RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

На межі катастрофи: три області України під загрозою екологічного лиха

Повсихають річки, впаде рівень ґрунтових вод, зникне вода у колодязях

Повсихають річки, впаде рівень ґрунтових вод, зникне вода у колодязях Фото: budport.com.ua

Щонайменше 18 людей загинули і ще 13 вважаються зниклими безвісти через паводки в Іркутській області Росії. Експерти називають причиною цієї надзвичайної події сильні опади. Користувачі соцмереж жартують – добре хоч, що весь ліс передбачливо вирубали і вивезли у Китай.

Директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко розповів "Апострофу", що Україну очікує ще більш страшна доля, якщо не припинити безконтрольну вирубку лісів.

В Іркутській області проводяться суцільні рубки лісу. Ліси там віддані китайцям, іншим окупантам. У Карпатах теж величезні рубки, і відбуваються повені й інші негативні явища. Країни різні, але люди чинять однаково – і природа за це мститься.

Ситуація в Україні катастрофічна – за останні 10 років у нас було винищено площу лісу, що дорівнює Чернівецькій області. Прийнято вважати, що найбільше страждають Карпати. Але ми працюємо із супутниковими знімками і бачимо - набагато більше вирубують ліси у Житомирській, Рівненській та Волинській областях. При чому це не браконьєрські, а державні, коли під виглядом санітарних рубок величезні масиви лісу продаються за кордон.

Є інша сторона медалі - через вирубку зникають болота, маленькі лісові річки, колодязі всихають, через брак вологи відбувається величезне всихання соснових лісів, а короїди й інші шкідники їх добивають – і це призводить до величезного знищення лісів. Це уже не ліс, а пороховий склад – маленький сірник чи блискавка, і все це починає горіти. На території цих областей немає великих річок, як в Іркутській області РФ, тому швидких катастроф не буде. Але це все буде систематично, і через 10 років три області України опиняться в зоні екологічного лиха. Не можна буде займатися сільським господарством, а соснові ліси, які займають у тих областях 70-80% від загальної площі, будуть масово всихати – виникне таке собі замкнуте коло.

Дивіться: Вода зносила цілі будинки: з'явилося вражаюче відео потопу в Росії

Щоб запобігти такому страшному майбутньому, треба, щоб Україна із головного експортера лісу в Європу стала наймеш значимим. Ліси займають 17% від площі нашої країни – це дуже мало, у Європі - 24%. І ми продаємо не лише в Європу, а й у Китай – це злочин. Тому треба заборонити вивозити ліс і вдесятеро зменшити вирубку, а також садити новий ліс.

Був закон "про кругляк-2". Верховна Рада його підтримала, у Гройсмана підтримали. А колишній президент Петро Порошенко, кум якого Юрій Луценко "кришує" вирубку лісів, ветував цей закон. Якщо у нас мало лісу, і він має таке величезне значення для клімату, для сільського господарства, для відпочинку, для води - а його вирубують і вивозять, - хіба це державницький підхід? Хіба Порошенко зібрав екологів і лісників, щоб послухати їхні думки? Він почув своїх чиновників, які ні хріна не розуміють у лісовій справі, і не підписав закон. Це злочин!

Тепер закон треба знову реєструвати у Верховній Раді і, як зробила Албанія і ще 33 країни світу, заборонити вирубку лісів. Це стратегічний напрям. Але Верховна Рада цього не зробить, бо там немає жодного еколога.

В Європі ніде немає суцільних санітарних вирубок лісів. Треба їх заборонити. Якщо це санітарна рубка, то за визначенням вирубують хворі, дуплясті, гнилі дерева - як вони можуть перетворитися в ділову деревину?! Є чарівник, який паличкою її перетворює? Значить, під виглядом санітарної у нас вирубуються добрі дерева. І 70% деревини, яка іде на продаж, - від санітарних рубок. Це все рівно, що жінці віком 90 років говорити, що вона красуня, і посяде перше місце на конкурсі краси.

Але все "кришується" першими особами України. Всі потуги учених, екологів, журналістів натикаються на нерозуміння. Зеленський теж нічого не чує. Ми виступили з ініціативою виконати указ Ющенка і закрити три "царські полювання" (мисливські угіддя, які утримують спеціальні єгерські служби для організації полювань високопосадовців, – "Апостроф"), підпорядковані президенту, які 10 років незаконно працюють, і кожен рік на них виділяють 282 мільйони гривень із держбюджету. І ось уже місяць минув, а ми так нічого і не почули. Я не маю ніяких ілюзій, що щось зміниться.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто