RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В Україні розробляють новий міномет: що відомо про зброю, фото

На створення нового міномета існував "суспільний запит"

На створення нового міномета існував "суспільний запит" Фото: Денис Попович / Апостроф

В Україні розробляється новий 120-мм міномет. Його творці врахували деякі недоліки, які були притаманні скандально відомому міномету "Молот" та готові запропонувати більш досконалий продукт. З новинкою познайомився "Апостроф".

Новий 120-мм міномет отримав назву "Бучарда". Він розроблений на Старокраматорському машинобудівному заводі. Виріб було представлено на виставці, яку було організовано громадським союзом "Ліга оборонних підприємств України", 16 травня в Броварах під Києвом. Зазначимо, що "Лігу" було створено наприкінці 2016 року. На теперішній час вона об'єднує біль ніж 50 приватних підприємств, які працюють в сфері ОПК.

Якщо 120-мм міномет "Молот" (М120-15), котрий був створений на київському заводі "Маяк", є практично точною копією радянського міномета 2Б11, то "Бучарда" це вже самостійний продукт. Як повідомив "Апострофу" заступник технічного директора Старокраматорського механічного заводу Сергій Одаренко, на відміну від "Молота", з нового міномета можна вести вогонь на 360 градусів, не виймаючи зброю з плити.

На відміну від "Молота", з нового міномета можна вести стрілянину на 360 градусів, не виймаючи зброю з плити Фото: Денис Попович / Апостроф

"Вдосконалено ряд механізмів - тепер вони не замерзають зимою, що є "хворобою" всіх існуючих мінометів. Розроблено і новий колісний хід, який дозволяє вести вогонь, не відстібаючи сам міномет", - пояснив Сергій Одаренко.

За його словами, матеріали ствола також українські. "У нас є давно перевірені марки сталі найвищої якості, з якими працює одне з найбільших українських металургійних підприємств "Енергомашспецсталь", - повідомив Одаренко.

Державні випробування "Бучарди" мають відбутися восени. Як зазначив Сергій Одаренко, на створення нового міномета існував "суспільний запит".

Очевидно, цей запит був сформований численними проблемами, якими супроводжувалася експлуатація "Молотів". З 2016 року, коли М120-15 почав надходити у війська, трапилося, щонайменше, дев'ять випадків розриву ствола цього міномета, внаслідок подвійного заряджання або нештатного спрацьовування детонатора міни. Ці інциденти призводили до людських жертв. Останній такий випадок стався 23 вересня 2018 року. А в результаті вибуху 120-мм міномета "Молот" на Рівненському полігоні 6 липня 2018 року, загинули три людини і 9 отримали поранення. Всього, внаслідок цих надзвичайних подій загинули 13 осіб.

Читайте також

Бензин в Україні злетить у ціні: в чому причина

Підвищення акцизів на пальне, яке пропонує уряд України, спричинить суттєве зростання цін, насамперед на бензин та дизель

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців