RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Монетизація субсидій по-новому: що це і як працює

Розбираємося, як і кому платитимуть субсидії в Україні

Розбираємося, як і кому платитимуть субсидії в Україні Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

В Україні з 1 жовтня Мінсоцполітики запустило систему монетизації пільг. Це означає, що якщо раніше ви отримували субсидію у вигляді знижки в комунальній платіжці, то тепер субсидія буде приходити або у вигляді живих грошей, або ж на рахунок в Ощадбанку, з якого буде автоматично відправлятися комунальникам.

"Апостроф" розповідає, в чому суть нової схеми і як стати отримувачем субсидій.

Як подати заявку на субсидії

Ті, хто вже отримував субсидії раніше, можуть не подавати нові документи, якщо інформація про їхні доходи не зазнала змін. В такому разі субсидії повинні нарахувати автоматично. Йдеться в першу чергу про пенсіонерів, пільговиків та малозабезпечені сім'ї.

Однак внутрішньо переміщені особи, які орендують житло, а також ті, кому субсидія була призначена на фактично проживаючих, в разі не звернення в управління соцзахисту в травні 2019 року, повинні зробити це зараз. Звернутися за субсидіями можна буде до 15 грудня.

Якщо ж раніше ви не отримували субсидії, але вважаєте, що повинні, потрібно буде подати документи. Зокрема, заяву про призначення субсидії, декларацію/довідку про доходи сім'ї. Для тих, хто живе в орендованій квартирі, субсидії також доступні, однак доведеться надати до відповідних органів договір оренди житла.

При цьому за запевненнями міністерства, подати документи буде дуже просто. Їх можна буде принести особисто, надіслати електронною поштою або ж подати через електронний кабінет на сайті Мінсоцполітики. Якщо робити це через сайт - знадобиться цифровий ключ, який можна отримати через спеццентр ДФС, центри ряду банків - Приватбанку, Ощадбанку, Укрсиббанку тощо, а також через сервіс "Приват 24".

Безготівкова і готівкова монетизація пільг

З безготівковою монетизацією все досить просто. Вона буде призначатися всім пільговикам в автоматичному режимі.

В Ощадбанку для кожного одержувача субсидій автоматично створять спецрахунок, на який і буде надходити субсидія. Сам Ощадбанк також автоматично буде перераховувати ці кошти комунальним підприємствам. Таким чином, роль субсидіанта в цій моделі залишається пасивною. У міністерстві вважають, що такий варіант влаштує пенсіонерів.

Для отримання пільг у готівковій формі, доведеться подати відповідну заяву до органів соцзахисту, які щомісяця до 25 числа будуть формувати списки таких пільговиків. При цьому крайня дата подачі заяви - 15 жовтня.

Списки оформлять в реєстр, доступ до якого буде у Мінсоцполітики. Міністерство, в свою чергу, відправить оброблені реєстри в Ощадбанк і буде передавати йому кошти субсидіантів. Ощадбанк згодом буде пересилати гроші на зазначені рахунки отримувачів субсидій, які можна відкрити в одному з 38-ми уповноважених банків. Також кошти можна буде отримувати через "Укрпошту".

Зняти гроші зі свого рахунку можна буде у будь-який момент.

Як будуть розраховувати субсидії

З 1 жовтня запущений новий механізм виплати пільг на оплату ЖКП. Суми пільг будуть розраховані з урахуванням того, яка знижка передбачена для пільговика за законом, а також з урахуванням цін і тарифів на комунальні послуги, та нормативів споживання.

Це означає, що якщо людина споживе електрики менше, ніж передбачено нормативами, вона все одно отримає належну субсидію, а різницю в коштах зможе забрати собі.

Що робити, якщо є борги

Тим, кому раніше відмовили в нарахуванні субсидій через борги, в Мінсоцполітики пропонують три варіанти.

  • Якщо борг дуже великий, звернутися до підприємства, що надає послуги, з проханням про реструктуризацію боргу;
  • При невеликому боргу - закрити його і звернутися за субсидією;
  • Крім того, можливе окреме рішення спецкомісії при місцевих органах влади, яка має право призначити субсидію боржнику в разі гострої необхідності. Однак для цього доведеться надати комісії документи, що підтверджують важкий фінансовий стан.

Майте на увазі, що для відмови від надання субсидій досить боргу в 340 грн!

Чи будуть перевірки, і чим вони загрожують

Перевірки будуть і, не виключено, що дуже серйозними. Можливо навіть, що перевіряючі ходитимуть по домівках, щоб оцінити обстановку на око.

У міністерстві нічого не заперечують. Кажуть, що соціальні інспектори працюють ще з 2001 року і діють за законом. Квартирні перевірки можливі, але вкрай рідкісні.

Якщо субсидіанта викриють у брехні щодо доходів, всю отриману субсидію доведеться повернути.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто