RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

​ОБСЄ прийняла гучне рішення щодо полонених українських моряків

У Парламентській асамблеї ОБСЄ визнали захоплених Російською Федерацією в Керченській протоці українських моряків військовополоненими.

Про це повідомляється в резолюції, прийнятій на щорічній сесії в Люксембурзі.

"Парламентська асамблея ОБСЄ знову заявляє про свою повну повагу суверенітету, політичної незалежності, єдності і територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах, які охоплюють Автономну Республіку Крим, місто Севастополь та морські райони", - йдеться в документі.

Як вказали в резолюції, ПА ОБСЄ "засуджує неспровокований акт збройної агресії і невиправдане невідповідне застосування військової сили з боку Російської Федерації проти українських судів і членів їх екіпажів в нейтральних міжнародних водах Чорного моря поблизу Керченської протоки 25 листопада 2018".

"Парламентська асамблея "рекомендує чинному голові ОБСЄ, інститутам ОБСЄ та державам-учасникам докладати всіх зусиль і використати всі наявні інструменти для забезпечення невідкладного і беззастережного звільнення українських військовополонених, які утримуються в ув'язненні Російською Федерацією, і захоплених судів", - йдеться в резолюції.

Також Асамблея закликає РФ надавати українським військовополоненим, поки вони не будуть звільнені, необхідну медичну, юридичну та консульську допомогу відповідно до положень міжнародного гуманітарного права, включаючи Женевські конвенції.

Парламентарії ОБСЄ закликають РФ забезпечити свободу проходження через Азовське море і Керченську протоку відповідно до норм міжнародного права, зокрема з положеннями Конвенції Організації Об'єднаних Націй з морського права 1982 року.

Також в ПА ОБСЄ підтримують надання необхідних ресурсів для підвищення потенціалу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, зокрема за рахунок використання обладнання технічного спостереження, безпілотних літальних апаратів і супутникових зображень, зі спостереження за ситуацією в Азовському морі і Керченській протоці.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

25 листопада 2018 року співробітники ФСБ Росії обстріляли і захопили в Чорному морі українські катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися в Одесу після спроби пройти через Керченську протоку.

Російські силовики незаконно затримали 24 українських військовослужбовців, троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону Росії, "судили" в окупованому Криму і перевезли в Москву.

Україна вимагає від Росії звільнення захоплених моряків і вважає їх військовополоненими. В управлінні верховного комісара ООН з прав людини заявили, що українські моряки як військовополонені повинні перебувати під захистом Женевської конвенції.

16 квітня 2019 року Україна звернулася до Міжнародного трибуналу ООН з морського права з метою звільнення полонених моряків і суден. 25 травня Трибунал ООН оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до Росії, яким суд зобов'язав РФ звільнити моряків і судна. У той же час суд не задовольнив прохання України зобов'язати РФ припинити кримінальне переслідування полонених.

Термін виконання рішення закінчився 25 червня. У цей день від Міністерства закордонних справ Росії надійшла нота, якою Україні пропонувалося надати письмові гарантії продовження кримінального переслідування українських моряків відповідно до російського законодавства. У ноті-відповіді МЗС України назвало позицію Москви неприйнятною.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Як повідомляв "Апостроф", президент Росії Володимир Путін обговорював тему звільнення українських моряків на переговорах з президентом США Дональдом Трампом на саміті G-20.