RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

З надією на тепло: синоптики розповіли, якою буде весна

Синоптики дали прогноз погоди на весну

Синоптики дали прогноз погоди на весну Фото: з відкритих джерел

В Україну прийшла календарна весна. Втім, останні дні лютого і так були аномально теплими, але стабільного потепління, за прогнозами синоптиків, варто чекати лише у квітні. Що принесуть Україні три весняні місяці, дізнавався "Апостроф".

За даними Укргідрометцентру, вже з перших днів весна серйозно здивує українців. 2 березня різко похолодає до 1 градусу з позначкою "плюс", а вже 3 березня температура знову підніметься до 9 тепла, при цьому нічні морози встановляться на рівні 6-8 градусів.

За словами народного синоптика Володимира Деркача, такі температурні гойдалки будуть спостерігатися протягом усього першого місяця весни.

"Весна очікується досить затяжною. У березні взагалі ще буде боротьба між зимовою погодою і весняною. Правда, з 8 березня очікується істотне потепління, але триватиме воно не довго", - пояснив "Апострофу" Деркач.

А ось народний синоптик Леонід Горбань віщує першу половину березня достатньо холодною. Відповідно до його розрахунків, в першу декаду морози сягатимуть 5-7, а місцями до 9 градусів нижче нуля. У другій декаді варто чекати потепління до 2-5 градусів з позначкою "плюс". Така погода і протримається до кінця місяця.

У квітні плюсові температури стабільно "пропишуться" на території України.

"Квітень буде без морозних температур, але в той же час очікувати великого "плюса", як буває і більше 20 градусів, не варто", - зазначає Володимир Деркач.

У той же час Леонід Горбань запевняє, що тільки перші чотири дні квітня будуть прохолодними, а вже з 5 квітня температура почне зростати: спочатку до 10-12 градусів з позначкою "плюс", а потім, після 7-8 квітня стовпчики термометрів покажуть рекордні 16-19 тепла.

У травні традиційно очікується велика кількість опадів.

"Найінтенсивніші опади випадають якраз на початок травня", - зазначає Володимир Деркач.

Цей місяць також очікується досить нетиповим: з різкими перепадами температури. Однак за тиждень до кінця весни, за прогнозами синоптиків, встановляться навіть літні температури на рівні 25 градусів з позначкою "плюс".

Як розповіла "Апострофу" завідуюча відділом синоптичної метеорології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух, в цілому, весна-2019 буде теплою.

"Сезонне прогнозування погоди полягає в тому, що ми можемо говорити тільки про відхилення від норми. Подібні прогнози роблять кліматичні центри. Один з них - Національне управління океанічних і атмосферних досліджень США. Їх прогноз на зиму щодо України повністю справдився. Що стосується весни, то за прогнозами Національного управління, очікується тепла весна. Особливо теплим буде березень: на 1-2 градуси вище норми. Квітень - вище норми на 1 градус, а травень без температурних відхилень від норми", - каже "Апострофу" вчена.

Віра Балабух запевняє, що така ситуація, коли температура повітря піднімається не в свій час, загрожує рясному врожаю.

"В черговий раз ми спостерігаємо процеси зміни клімату і аномально теплі температури. Якщо вони збережуться і середньодобові температури перевищать 5 градусів тепла, то завчасно може початися вегетативний період. Але разом з тим, загрози заморозків зберігаються. Відповідно, якщо так рано почнеться вегетативний період, а в середині квітня, або навіть в травні будуть заморозки, то урожаю буде завдано дуже великої шкоди, - розповідає Балабух. - Коли так рано починаються високі температури повітря, то це призводить до раннього початку розвитку інтенсивної конвекції. У свою чергу, це тягне за собою більш ранній початок гроз, шквалів, злив і навіть смерчів. Вологи в атмосфері в цей період ще багато, температура зростає і розвиваються потужні хмари".

Втім, на думку провідного наукового співробітника Інституту геофізики НАН України Світлани Бойченко, зміни клімату в бік підвищення температур - очікуване явище.

"Це природні процеси циклічності. Зараз ми увійшли в черговий теплий період, подібний якому спостерігався в ранньому середньовіччі: приблизно XI-XIII століття. Потім в XV-XVII спостерігався малий льодовиковий період, а зараз ми зайшли в новий теплий період. Але проблема в тому, що своєю антропогенною діяльністю ми його підсилили. При цьому, якщо говорити про ефект посилення, то 25% це природне посилення і 75% вплив антропогенного чинника", - резюмувала "Апострофу" Світлана Бойченко.

Читайте також

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ