RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Коли говорять гармати: Київ і Москва мовчать про важкі бої на Донбасі

Що відбувається в зоні ООС

Що відбувається в зоні ООС Український військовослужбовець на позиції в Луганській області Фото: unian

За підсумками доби, 23 січня, штаб Операції об'єднаних сил (ООС) повідомив, що на Донбасі був поранений український військовослужбовець. А добою раніше представники ООС заявили про загибель українського бійця. В цілому з початку січня на фронті спостерігається відчутна ескалація. Для обстрілу українських позицій ворог використовує великокаліберну артилерію. Внаслідок бойових дій, загинули вже близько 10 бійців ВСУ. Що відбувається на Донбасі розбирався "Апостроф".

Що відбувається в зоні ООС

До 10 січня окупаційні війська та підконтрольні їм сепаратисти обстрілювали українські позиції зі стрілецької зброї, станкових кулеметів та гранатометів. Потім калібр почав зростати, додалися міномети 82-мм, за ними - 120-мм миномети, а згодом - ще серйозніше озброєння – артилерійські гармати. Схоже, що ворога найбільше цікавить Золоте-4, поруч з яким в минулому році розвели війська, а також підступи до нього – Оріхове та Золоте-5. Саме тут відчувається найбільше загострення із застосуванням заборонених Мінськими домовленостями гармат.

1 січня по українських військових стріляли 3 рази, 2 січня російські найманці відкривали вогонь 4 рази, 3 січня терористи ОРДЛО порушували режим тиші тричі, 4-го січня – 3 рази. Обійшлося без жертв з боку українських сил.

5 січня російські бойовики та їхні "проксі" 4 рази порушували Мінські угоди. В результаті обстрілу загинув один український військовий, ще один втратив життя, перебуваючи у кабіні вантажівки, яка наїхала на невідомий вибуховий пристрій. Солдат, який перебував поруч з ним, отримав поранення.

6 січня позиції сил ООС обстрілювали 5 разів, в результаті чого були поранені двоє військових.

7 січня бойовики порушували режим тиші лише 2 рази, жоден український військовий не постраждав.

8 січня українські позиції обстрілювали 5 разів, у тому числі із застосуванням заборонених Мінськими угодами 120-мм та 122-мм калібру. Троє наших військових були поранені.

9 січня бойовики 6 разів обстрілювали українських військових, в результаті чого четверо отримали поранення. Старший солдат 28-ї Окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового Походу, 23-річний Микола Довженко загинув під час обстрілу зі стрілецької зброї.

10 січня бойовики "поклали" біля Водяного 8 мін калібру 82-мм, а неподалік Луганського – було випущено ще 32 міни калібру 82-мм, крім того, поряд із Новотошковським стріляли з 120-мм мінометів (5 мін).

В подальші дні інтенсивність обстрілів дещо "знизилася" - 11 і 12 січня бойовики відкривали вогонь 4 рази на добу, до 13 січня - 6 разів, жоден український військовий не постраждав.

А от вже 14-го січня позиції українських військових обстрілювали 10 разів, внаслідок чого двоє службовців отримали поранення.

Евакуація пораненого військовослужбовцяФото: ООС

15 січня російські "проксі" порушували режим тиші 11 разів, від кулі снайпера загинув старший солдат Олексій Кучкін.

16 січня в зоні ООС з боку ОРДЛО відкривали вогонь 12 разів. У Попаснянському районі на Луганщині снайпер бойовиків застрелив 29-річного старшого солдата Ігоря Хімчука, який служив у районному військкоматі та прибув у відрядження до 72-ї бригади ім. Чорних Запорожців. Того ж дня з'явилося повідомлення, що Золоте-5 та Оріхове обстрілюють за допомогою гранатомета РПГ-7 протипіхотними мінами ПОМ-2.

17 січня порушували перемир'я 8 разів, поранення отримав один український військовий.

18 січня під час обстрілу на цьому ж напрямку від кульового поранення в голову загинув старший солдат-контрактник із "чорних запорожців", 32-річний Валерій Закусило з позивним "Морячок". 10 військових отримали поранення. Загалом терористи порушували перемир'я 6 разів.

19 січня снайпер застрелив 48-річного молодшого сержанта 72-ї бригади Олександра Слободанюка з позивними "Кеп", "Погранец". Він служив у ЗСУ 22 роки.

Ще один військовий загинув 20 січня, однак його ім'я не називають, можливо, це був Василь Муха. Того ж дня ще один наш боєць отримав поранення. Загалом бойовики 10 разів порушували "режим тиші", відкриваючи вогонь із гранатометів та кулеметів різних систем.

21 січня по українських військових стріляли 3 рази. А того ж дня зону ООС відвідав голова ОБСЄ Еді Рама, який є також прем’єр-міністром та міністром європейських та закордонних справ Республіки Албанія.

22 січня стало відомо про ще одного загиблого в зоні ООС українського військового, 22-річного Миколу Сорочука. Про це із жалем написала військова волонтер-медик Ярина Чорногуз, котра, вочевидь, закохалася в цього хлопця. "Я хочу смерті тому снайперу, який це зробив. І він її отримає", - написала дівчина

Що говорять українські військові

Оріхове та інші підступи до Золотого-4 цікавили ОРДЛОвських терористів і раніше. Але тепер по ньому почали гатити потужні артилерійські системи калібру 122 та 152-мм. Військовий оглядач Михайло Жирохов припускає, що по Оріховому стріляли із гармат калібром 152-мм "Мста-Б" і "Гіацинт-Б". Волонтери та військові, які перебувають в зоні бойових дій, повідомляють, що насправді окупанти б’ють по околицям сусіднього Золотого-4. До слова, у Золотому-4 мали відкрити пункт пропуску, але все в черговий раз зірвалося.

Мінометні та гранатометні обстріли не припинялися й на Водохреща, 19 січня. У Золотому-4 люди пірнали в ополонку та справляли обряди, а за кілька кілометрів від них лунали вибухи. Частина вулиць Золотого-4 була знеструмлена. Через інтенсивний обстріл електрики не змогли підійти до пошкоджених ліній передач, повідомляють місцеві у соцмережах.

Штаб ООС жодним чином не згадує обстріли околиць та вулиць Золотого-4. Натомість, у зведеннях фігурують Павлопіль, Водяне, Мар'їнка, Опитне, Новотроїцьке, Травневе, Луганське, Оріхове, Новоолександрівка, Новотошковка, Піски, Луганське. Але миролюбна риторика керівництва трошки змінилася. Зокрема, на фоні загострення, у Міністерстві оборони заявили, що подальше розведення військ по всій лінії зіткнення приведе до заморожування конфлікту.

Співробітники ОБСЄ і СЦКК в Золоте-4Фото: ООС

"Ми виступаємо проти розведення по всій лінії, адже такий шлях є помилковим, і таким, що суперечить самій суті мінських угод. З ким розводитися, якщо вони повинні роззброюватися?", - заявив міністр оборони Андрій Загороднюк.

А заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони Сергій Кривонос заявив, що армія повинна бути готова до звільнення ОРДЛО силою, "якщо буде ухвалено таке політичне рішення". Але за словами Кривоноса, такий сценарій можливий лише за підтримки НАТО.

Мовчати вигідно для всіх

На думку, колишнього голови Служби зовнішньої розвідки, генерала армії України Миколи Маломужа, підвищення інтенсивності обстрілів викликано бажанням Кремля примусити Київ до більш швидкої імплементації політичної частини Мінських домовленостей. Але оглядачі Михайло Жирохов та Микола Бєлєсков зі здивуванням зазначають, що штаб замовчує реальну ситуацію на фронті.

Замовчування загострення конфлікту вигідне і для Києва, і для Москви, вважає Маломуж. Президент Володимир Зеленський таким чином може продовжувати переконувати світ у прогресі мирного процесу, виконання Мінських домовленостей. Росія, в свою чергу, мовчить про загострення, оскільки тоді до Кремля виникнуть питання – чому він не впливає на бойовиків. "Найважливіше для Росії – це внесення змін до української Конституції щодо особливого статусу ОРДЛО, підготовка та проведення виборів. Кремль вважає, що ми виконуємо ці пункти неефективно. Поки не розпочнеться політичний процес, будуть обстріли і будуть жертви", - каже експерт.

Генерал Маломуж відкидає ймовірність того, що бойові дії ведуть окремі групи бойовики, з якими у Кремля немає контакту. "Я вважаю, що позиція Києва не є правильною. Треба було висвітлювати порушення домовленостей і на це вказувати і міжнародним партнерам, а також Росії, яка сама частково визнала вплив на бойовиків", - каже генерал.

Навряд чи варто очікувати нових "котлів", але інтенсивність обстрілів і калібр озброєння з боку бойовиків будуть збільшуватися, вважає Маломуж. "Є інформація від розвідки, що бойовики концентрують нові сили, оновлюють техніку, привозять дуже потужні нові одиниці озброєнь", - каже він.

Читайте також

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Через нестачу фінансування у нас проблеми з пораненими – воєнний хірург

Як забезпечується медицина у ЗСУ, чого вистачає, а чого потребують наші воїни - в інтерв'ю воєнний хірурга