RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Термінатор" серед нас: в Україні створили нового бойового робота

Машина призначена для бойової підтримки та перевезення різних вантажів

Машина призначена для бойової підтримки та перевезення різних вантажів Фото:

Українські фахівці створили нового колісного бойового робота для вогневої підтримки підрозділів в бою, а також для транспортування боєприпасів та поранених. З черговим вітчизняним "гаджетом" познайомився "Апостроф".

Новий бойовий робот був представлений на виставці, яку організувала "Ліга оборонних підприємств України". Ця виставка пройшла 16 травня в Броварах під Києвом. Зазначимо, що "Ліга" була створена в 2016 році. Зараз вона об'єднує понад 50 приватних підприємств, які працюють у сфері ОПК.

Черговий вітчизняний "гаджет", створений запорізьким підприємством "Інфоком ЛТД". Він являє собою невеликий броньований автомобіль, побудований на рамі квадроцикла. Офіційна назва машини - "Безпілотна роботизована платформа "Ласка 2.0".

Як і більшість пристроїв, створених приватними підприємствами, "Ласка" розроблялася в ініціативному порядку. "Це багатофункціональна платформа - вона може бути як бойовою, так і транспортною, виконувати функції розвідки, захисту периметра, перевозити боєприпаси та поранених", - пояснив "Апострофу" керівник департаменту з безпілотних технологій Сергій Румянцев.

Перевозити дещо "Ласці" дозволяє конструкція корпусу - апарат має абсолютно плаский "дах", а бойові функції можна виконувати за допомогою 7,62-мм кулемета ПКМ. Творці позиціонують свій пристрій, як засіб вогневої підтримки на рівні взвод-рота-батальйон. За словами Сергія Румянцева, "Ласка" переміщується за допомогою звичайного двигуна внутрішнього згоряння, однак електронне обладнання - радари та відеокамери, за допомогою яких робот може "бачити" навколишнє оточення, а також дистанційно керуватися оператором, живляться від акумуляторів.

Перевозити що-небудь роботу дозволяє абсолютно плоска "дах" Фото: Денис Попович / Апостроф

Дистанційне керування роботом здійснюється за допомогою WiFi на відстані до 2 км. Виконувати свої завдання в автономному режимі машинка може протягом доби.

Як розповів Сергій Румянцев, "Ласка" вже проходила випробування на танковому полігоні. До кінця року плануються наступні випробування, після яких розробники розраховують на зацікавленість з боку військових. До речі, запорізьке підприємство будує ще одного робота під назвою "Скорпіон". На відміну від "Ласки", "Скорпіон" буде на гусеничному ходу, а призначатися приблизно для таких же цілей, як і його колісний побратим. "Зараз "Скорпіон" на стадії складання. "Сподіваємося, що ми встигнемо його показати на виставці "Зброя та безпека" в 2019 році", - пояснив Сергій Румянцев.

Чекаючи зацікавленості з боку військових, розробники "Ласки" та "Скорпіона" більше розраховують на зовнішній ринок. Їх надихає приклад безпілотного мініБТР "Фантом", створеного підприємствами держконцерну "Укроборонпром", який, за деякими даними, викликав зацікавленість в арабських державах. Зараз "Фантом" існує вже в декількох модифікаціях, що передбачають установку навіть ракетного озброєння.

У приватних розмовах представники "Укроборонпрому" розповідали "Апострофу", що рекомендували фахівцям "Інфокома" зупинитися на транспортному варіанті "Ласки". Проблема полягає в тому, що для наземних бойових безпілотних систем, на відміну від повітряних, поки не знайшлося постійного місця в бойових порядках більшості армій. Досвідчений солдат на полі бою все ще більш винахідливий та ефективний, ніж керований на відстані апарат.

Читайте також

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Через нестачу фінансування у нас проблеми з пораненими – воєнний хірург

Як забезпечується медицина у ЗСУ, чого вистачає, а чого потребують наші воїни - в інтерв'ю воєнний хірурга