RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Диявольська операція Путіна: що стоїть за звільненням Цемаха

Володимира Цемаха чекає доля Олександра Захарченко

Володимира Цемаха чекає доля Олександра Захарченко Фото: unian

Апеляційний суд Києва вирішив відпустити під особисте зобов'язання Володимира Цемаха, важливого свідка у справі літака Boeing MH17, який був збитий над Донбасом у липні 2014 року. Прокоментувати це рішення "Апостроф" попросив эксперта з питань безпеки Василя Богдана.

Чому випустили Цемаха

Я думаю, що питання полягає у певних домовленостях між українською та російською владою. Тому що і 40 депутатів ЄС, і Фредеріка Могеріні, і нідерландська сторона закликали українську владу не обмінювати Володимира Цемаха у зв’язку з тим, що він є одним із провідних свідків у ситуації зі збитим Boeing MH17, і потрібно, щоб нідерландська слідча комісія його допитала. Можливо, щоб не загострювати відносини з РФ, українська сторона вирішила звільнити його з-під варти. Це дає йому широкі можливості уникнути відповідальності, зникнути з контрольованої українською владою території.

Я особисто розцінюю це як негативний факт, підігравання російській стороні. Не хочеться вірити, що відбулася якась змова, українська сторона іде на необґрунтовані поступки, втрачаючи репутацію в очах європейської та світової спільноти, а також перспективу отримати всебічну підтримку у російсько-українській війні. Це і санкції, і військово-технічна підтримка, і фінансування логістики, і курс на ЄС та НАТО, який є гарантією нашої безпеки. Тому у мене складається враження, що це диявольська операція, яку проводить путінський режим стосовно України.

Чому це важливо для Кремля

Проблема полягає не в обміні полоненими. По-перше, наші моряки, відповідно до рішення Гамбурзького трибуналу з морського права, повинні бути звільнені негайно і безумовно. По-друге, у рамках Мінських домовленостей і роботи спільної контактної групи є рішення про обмін військовополонених. І з 6 вересня починається реалізація санкцій проти Росії за невиконання рішень Гамбурзького трибуналу. А це арешт власності за кордоном, й інші речі, які зашкодять путінському режиму. Тому він намагається провести підкилимну гру, пограти на почуттях українського народу. Він поспішає, бо так чи інакше буде змушений звільнити моряків та й інших політичних в’язнів.

Але Путіну можна вірити лише тоді, коли його притиснуть до стіни міжнародні заходи. Він хоче прив’язати звільнення Цемаха до обміну полоненими. Але це не може бути здійснено, бо Цемах є ключовим свідком у катастрофі MH17. 35 осіб з обох сторін давно визначені. Але оскільки розслідування щодо збитого літака доходить до певної межі, де починається конкретика, допит свідків, а також визнання вини Росії, то Кремль включився в процес. Свідчення Цемаха доведуть, що це саме Росія винна і повинна понести кримінальну відповідальність за ці надзвичайні людські жертви. Тому Путін боїться Цемаха.

Україна повинна демонструвати свою гідність і не йти ні на які кон'юнктурні компроміси з Росією. Треба проявляти характер і міцність, інакше нас задавлять.

Чи виживе Цемах

Олександра Захарченка й польових командирів уже немає. Я думаю, така ж доля чекає інших терористичних ватажків – Пасічника, Пушиліна. Вони прибирають тих, хто може згодом бути свідком на міжнародному трибуналі у Гаазі. Я впевнений, що там колись судитимуть і самого Путіна.

Читайте також

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Відмовитись від спадщини, якщо твої батьки винні – тепер не вийде

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Чому грузинські добровольці воюють за Україну — інтерв'ю із командиром Грузинського легіону

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян