RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Нокаут Зеленському: чи зможе Кличко залишитися в київському "ринзі"

Мер Києва готовий ініціювати дострокові вибори міськради

Мер Києва готовий ініціювати дострокові вибори міськради Фото: kiev.klichko.org

Мер Києва та поки що голова Київської міської державної адміністрації Віталій Кличко 12 вересня оголосив про консультації з керівництвом депутатських фракцій і груп Київської міської ради з приводу дострокового припинення повноважень Київради VIII скликання. "Апостроф" розбирався, кому це вигідно.

"Я ініціюю консультації з головами депутатських фракцій і груп про дострокове припинення повноважень Київради VIII скликання", - заявив Кличко перед початком пленарного засідання Київради, 12 вересня, яке не зібрало кворуму.

Він висловив обурення неявкою депутатів. Мер зазначив, що йому нецікаві "чиїсь договорняки та маніпуляції", додавши, що "депутати будуть нести відповідальність перед киянами, котрі їх вибирали, і, судячи з усього, вже скоро". Відсутність кворуму мер пояснив тим, що з багатьма депутатами "ведеться робота". Після виступу Кличко засідання закрилося.

Фракційна війна

Для тих, хто мало цікавиться київської політикою, варто роз'яснити розстановку сил у Київраді. Зі 120 депутатів сформовано п'ять фракцій та одна депутатська група. Це фракція Кличка "Солідарність", яка складається з 52 депутатів, "Батьківщина" з 17 депутатів, "Єдність" екс-мера Олександра Омельченка з 15 депутатів, радикальна "Свобода" з 14 депутатів та фракція "Самопомочі", яка розкололася, власне, на фракцію з двох депутатів та депутатську групу "Київська команда" з 17 людей. Ще три депутати з колишньої фракції "Самопоміч" - позафракційні. Мінімальна необхідна кількість голосів для прийняття рішення складається з 61 депутата, тому говорити про монобільшість не доводиться. Всі рішення, так чи інакше, ухвалюються за негласної домовленості двох та більше фракцій.

Останнє засідання міськради проводилося ще в серпні. Це викликало невдоволення роботою мера та депутатів. Напередодні засідання, низка депутатів заявили про намір Кличка "захопити владу" в місті шляхом ухвалення відповідного рішення Київради на найближчому засіданні 12 вересня.

Так, за словами голови депутатської групи "Київська команда" Сергія Гусовського, є небезпека, що на найближчих засіданнях будуть просуватися "небезпечні ініціативи". "Хочу відзначити одну з них. Це таке фіктивне відновлення місцевого самоврядування. Тобто, мова йде не про сучасне самоврядування, таке, як у столицях Європи, а просто про те, щоб розібрати КМДА на якісь окремі департаменти, виконавчі органи. Фактично, мова йде про те, щоб захопити та втримати владу ", - заявив Гусовський.

При цьому в порядку денному засідання міськради подібних рішень не було, хоча згідно з регламентом, вони можуть бути внесені "з голосу".

Деякі депутати вважають, що відмова від засідань фактично може заблокувати нормальну роботу міста. Наприклад, депутат Володимир Лєвін вважає, що це призведе до теплового колапсу.

"Це означає, що 15 жовтня ми точно нормально не увійдемо в опалювальний сезон. А якщо не зберемо 19 вересня бюджетну сесію Київради, то бюджетний процес 2020 року в столиці не запуститься, а Київ в наступному році буде фінансуватися за 1/12. Тобто, без капітальних витрат. Це означає - стоп будівництву шкіл, мостів, ремонту доріг та інших інфраструктурних об'єктів. Адже не буде можливості перерозподілити близько 1,5 млрд в бюджеті на все це, розрахуватися з боргами за газ, закупити мазут в 2019 році. Також не буде прийнятий бюджет 2020", - повідомив він.

За словами лідера фракції "Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Юрія Сиротюка, причини відсутності депутатів на засіданні називаються різні: від тиску з боку Банкової до простого небажання працювати.

"Міська рада, яка не працює, місту не потрібна. Тому наша партія підтримує перевибори міськради. Ми вважаємо, що ці вибори потрібно призначати одночасно з виборами до районних рад столиці", - сказав "Апострофу" Сиротюк.

Він зазначив, що консультації призначено на початок наступного тижня.

Нові вибори в Києві

Міська рада, згідно з регламентом, може сама себе розпустити. У ст. 36.1. сказано, що Київським міським головою може бути порушено перед Верховною Радою питання про призначення позачергових виборів, якщо сесії Київради не проводяться без поважних причин та строки, встановлені чинним законодавством або якщо Київрада не вирішує питань, які входять в її компетенцію.

Також, у відповідності зі ст. 36.5. регламенту, Київрада, повноваження якої достроково припинені за рішенням міського референдуму або якщо Верховна Рада прийняла рішення про проведення позачергових виборів, продовжує працювати до обрання нового складу Київради.

Тому, незважаючи на заяви Кличка, ці депутати зобов'язані виходити на роботу та приймати рішення до нових виборів.

У партії "Слуга народу" оперативно відреагували на рішення Кличка. Там мають намір ініціювати дострокові вибори в столиці - як мера, так і Київради.

"Сьогодні Київрада не зібралася на своє засідання, що свідчить про фактичну імпотенцію київської влади та нездатність мера керувати містом. Тому ми виступимо з ініціативою дострокових виборів як мера, так і Київради, і повного перезавантаження влади в місті, як того давно хочуть кияни", - повідомив народний депутат від "Слуги народу" Олександр Ткаченко.

При цьому планується, що вибори будуть проводитися вже за новим законом про столицю, проект якого зараз готується і найближчим часом буде винесений на голосування Верховної Ради.

У свою чергу ЗМІ вказують на конкретну дату - 8 грудня. "Теоретично вибори можуть відбутися 8 грудня а можуть і не відбутися. Залежить від того, чи встигнемо ми написати законопроект, подати та провести за процедурою", - розповів журналістам один з народних депутатів.

Якщо ж буде діяти стара схема, то вибори депутатів міськради пройдуть за змішаною системою, тобто, сильні мажоритарники пройдуть в рамках розподілу мандатів за списками партій. І тоді у Кличка з'являється шанс.

Останній шанс мера

Віталій Кличко, як і раніше залишається фаворитом для киян, незважаючи на явні недоліки міської влади. При цьому в столиці немає відповідної заміни для Кличка, його старі суперники на столичному ринзі - Олександр Омельченко та Борислав Береза розгубили позиції, а нові ще не почали роботу з городянами.

Сила Кличко також в його депутатах. В останні 4 роки депутати від "Солідарності" активно працюють в районах, що підвищує їхні шанси бути обраними за мажоритарною системою. У свою чергу, проведення виборів в грудні фактично позбавляє партію Зеленського можливості підібрати "потрібних людей" в районах.

Важливо і те, що кияни звикли бачити в міськраді тих, кого вони знають і до кого прийдуть зі своїми проблемами. Це не абстрактні народні депутати від столиці, котрі представляють партію "Слуга народу", а реальні люди. І тут у Кличка все не так вже й погано. У всіх 13 київських парламентських округах депутати від "Солідарності", чинні депутати Київради лише незначно програли "зеленим слугам народу".

Тому ставка Кличко на швидкі вибори може спрацювати. Тоді партія "Солідарності" набере необхідну кількість голосів, що унеможливить зміну влади в столиці. Вирішальними факторами стануть адекватність підбору кандидатів від "Слуги народу" та швидке переманювання чинних сильних депутатів до команди Зеленського.

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу