RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Багаті" заплатять за бідних: Кабмін вводить нові правила нарахування субсидій

Влада хоче поліпшити адресність допомоги, що надається

Влада хоче поліпшити адресність допомоги, що надається Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Кабінет міністрів ухвалив низку рішень щодо житлово-комунальних субсидій, в тому числі, збільшив для субсидіантів відсоток обов'язкового платежу по "комуналці" . "Апостроф" з'ясовував, кому доведеться платити більше за послуги ЖКГ, а хто і зовсім втратить права на отримання субсидії.

Кабінет міністрів спростив призначення субсидій окремим категоріям громадян. Відповідне рішення уряд ухвалив на своєму засіданні 20 жовтня, про що Кабмін відрапортував на своєму сайті в той же день.

Показово, що 20 жовтня - неділя. Що ж такого важливого потрібно було зробити уряду для того, щоб зібратися на засідання в неділю? "Уряд ухвалив зміни до постанов, які спрощують призначення житлових субсидій дитячим будинкам сімейного типу, військовослужбовцям, громадянам, старше 60 років. Зокрема, дитячі будинки сімейного типу можуть отримувати субсидію на площу будинків понад норму, а куплений ними автомобіль не призведе до втрати субсидії", - повідомляється на сайті Кабміну (в той день приймалися інші рішення, наприклад, була затверджена Держпрограма розвитку українських Карпат).

Однак, про деякі рішення, прийняті урядом 20 жовтня, прес-служба Кабміну тактовно промовчала. Так, у відповідній постанові йдеться: "В абзаці п'ятому пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 27 липня 1998 року № 1156 цифри "15" замінити цифрами "20". Що ж означають ці цифри?

Нові правила

Звернемося до документа. У ньому, зокрема, говориться, що розмір обов'язкового відсотка платежу за житлово-комунальні послуги для домогосподарств, які отримують субсидії, вираховується за формулою: Ро = Кд/Кг х Рг, де Рг - це базова норма плати за послуги ЖКГ, яка складає 15% від середньомісячного сукупного доходу членів домогосподарства. У перекладі на доступну мову - домогосподарство не може витрачати на комунальні послуги більше 15% свого сукупного доходу. Якщо витрати на оплату послуг ЖКГ перевищують ці 15%, все те, що вище цього порогу, покриває субсидія. Так от, Кабмін своїм рішенням від 20 жовтня 2019 року збільшив цю норму до 20%. Правда, вона почне діяти з травня 2020 року.

Пізніше Міністерство соціальної політики визнало факт підвищення відсотка платежу у формулі призначення субсидій з 15% до 20%, однак при цьому запевнило, що "принцип розрахунку субсидій не змінився і визначається індивідуально: чим менші доходи домогосподарства, тим меншою є обов'язкова частка плати за "комуналку", а, отже, більшим буде розмір субсидії".

У Мінсоцполітики також відзначили, що підвищення відсотку обов'язкового платежу не вплине на найменш забезпечені категорії одержувачів субсидій: "... зміна відсотка матиме наслідки для одержувачів з найвищими доходами, оскільки їх розмір субсидії зменшиться. Вивільнені кошти будуть направлені на розширення програми допомоги малозабезпеченим сім'ям, які мають доходи менше прожиткового мінімуму".

За даними міністерства, в опалювальний сезон 2018-2019 років середній розмір платежу від доходу сім'ї становив 9,78%, тоді як показник у формулі був 15%. "Тобто, зміна у формулі з 15% до 20% не означає такий відсоток оплати", - розповіли в Мінсоцполітики, проілюструвавши свої доводи інфографікою.

У міністерстві повідомили, що після підвищення, середній відсоток платежу буде на рівні 13,5%. Таким чином, цей показник виросте майже в півтора рази, і, оскільки, як запевняють в уряді, для малозабезпечених витрати на оплату послуг ЖКГ не збільшаться, то за бідних заплатять "багаті" субсидіанти. Ймовірно, суми, які таким сім'ям потрібно буде сплачувати за "комуналку", не виявляться астрономічними, проте, очевидно, коли в країні постійно дорожчає все, включаючи найнеобхідніше, ці гроші не були б зайвими.

Краще менше, та краще

Є ще один важливий наслідок цього рішення Кабінету міністрів - одержувачів субсидій стане менше. "Однак наскільки їх стане менше - спрогнозувати дуже складно", - сказала в коментарі "Апострофу" координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Бойко.

З нею згоден експерт з питань житлово-комунального господарства Сергій Дяченко. За його словами, в проекті держбюджету на 2020 рік передбачено скорочення коштів на виплату житлових субсидій (в 7,47 мільярда гривень , що на 13,56% менше того, що було виділено на субсидії в 2019 році, - "Апостроф "). У розмові з виданням він не виключив, що влада в своїх розрахунках виходила з того, що будуть дешевшати енергоресурси, "з огляду на те, що в Європі прогнозується зниження ціни на газ, але в нинішній ситуації робити прогнози цін на нафту і, відповідно, на газ, - справа невдячна". Тому, за його словами, владою був узятий курс на скорочення числа субсидіантів: "Але наскільки їх число скоротиться - я думаю, вам цього ніхто не скаже".

Втім, є той, хто готовий назвати цифру - це екс-міністр соціальної політики Андрій Рева, котрий в коментарі одному з українських видань заявив, що кількість одержувачів субсидій зменшиться приблизно на 1 мільйон домогосподарств. Нагадаємо, що в минулий опалювальний сезон субсидії отримували понад 4 мільйони українських сімей. При цьому нова влада не виключає, що за рахунок розширення числа категорій субсидіантів їхнє загальне число може збільшитися більш ніж на 1 мільйон (в такому випадку, якщо погодитися з розрахунками Андрія Реви, відбудеться "взаємозалік" нових субсидіантів й тих, хто покине їх ряди після збільшення відсотка обов'язкового платежу по "комуналці").

До речі, нещодавно Верховна Рада прийняла закон про верифікацію державних виплат, до яких відносяться й субсидії. Влада планує перевірити всіх одержувачів державної допомоги - як реальних, так і потенційних, і за підсумками перевірки відсіяти тих, хто не має на неї права. Як наслідок, відбудеться оптимізація бюджетних витрат.

Важливо те, що підвищення відсотку обов'язкового платежу за послуги ЖКГ заплановано на травень 2020 року - тобто на період після завершення опалювального сезону, коли число субсидіантів скорочується "природним шляхом" (оскільки левову частку всіх витрат на "комуналку" складають рахунки за опалення). У червні 2019 року субсидії в Україні отримали трохи більше 2 мільйонів сімей. Очевидно, що в червні 2020 го їх буде значно менше. Але наскільки менше, поки що визначити важко, ймовірно, навіть для екс-глави Мінсоцполітики.

Читайте також

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів