RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Паспорт, як гречка перед виборами: навіщо українцям подвійне громадянство

Юрист Михайло Каменєв про причини і наслідки зміни закону "Про громадянство України"

Юрист Михайло Каменєв про причини і наслідки зміни закону "Про громадянство України" Фото: Апостоф / Колаж

Керівник Державної міграційної служби Максим Соколюк 16 грудня заявив, що Україна не вимагатиме від своїх нових громадян виходити з попереднього громадянства. Тобто буде скасовано одне із положень статті 9 закону "Про громадянство України". Наявність паспортів кількох держав не відкриє зловмисникам шлях для скоєння злочинів, а лише врегулює вже існуючий статус-кво у деяких областях. Таку думку висловив "Апострофу" виконавчий директор громадської організації "Правозахисна ініціатива", юрист, експерт Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів Михайло Каменєв.

Питання про подвійне громадянство має прийняти парламент. У цій сфері від керівника Державної міграційної служби мало що залежить – він підпорядкований Міністерству внутрішніх справ. Питання до українського парламенту – готовий він до такого чи ні.

Завжди є ризик того, що сусідні держави спробують отримати велику кількість людей зі своїм громадянством на суміжних українських територіях і заявити територіальні претензії. Саме тому було ризикованим те, що РФ видавала паспорти в Криму до його анексії. Так само ризикованою є політика Угорщини, яка видає паспорти жителям Закарпаття. Те ж саме робить і Румунія на Буковині, хоч і меншою мірою. Все інше – технічні питання.

Я думаю, що українське громадянство не будуть роздавати, як гречку перед виборами. Його не можна отримати просто так, навіть якщо у нас дозволять подвійне.

Читайте: Скрізь "агенти": в мережі ажіотаж через чутки про подвійне громадянство Арахамії

Я не бачу великих загроз для України. Невелика кількість людей отримують українське громадянство щороку. Навряд чи серед них будуть зловмисники, які становитимуть загрозу для української землі чи економіки. На тих, хто захоче вивести український капітал за кордон, наявність паспорту не вплине. Щодо фінансових махінацій, то законодавство у Європі значно серйозніше, ніж у нас. Я не знаю випадків, щоб когось із корупціонерів сильно рятувало громадянство іншої держави.

Так само й іноземні злочинці - якщо вони спробують стати громадянами України, то це навряд чи захистить їх від екстрадиції. До того ж вони зможуть запросто відповідати у нас за те, що вони вчинили за кордоном. Думаю, більшість обере фінські чи іспанські тюрми, а не українські.

В Україні передбачено єдине громадянство. Але ми не маємо права вимагати від інших держав, аби вони позбавили свого громадянства особу, яка отримала український паспорт. Це питання інших держав, і вони повністю суверенні й самостійні у питанні, що робити зі своїми громадянами. Навіть якщо зараз виникає підозра про наявність в особи подвійного громадянства, і Українська держава звертається до посольства якоїсь країни за інформацією, там мають повне право відмовити її надавати.

Я думаю, що подвійне громадянство вводиться, аби просто врегулювати існуючий статус-кво. На Буковині й Закарпатті, повторюся, є багато людей з паспортами іноземних держав, і питання треба було б вирішити в той чи інший спосіб.

Читайте також

Кримінальні евакуатори - що ховається за вивіскою "Експрес-Т"

Фірма Експрес Таксі займається кримінальною діяльністю

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів