RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україна отримає від Канади бронетехніку: чи допоможе вона на Донбасі

Сам факт поставки техніки в Україну є важливим сигналом для всього світу

Сам факт поставки техніки в Україну є важливим сигналом для всього світу Фото: defencetalk.com

Канада має намір постачати в Україну свою бронетехніку. Такі домовленості були досягнуті президентом Володимиром Зеленським у ході офіційного візиту в цю країну 2 липня. "Ми домовилися про постачання бронетехніки і про те, що будемо розвивати співпрацю у даній сфері", - заявив Зеленський. Більш того, канадський прем'єр Джастін Трюдо додав, що уряд зняв обмеження на постачання зброї в Україну. "Ми додали Україну до списку, який дозволяє експорт зброї. Ми визнаємо, що саме це рішення дозволяє нам боротися з діями Росії", - підкреслив Трюдо. На яку техніку з Північної Америки може розраховувати Україна, і чим вона допоможе на фронті, розбирався "Апостроф".

Жахливий мотлох

Канада активно постачає в Україну товари військового призначення практично з початку збройного конфлікту на Донбасі: тепловізори, бронежилети, кевларові шоломи, обладнання для розмінування місцевості, радіостанції, аптечки, автомобілі швидкої допомоги та багато іншого. Більше допомагали тільки США. Були домовленості про закупівлю у канадської компанії PGW Defense Technologies сучасних снайперських гвинтівок LRT-3 на загальну суму 770 тисяч доларів.

Крім того, канадські військові інструктори в рамках програми UNIFIER продовжують ділитися досвідом з українськими вояками. Відповідно, цілком очікувано, що наступним кроком з канадської сторони можуть стати поставки в Україну більш серйозної допомоги - сучасної бронетехніки, якої, за словами експертів, так не вистачає нашій армії.

"Потреби в бронетранспортерах у ЗСУ на даний момент обчислюються тисячами, а наше виробництво БТР-3, БТР-4, не може забезпечити ритмічну поставку, - пояснює "Апострофу" військовий експерт Михайло Жирохов. - Якщо говорити за минулі роки, наше виробництво за рік може забезпечити тільки декілька десятків БТР, тобто будь-яка бронетехніка нам потрібна. Доходить до того, що на фронті не тільки БТР-70, а й БТР-60 навіть використовують, а це такий мотлох, що жах. У нові частини БТРів не вистачає".

А якщо розглядати потреби ЗСУ з точки зору приведення української армії до стандартів НАТО, то справи йдуть ще гірше.

"З огляду на той факт, що Зеленський поставив завдання військовому командуванню прискорити введення процедур НАТО з переходом на стандарти НАТО, то потреба ЗСУ є у всьому. Адже озброєння все старе радянське", - додав військовий експерт Олег Жданов.

Проблему з новою сучасною технікою ще в 2017 році визнавав Петро Порошенко.

"У нас стає вибір: або один "Оплот", або десять глибоко модернізованих і капітально відремонтованих Т-64 або Т-80. Причому "Оплот" будується мінімум 18 місяців, а цикл глибокої модернізації Т-80 становить 2,5 місяця. Таким чином, у нас виникає питання чи танкова рота у повному складі, або один танк", - нарікав Порошенко на засіданні РНБО.

Від пістолета до літака

Але яку техніку збирається передати Україні Канада? Сам Зеленський вважав за краще промовчати про деталі домовленостей. Однак експерти, опитані "Апострофом", зробили свої припущення.

"Мова може йти тільки за списану канадську бронетехніку, тому як нове виробництво ми навряд чи потягнемо, а ті гроші, які виділяє Канада нам на допомогу - це зовсім не ті кошти, - зазначає Жирохов. - Тому, якщо справа дійде до реалізації проекту, нам буде поставлена бронетехніка, яка є у наявності і та, яка виводиться з бойового складу. У 2019, 2023, 2025 роках канадська армія буде переозброюватися, відповідно якась частина бронетехніки піде на склади".

"Спектр передачі озброєння - від пістолета до літака. Нагадаю, що в 2014 і 2018 роках Канада пропонувала нам свої літаки F-18. Не нові, але боєздатні. Цілком ймовірно, що і ці літаки потраплять до цього переліку", - додає Жданов.

У 2014 і 2018 році Канада пропонувала нам свої літаки F-18 Фото: thedrive.com

Але вся бронетехніка, яка потрапить з Канади в Україну, в будь-якому разі буде відповідати стандартам НАТО. А це може стати для ЗСУ серйозною проблемою.

"Ця бронетехніка має озброєння НАТО. Тобто ті БТР, які перебувають на озброєнні в армії Канади, мають 25-мм гармати, боєприпаси 7,62 стандартів НАТО, а у нас цих боєприпасів немає, - пояснює Михайло Жирохов. - Якщо мова буде йти про постачання в кількості 200-400 одиниць, то, цілком можливо, що канадські БТР будуть переозброюватися нашими бойовими модулями, які вже відпрацьовані і встановлені на БТР-3 і БТР-4, бронеавтомобілі. Зрозуміло, що новий двигун, інша трансмісія, запчастини - все це тільки додасть головного болю тиловикам. Але бронетранспортери нам потрібні, принаймні доти, поки не буде налагоджено серійне виробництво БТР-3 і БТР-4".

Не менш, а, ймовірно, і більш важливе питання: на яких умовах Україна зможе отримати канадську бронетехніку?

"Якщо мова йде про розширення канадської військової допомоги для України, і сюди потраплять сучасні види бронетехніки, то це одна справа. Але якщо мова йде про те, щоб Україна підрядилась купувати канадські бронетранспортери або танки, то це зовсім інша справа, так як промислова спільнота всередині України зустріне це повідомлення негативно, - запевняє "Апостроф" директор Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак. - У нас досить солідна танкова школа. У нас хороша школа бронетехніки, створена Михайлом Борисюком (конструктор бронетанкового обладнання, - "Апостроф") на початку 2000-х років. Наш експорт потужніший, ніж навіть російський, де традиціям танкобудування десятки років. Крім того, у нас розробляється півтора десятка зразків легкої бронетехніки і деякі з них вже прийняті на озброєння, наприклад, "Козак", "Барс". І якщо Україна піде на прямі закупівлі такої техніки, це негативно вдарить по можливостям і потенціалу вітчизняної оборонної промисловості".

Крім того, чи потрібно буде платити за канадські військові "подарунки"? Тут можливі варіанти.

"Можливо, частина бронетехніки буде передаватися на безоплатній основі. На світовому ринку це часто робиться, коли держава, яка отримує техніку, несе витрати, пов'язані тільки з транспортуванням такої техніки і дрібним ремонтом, - відзначає Бадрак. - Але є і схеми, коли частина техніки постачається безкоштовно, а частина більш сучасного озброєння вже продається за гроші. Може бути і спільне виробництво в Україні з передачею технологій по тій же бронесталі. Від деталей залежить дуже багато".

Але на яких би умовах Україна не отримала допомогу, сам факт того, що Канада має намір постачати в нашу країну зброю, є важливим геополітичним сигналом для всього світу.

"З політичної точки зору, вкрай важливо, що Канада йде нам на зустріч. У України з'являються можливості отримання технологій, яких у нас немає сьогодні, - підкреслює Валентин Бадрак. - Є ряд технологій, які в Україну не приходять з тієї причини, що західна спільнота має дуже стримане відношення до передачі таких технологій. І якщо Канада, наприклад, разом з США, здійснить розгерметизацію цієї ситуації, то ми зможемо розраховувати і на поставки з боку європейських держав. До цього було негласне ембарго щодо України через небажання сваритися з Росією. Були очікування щодо заморожування конфлікту з тим, щоб знову розгорнути бізнес з РФ, адже замовлення з Росії можуть бути великими".

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами