RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Ми в епіцентрі катастрофи: 5 причин вийти на Міжнародний марш за клімат в Україні

Марш пройде від Михайлівської площі до Офісу президента

Марш пройде від Михайлівської площі до Офісу президента Фото: unian

У пятницю, 20 вересня, в Україні та ще у 123 країнах світу відбудуться мітинги із закликами до урядів протидіяти змінам клімату. У Києві "Марш за клімат" розпочнеться о 12:00 на Михайлівській площі, звідки учасники події вирушать до Офісу президента. "Апостроф" називає 5 причин, чому варто вийти на Міжнародний марш за клімат в Україні:

Причина №1 - Вимагати 100% відновлюваних джерел енергії до 2050 року

На думку організаторів, Уряд України має заявити про національний курс переходу на чисту енергетику - 100% ВДЕ до 2050 року.

На національному рівні стратегічну мету 100% ВДЕ прийняли 53 країни, з них сім – до 2030 року. За даними IRENA до цієї ж дати на чисту енергію планує перейти 131 місто. Подібні плани, але до 2050 року, собі поставили 247 міст. 4 українські міста заявили про ціль перейти на 100%ВДЕ до 2050 року - Житомир, Львів, Кам’янець-Подільський та Чортків.

На території всіх областей країни необхідно включити в державний та міські бюджети достатню кількість коштів на підтримку муніципальних проектів із розвитку сталої енергетики та стимулювати домогосподарства, які самостійно переходять на відновлювані джерела енергії.

Причина №2 - Підтримати відмову від викопного палива

Спалювання викопного палива - найбільше джерело парникових викидів в усьому світі. Крім того, в Україні 6 із 10 об’єктів найбільших забруднювачів повітря - вугільні електростанції.

Учасники маршу вимагатимуть відмовитися від використання викопного палива та встановити дату повної відмови від вугілля в енергетиці. Це допоможе планувати майбутню державну і місцеву політику та підготувати регіони, залежні від вугільної промисловості, до справедливого переходу.

Організатори наголошують на необхідності припинити дотації у збиткову вугільну галузь. Зараз 29 із 33 державних шахт взагалі не приносять прибутку. Держава витрачає на підтримку галузі мільярди гривень щороку. Цьогоріч на брудні вугільні дотації витратили в півтора рази більше бюджетних грошей, ніж, наприклад, на заходи з енергоефективності.

З 2004 року в Україні вже закрилося 68 шахт, ще 19 планується ліквідувати. Цей процес має відбуватися продумано та узгоджено з місцевими громадами, щоб мінімізувати негативні соціальні наслідки та перебудувати економіку шахтарських регіонів.

Причина №3 - Визнати енергоефективність пріоритетом №1 в протидії змінам клімату

Повний перехід на чисту енергетику неможливий при надмірному споживанні енергії. Тому енергоефективність та енергозбереження мають стати пріоритетом номер один для України вже сьогодні. Держава має скоротити споживання енергії до 50% від нинішнього рівня.

Причина №4 - Вимагати припинити дотувати з державного бюджету промислове тваринництво

Промислове тваринництво є одним з головних джерел викидів парникових газів у повітря. Викиди парникових газів від сектору тваринництва становлять, за різними оцінками, від 14% до 51% усіх викидів (відходів), пов'язаних з людською діяльністю. Це більше, ніж весь транспортний сектор планети. Для термінового зменшення викидів парникових газів людство має розвивати кліматично відповідальне рослинництво, яке є більш сталим видом і збільшувати його частку в агросекторі, одночасно згортаючи обсяги промислового тваринництва.

Водночас, в Україні відбувається протилежний процес. Уряд направляє державні кошти на розвиток приватних тваринницьких комплексів, надаючи щороку мільярдні дотації для промислового тваринництва та відшкодовуючи, зокрема, 30% вартості будівництва нових ферм. Вимагаємо негайно зупинити програму підтримки будівництва нових ферм, припинити дотувати тваринництво з держбюджету, а кошти на розвиток агросектору направляти лише кліматично відповідальним виробникам.

Причина №5 - Закликати розвивати громадський електротранспорт та велоінфраструктуру у містах

Найбільше в Україні повітря забруднюється від автомобілів та вугільної промисловості. Наприклад, у Києві викиди від транспорту винні у 90% забруднення повітря, хоча приватними автомобілями володіють лише 15% людей. Їзда на велосипеді не спричиняє викидів шкідливих речовин у повітря, та майже не створює шуму. Це критично важливо для зниження рівня забрудненості повітря у містах, розвитку доступного транспорту та збільшення мобільності міщан. Загалом розвиток вело та громадського транспорту робить важливий вклад у сповільнення глобального потепління.

Ми не на порозі, а в епіцентрі катастрофи. Через зміни клімату та діяльність людства відбувається глобальне вимирання видів: тварин, комах, рослин. Це найбільше вимирання на планеті з часів зникнення динозаврів.

Приєднатися до Міжнародного маршу за клімат в Україні можна о 12:00 на Михайлівській, звідки колона вирушить до Офісу президента.

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році