийоми військової пропаганди проти України і українців", - йдеться в тексті петиції.

За короткий час звернення до нардепів зібрало понад 25 тисяч підписів, а значить – дати відповідь парламентарії зобов'язані. І вони її дали, та ще й яку: в понеділок спікер ВР Андрій Парубій повідомив журналістам, що доручить профільному комітету підготувати текст постанови, а вже в четвер депутати за неї проголосували, віддавши 229 голосів "за". Ідеальна злагодженість.

Отже, що вимагають нардепи від РНБО, декларуючи захист національних інтересів від пропаганди. По-перше, заблокувати активи юросіб, які володіють телеканалами і заборонити виведення капіталів з України. Нагадаємо, що в ЗМІ фактичне володіння каналом "112" приписують Віктору Медведчуку, а NewsOne і зовсім відкрито перейшов в управління екс-глави адміністрації Януковича Андрія Портнова. По-друге, парламентарі вимагають анулювати або зупинити ліцензії мовників, а також заборонити користуватися радіочастотним ресурсом України.

Примітно, що багато хто з нардепів, які голосували за цю постанову, неодноразово відвідував ефіри каналів "112" і NewsOne. А, наприклад, нардеп від БПП Олег Барна у вівторок приходить на ефір "112", а вже в четвер голосує за його закриття.

1 / 1
1 / 1

Як розповів "Апострофу" автор петиції Артур Переверзєв, рішення, ухвалене депутатами, "можна вважати проміжною перемогою".

"Але є процес внесення в санкційні списки, певна процедура, яку має бути дотримано. Ми також повинні розуміти, що, якщо влада не бачить підтримки громадськості в чутливих і складних питаннях (свобода слова vs російська пропаганда), влада буде менш активно діяти. Очевидно, що це перемога, адже питання з'явилося на порядку денному на найвищому рівні. Парламент висловився. Далі слово за РНБО і президентом", - підкреслив активіст.

РНБО vs медіа

І ось тут починається найцікавіше. У законі "Про телебачення і радіомовлення" нічого не сказано про те, щоб РНБО якимось чином могла впливати на анулювання ліцензій для телеканалів.

"РНБО не має повноважень закривати телеканали, і єдине, що тут може бути: РНБО ініціює зміни до законодавства, які розширили б причини для закриття телеканалів, - пояснює "Апострофу" виконавчий директор Інституту масової інформації Оксана Романюк. – Але все впирається в діяльність правоохоронців та Нацради з телебачення і радіомовлення, які повинні дати такі формальні причини. Швидше за все, ця постанова не матиме жодних наслідків. Ці телеканали не є суб'єктами закону про санкції, і дуже складно буде довести їх прив'язку до закону про санкції".

"Рада просто переклала відповідальність на РНБО, - додає "Апострофу" глава Національної громадської телерадіокомпанії України Зураб Аласанія. – З моєї точки зору, РНБО нічого не може зробити. Зовсім. Тому що формальних підстав немає. Я не захищаю "112" канал і NewsOne, але це не правовий шлях і не дуже демократичний. Ми будемо виглядати погано і в Європі, і в США, і в будь-якій іншій країні цивілізованого світу. Є ж процедура: регулятор плюс суд, а не за один день розстріляти і вбити. Якщо можете і є формальні підстави – виносьте попередження. Три попередження, судова справа і до побачення: позбавляйте ліцензії або не продовжуйте її. Не працюють системні інститути, от і доводиться таким безглуздим і неефективним методом вирішувати питання. Але вибори близько, ось і підсумок".

До речі, Андрій Портнов вже заявив, що ґрунтовно готується до судових позовів з порятунку NewsOne. Але якщо РНБО в правовому полі дійсно ніяк не може вплинути на роботу телеканалів, то рятувати нічого не доведеться. Ні, теоретично, звичайно, РНБО може вольовим рішенням заблокувати роботу телеканалів, мовляв, в країні війна, інформаційні щупальця агресора тягнуться до незміцнілих умів українців, і тут вже не до демократичних сентиментів. Розпочнуться судові розгляди, але до моменту, коли вони завершаться і канали розблокують, вже і вибори відбудуться, а пройти передвиборну гонку без медіаподразнювачів ой як приємно.

"І якби влада реально хотіла закрити ці два телеканали, то вона б їх закрила. Ми ж бачили з вами, як один великий банк націоналізували за одну ніч", - додала Оксана Романюк.

Але виконати такий фінт дуже небезпечно: великий ризик засмутити західних партнерів. Тоді навіщо в сесійній залі проголосували 229 народних обранців?

"Це просто засіб позиціонування з боку депутатів, щоб показати, що вони протистоять російському впливу. Юридичних наслідків таке голосування не може мати. ВР навіть нічого не вирішувала, вона просто звернулася до РНБО", - пояснив "Апострофу" політолог Петро Олещук.

Утім, секретар РНБО Олександр Турчинов вже встиг публічно заявити про те, що Радбез найближчим часом розгляне звернення парламенту, і навіть пообіцяв, що санкції будуть застосовані до засновників обох телеканалів. Чи це піар з боку топ-чиновника, або ж в РНБО і справді вирішили піти до кінця в цьому питанні, стане відомо вже дуже скоро.

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни