RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Беріть гарний настрій та друзів: чого чекати в Києві на річницю Майдану

У четвер, 21 листопада, в центрі столиці заплановані масштабні акції протесту - чим це закінчиться?

У четвер, 21 листопада, в центрі столиці заплановані масштабні акції протесту - чим це закінчиться? Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

У розпорядженні "Апострофа" опинився перелік усіх схвалених заявок на проведення масових заходів у Києві до Дня гідності та свободи 21 листопада. Крім традиційних виставок, міська адміністрація схвалила проведення масштабної акції протесту на 50 тис. людей. "Апостроф" розбирався, чи не стане цей день початком третього Майдану.

Свято без президента

Згідно зі списком схвалених у КМДА заявок, на 21 листопада заплановано всього 4 заходи. Зокрема, в центрі міста пройдуть три виставки, а також велике віче, анонсоване "Рухом опору капітуляції". Віче отримало назву "У нас є гідність". Воно пройде на Майдані Незалежності ввечері 21 листопада. Заявлено 50 тисяч учасників. Раніше таких масштабних акцій, в цей день не проводилося. Зрозуміло, якщо не брати до уваги два попередні Майдани. Тому, є всі підстави вважати, що під прикриттям мітингу відбудеться спроба розпочати ще один Майдан.

День гідності та свободи присвячений двом революціям в Україні - "Помаранчевій революції" 2004 року та "Революції Гідності" 2013 року. Щорічно День гідності та свободи українці відзначають в річницю початку Євромайдану, 21 листопада.

У попередні кілька років цей день відзначали поминальними молебнями та покладанням квітів. Деякі великі міста готували концерти за участю артистів та колективів, які колись виступали на сцені Майдану.

Всі заходи опікувались Організаційним комітетом, створеним за указом президента. До комітету входили прем'єр-міністр, міністри, представники силового блоку, мери міст та голови областей.

Цього року новий президент не відвертав свою увагу на організацію святкувань. Відповідний указ станом на 19 листопада опублікований не був. Оргкомітет також не було створено. Тому міські адміністрації у всій Україні самостійно організували низку святкувань. Зокрема, майже у всіх школах пройдуть уроки мужності, під час яких дітям розкажуть про історію боротьби за незалежність та проєвропейський курс.

У містах західної України пройдуть доволі масштабні заходи. У Львові заплановані акції, студентські ходи, меморіальні покладання квітів та інше.

У Києві особливих святкувань не заплановано, як і концерту за прикладом минулих років.

При цьому Офіс президента поки що не анонсував участь голови держави Володимира Зеленського в жодному заході. Інформація щодо можливих акцій за участю Зеленського на сайті відсутня, відповідний запит "Апострофа" в ОПУ було проігноровано. Цілком можливо, що президент вирішить бути присутнім на вулицях інкогніто.

Чи буде новий Майдан

"Рух опору капітуляції" було створено на початку жовтня. Він став відомий після перших акцій проти так званої "формули Штайнмайера", які на початку жовтня зібрали десятки тисяч людей.

Контактна особа акції, директор Центру зовнішньополітичних досліджень НАТО ім. А.Ніконорова Сергій Пархоменко в коментарі "Апострофу" зазначив, що акція 21 листопада має нагадати владі про продовження боротьби за незалежність та європейський зовнішньополітичний курс України.

"Акція буде спрямована на протест проти капітуляції держави, ми хочемо показати владі, що подібні рішення можуть привести до наступного Майдану", - повідомив Пархоменко.

Він також анонсував проведення подібних віче по всіх великих містах країни, таких як Дніпро, Львів, Івано-Франківськ, Одеса, Суми, Тернопіль, тощо.

За його словами, оргкомітет акції веде переговори з усіма проукраїнськими патріотичними опозиційними партіями та не має заперечень, щодо їхньої участі у віче.

За станом на 19 листопада політсили планують вивести своїх активістів. Йдеться про парламентські партії: "Європейська Солідарність", "Голос", "Батьківщина", а також "Демократична сокира", "Свобода", "Відсіч", "Нацкорпус" та інших організацій правого спрямування, а також тих, які перебувають в опозиції до діючої влади.

Їхній успіх планує повторити 22 листопада і рух ОУН-УПА. Зокрема, лідер Проводу Добровольчого Руху ОУН Микола Коханівський анонсував початок безстрокової акції протесту на Майдані Незалежності та марш до Офісу президента. Коханівський в коментарі "Апострофу" повідомив, що очікує до 100 тисяч учасників. Він повідомив, що організатори чекають на різні провокації, але готові гідно на них реагувати.

Силовики, втім, не чекають будь-яких ускладнень. "21 і 22 листопада в Києві та інших містах пройдуть масові акції, в яких візьме участь велика кількість людей. Органи МВС і зокрема поліція, мають величезний досвід забезпечення безпеки на масових заходах. Але кожен керівник на місцях, в кожному місті, повинен готуватися до проведення цих акцій заздалегідь і звернути особливу увагу на превентивну роботу, щоб уникнути будь-яких провокацій", - сказав перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий.

За його словами, під час проведення акцій передбачена участь максимальної кількості груп превентивної комунікації, груп документування, створення резервів з числа поліції особливого призначення й тактико-оперативного реагування Департаменту патрульної поліції. Також буде розгорнуто роботу ситуаційного центру. Проте, в поліції не називають чисельність співробітників, яких буде задіяно в забезпеченні правопорядку на вулицях українських міст.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами