RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Без російських комплектуючих нам поки не обійтися - екс-директор "Укроборон­прому"

В Україні є зразки техніки, яким потрібні запчастини з РФ

В Україні є зразки техніки, яким потрібні запчастини з РФ Фото: unian

Нещодавно НАБУ повідомило про підозру колишньому генеральному директору держконцерну "Укроборонпром" Павлу Букіну за фактом недостовірних відомостей, внесених ним до податкової декларації. Про цю ситуацію, про наслідки скандалів, в яких раніше був замішаний "Укроборонпром", про нові види вітчизняних озброєнь, а також про ті проблеми, які наразі змушений вирішувати український ОПК, ПАВЛО БУКІН розповів в ексклюзивному інтерв'ю "Апострофу".

- НАБУ повідомило вам про підозру щодо внесення недостовірних даних в декларацію. У 2016 році ви не врахували в ній дві квартири та автомобілі Range Rover. Ці підозри мають підстави?

- Це маніпулювання, скажімо так, певною аналітичною інформацією. Мої дії повністю відповідають законодавству, і я готовий це довести.

- Але ж ви збираєтеся якось реагувати?

- Я вже заявляв журналістам про те, що я - законослухняний громадянин та маю намір виконувати всі покладені на мене процесуальні обов'язки. Свою позицію я буду аргументовано доводити в судовому порядку.

- На початку року ваше ім'я згадувалося в зв'язку зі ще одним скандалом, який розкрився після журналістського розслідування Bihus.info щодо махінацій при закупівлі в РФ комплектуючих для бронетехніки. Як Ви можете це прокоментувати?

- Свою публічну позицію з цього питання я неодноразово представляв ЗМІ. Складно коментувати маніпуляції. Всі мої дії, як голови "Укроборонпрому", відповідали чинному законодавству. Як свідок, я брав участь в процесуальних діях НАБУ, яке розслідує факти, викладені в так званому розслідуванні. Все, що мені відомо з цього питання, я виклав слідству.

- А для українського ОПК є якісь наслідки того скандалу? Адже комплектуючі, які закуповувалися в Росії, потрібні для нашої бронетехніки, але в Україні вони не виробляються...

- У нас дійсно є зразки техніки, яким потрібні такі запчастини. Це, наприклад, БМП-1 та БМП-2. Ремонтувати їх тепер стало набагато складніше. Тут Міністерство оборони має прийняти системне рішення. Воно повинно полягати в наступному: ми експлуатуємо БМП ще якийсь час, а потім переходимо до чогось іншого. І якщо ми переходимо до іншої техніки, то - до якої саме.

БМП-1Getty images

- І які є варіанти?

- ХКБМ ім. Морозова запропонувало варіант вітчизняної БМП (мається на увазі БМП-У з протитанковими ракетами "Бар'єр", - "Апостроф"). У нас також є системні рішення щодо виробництва вітчизняних бронетранспортерів - БТР-3 та БТР-4. Або тоді треба закуповувати зразки БМП за кордоном.

- Але поки системне рішення не знайдено - як виходити зі становища?

- Найбільш очевидний вихід для бронетанкових заводів в умовах відсутності "білих" поставок комплектуючих - відмовитися від ремонту такої техніки. Однак цей варіант не відповідає національним інтересам держави. Тому він не влаштовує ані Міністерство оборони, ані "Укроборонпром". Отже залишається єдиний вихід: забезпечувати боєздатність техніки, в тому числі й за рахунок комплектуючих російського походження, а також паралельно шукати те саме системне рішення.

Взагалі, в Міністерстві оборони повинна існувати спеціальна комісія з переозброєння, яка буде приймати рішення щодо кожного зразка. Поки заступником міністра був Ігор Павловський, це здійснювалося під його кураторством. Але, на мій погляд, цими питаннями має займатися міністр.

- Пригадую, на початку року був прийнятий закон, який дозволяє Міністерству оборони здійснювати прямі закупівлі за кордоном. Яка доля цього починання?

- У Міноборони було створено підрозділ, що відповідає за прямий імпорт. Однак формування штату та організація його роботи вимагає часу. Ми активно допомагали колегам в цьому відношенні, але до приходу нового міністра оборони цей процес ще не був закінчений.

- А де в цій схемі "Укроборонпром"?

- Для "Укроборонпрому" імпорт ніколи не був головною сферою діяльності. Але, повторюся ще раз, коли Міноборони до нас зверталося, ми їм допомагали.

Читайте: У своєму нинішньому вигляді "Укроборон­пром" нам точно не потрібен - Сергій Кривонос

- Продовжуючи тему закупівель озброєнь. Коли ви були гендиректором "Укроборонпрому", неодноразово поставало питання щодо перспектив закупівлі бойових кораблів та літаків. До чого вдалося прийти?

- На озброєнні наших Повітряних сил стоять бойові літаки радянського зразка, виробнича база яких знаходиться в РФ. Ці машини мають граничний термін експлуатації, про що прекрасно знають військові. Тому Міністерство оборони має вирішити, що робити з кожним із зразків. На мій погляд, якщо говорити про модернізацію цих літаків, то можна проводити хіба що локальні роботи. Глибока модернізація радянської техніки не має сенсу - це занадто дорого й практично безперспективно. А тому вже вже сьогодні нам потрібно думати про те, на яку техніку переходити.

СУ-27Getty images

- Вибір невеликий, якщо не російське, значить американське або європейське...

- Потрібно вибирати пропозиції, заздалегідь готувати персонал. Одним з таких рішень є допомога партнерів по НАТО. Є чимало прикладів, коли деякі країни отримували літаки в подарунок. Нам потрібно переходити на бойові літаки дружніх нам держав.

- Американські винищувачі F-15?

- При наявності бюджету все реально. Нам потрібно просто зрозуміти, які кошти для цього потрібні.

- А як щодо кораблів? Ось буквально днями з'явилася інформація про те, що американська сторона готова надати нам ще чотири катери типу Islands.

- Саме так. Зараз головне питання - це закрити потреби військових та прикордонників патрульними катерами з підвищеними вогневими можливостями. І далі від "москитного" флоту переходити на щабель вище до корветів.

- Ще одне "болюче питання" - це бойові вертольоти. Їх виробнича база теж знаходиться в Росії.

- Якщо буде вирішено питання імпортозаміщення лопастей, можна буде розглядати питання організації серійного виробництва вертольотів в Україні. У нас для цього є всі необхідні компетенції. Звичайно, це потребуватиме певного часу. Навіть для освоєння виробництва лопастей потрібно кілька років. Хоча бойова ракета для вертольота у нас вже є, а виробництво фюзеляжів ми спокійно освоюємо.

- Незрозумілою залишається ситуація з власним патронним виробництвом. Яким чином вирішувалося це питання, коли ви були генеральним директором та чого нам чекати тепер?

- Концерном проведена попередня робота щодо організації малосерійного виробництва боєприпасів. Цей цикл потрібно починати з відновлення виробництва спеціальної хімії. Це досить специфічний технологічний процес і такі проектні пропозиції у нас є.

Що ж стосується патронного заводу, то фахівці "Укроборонпрому" провели глибоке маркетингове дослідження щодо можливості організації таких виробництв в Україні за участю виробників з Німеччини, Канади, США та деяких інших країн. Ці варіанти були надані Міністерству оборони, тобто, знову ж рішення за ними. Військові мають визначитися, чи то ми йдемо шляхом спорадичних імпортних закупівель, чи то будуємо завод. Але ми повинні розуміти, що імпорт - складна процедура, перш за все, з політичних причин і тим більше під час війни. На мій погляд, нам потрібно власне виробництво, хоча це й доволі дорого.

Патрониpixabay.com

- А нам вистачить цих боєприпасів, якщо на Донбасі відбудеться інтенсифікація бойових дій?

- Цією інформацією володіє Генеральний штаб. Наскільки я розумію, конвенціональних, тобто боєприпасів для стрілецького озброєння у нас достатньо. При тому, що Міністерство оборони покладається на боєприпаси, що дісталися нам від СРСР. Зокрема, патрони для автоматів Калашникова, виробництва 1960-1970 років. А ось з артилерійськими боєприпасами треба щось вирішувати вже сьогодні.

- До речі, в минулому році була інформація про налагодження у нас виробництва 155-мм боєприпасів стандарту НАТО. Їх планувалося використовувати на українській САУ "Богдана", представленої на військовому параді в серпні 2018 року.

- Щодо САУ "Богдана" нічого сказати не можу. Цей проект пройшов повз "Укроборонпрому". Стосовно 155-мм боєприпасів, зараз вирішується питання організації їх закупівель або ж серійного виробництва. Підготовка до серійного виробництва корпусів снарядів калібру 152/155-мм відбувається на потужностях київської ДАХК "Артем".

- Давно нічого не чутно про оперативно-тактичний ракетний комплекс "Грім-2" (розробляється КБ "Південне" в інтересах іноземного замовника, але ці напрацювання можуть бути використані для створення українського ОТРК). Як йде робота над цим проектом?

- До кінця року повинні відбутися фінальні випробування цього комплексу. Це - важливий крок українських ракетобудівників в рамках проекту "IT-артилерії". Йдеться про можливості трансформації окремих систем ураження в ударно-розвідувальні комплекси.

Читайте також

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році