RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Європа завдала Кремлю ще один удар через українських моряків: як це їм допоможе

Микола Полозов переконаний, що потрібно тиснути на Кремль всіма способами

Микола Полозов переконаний, що потрібно тиснути на Кремль всіма способами Фото: hronika.info

Парламентська Асамблея Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) 9 липня ухвалила резолюцію, в якій визнала військовополоненими 24-х українських моряків, захоплених російськими військовими восени минуло року. Також ОБСЄ "наполегливо закликала" Росію вивести окупаційні сили з Криму і повернути півострів під контроль України.

Про те, що означає дане рішення, "Апостроф" запитав у адвоката Миколи Полозова, що займається захистом полонених українських моряків в Росії.

Я, безумовно, позитивно оцінюю резолюцію, оскільки в захисті моряків ми спираємося, зокрема, і на норми міжнародного права. Ще в січні ПАРЄ визнала їх військовополоненими і рекомендувала владі РФ поводитися з ними відповідно до норм міжнародного гуманітарного права. Фактично резолюція ОБСЄ дублює ті ж положення.

Важливо розуміти, що резолюція носить рекомендаційний характер. Немає ніяких важелів, щоб зобов'язати Росію її виконувати. Це поки все ще діалог. Інша справа, що невиконання Росією наказу Міжнародного трибуналу може спричинити більш жорсткі наслідки, зокрема санкційного характеру. Така резолюція - це свого роду ще одне нагадування російській владі, що цю проблему неодмінно треба вирішувати. І вирішувати раніше, поки буде якась більш жорстка реакція.

Єдине! Я не побачив в резолюції будь-яких посилань на наказ Міжнародного трибуналу, який також зобов'язує Росію звільнити моряків. Але сам факт прийняття резолюції важливий. Оскільки необхідно фіксувати ті порушення, яких припускається російська влада щодо українських моряків.

Ми послідовно залучаємо всі резолюції до матеріалів кримінальної справи. Інша справа, що російські суди не реагують на наші заклики дотримуватися норм міжнародного законодавства, Женевської конвенції. Але певний політичний тиск, створений цією резолюцією, може впливати на прийняття політичних рішень у цій справі. І ми сподіваємося, що такі рішення будуть прийняті.

Тиск на Кремль здійснюється різновекторний. Юридичний - включаючи наказ Міжнародного трибуналу з морського права. Дипломатичний - недавні переговори Володимира Путіна і Дональда Трампа на G20 в Осаці. Ухвалення відповідних резолюцій.

Сподіваюся, що політичний тиск на Росію все-таки буде чинитися, зокрема і з боку Європейського Союзу. Що це не будуть тільки заяви заклопотаності. Ми розраховуємо, що сукупність всіх цих чинників призведе до того, що Кремль прийме позитивне рішення. Тим більше, що суд зовсім не зобов'язав Росію припиняти кримінальну справу - мова йде про те, що Росія може проводити необхідні їй процедури. Єдина умова - повернути кораблі і моряків. Це не така вже й велика ціна. Сподіваюся, що Кремль піде на це, щоб продовжувати діалог із зовнішнім світом.

Зараз триває досудове слідство. Наступного тижня на нас чекає черговий суд щодо продовження терміну утримання під вартою. Чекаємо, поки будуть пред'явлені звинувачення в остаточній редакції. Далі ми перейдемо до стадії ознайомлення з матеріалами справи - це може зайняти не менше трьох місяців.

Чи не страшно захищати українських моряків? Ні. Хтось повинен робити це. Це мій свідомий вибір, як і всіх інших. Спочатку, коли був набір в адвокатську команду, йшлося про добровільну роботу. Всі розуміли, що це за справи, все знали, який ризик. Тому всі наші адвокати працюють у цій справі усвідомлено.

Загрози або інший тиск? Слава Богу, ми про такі факти ще не чули.

Читайте також

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Через нестачу фінансування у нас проблеми з пораненими – воєнний хірург

Як забезпечується медицина у ЗСУ, чого вистачає, а чого потребують наші воїни - в інтерв'ю воєнний хірурга