RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Півтисячі жертв і "пекло" на лайнері: як коронавірус з Китаю продовжує вбивати

У Китаї почали випробовувати ліки від коронавірусу, але про прорив говорити поки рано.

У Китаї почали випробовувати ліки від коронавірусу, але про прорив говорити поки рано. Фото: Telegram

Смертельний коронавірус з Китаю, спалах якого кардинально перевернув життя людей, що проживають у зоні зараження, продовжує вбивати. Захворювання зафіксовано вже в 23 країнах, хоча епіцентр знаходиться в китайському місті Ухань. Число померлих від небезпечної хвороби досягло 565 осіб, заражені більше 28 тис. "Апостроф" розповідає все, що відомо про коронавірус на даний момент, ліки від нього і заходи профілактики.

Станом на 6 лютого новий коронавірус дістався до Таїланду, Японії, Сингапуру, Тайваню, Малайзії, Австралії, Південної Кореї, Франції, Іспанії, Італії, В'єтнаму, США, Німеччини, Канади, ОАЕ, Індії, Філіппін, Фінляндії, Непалу, Камбоджі, Шрі-Ланки та Росії. В Україні не зафіксовано жодного випадку захворювання через коронавірус.

Незважаючи на те, що за останню добу від хвороби померли 73 людини, Всесвітня організація охорони здоров'я заявила, що поширення китайського коронавірусу не досягло такого рівня, щоб можна було говорити про пандемію.

Згідно з картою поширення коронавірусу від Центру системних досліджень і інжинірингу при Університеті Джона Хопкінса, від коронавірусу вдалося вилікуватися 1 124 людям. 80% хворих і померлих - жителі провінції Хубей, яка є епіцентром поширення коронавірусу. Інші смертельні випадки були зафіксовані в місті Тяньцзіні, північно-східній провінції Хейлунцзян і провінції Гуйчжоу на південному заході.

Що відбувається зараз у Китаї

У Китаї продовжують боротися з поширенням смертельного коронавірусу - вулиці постійно дезінфікують, а аптеки повністю закривають поліетиленом. У зонах зараження введено режим карантину, встановлено блокпости, не працюють розважальні заклади.

Так виглядає аптека під час епідемії:

Критична ситуація склалася з масками та іншими медичними засобами, їх не вистачає, навіть лікарям. Деякі одягають плащі і використовують одноразові мішки для сміття в якості бахіл.

Люди замість масок вже почали використовувати пляшки від води та фрукти.

Тимчасова лікарня в китайському місті Ухань, будівництво якої почалося після спалаху нового типу коронавірусу почала приймати перших пацієнтів. Вона розрахована на 1 тис. місць. Будівництво почалося ввечері 23 січня і велося прискореними темпами.

У лікарні працюватимуть спеціальні медичні команди з Народно-визвольної армії Китаю. Друга лікарня, також розташована в Ухані, як очікується, почне роботу 6 лютого.

Спалах коронавірусу на лайнері поблизу Японії

На круїзному лайнері Diamond Princess з 3 711 пасажирами на борту почався спалах коронавірусу, судно ізолювали. Спочатку у 80-річного пасажира, який знаходився на лайнері в минулому місяці і зійшов з лайнера в Гонконзі, підтвердився випадок інфікування китайським коронавірусом нового типу 2019 nCoV. Далі стало відомо, що число заражених зросло до 20 осіб.

Пасажири і члени екіпажу, в тому числі ті, хто очікує результатів, повинні залишатися на Diamond Princess мінімум 14 днів. Серед пасажирів і членів екіпажу було проведено понад 200 зборів проб на наявність вірусу.

У Міністерстві охорони здоров'я України заявили, що на борту круїзного лайнера перебувають 25 українців. Зараз МОЗ Японії переводить пацієнтів з підтвердженою інфекцією нового коронавірусу в діагностичні лікарні і здійснює протиепідемічні заходи на судні.

Як уберегтися від коронавірусу і що про нього треба знати

Коронавіруси - це сімейство вірусів, які переважно вражають тварин, але в деяких випадках можуть передаватися людині. Головними симптомами нового коронавірусу є відчуття втоми, утруднене дихання, висока температура, кашель і/або біль у горлі.

За даними німецьких вчених, коронавірус нового типу розмножується в носоглотці і травному тракті у людей, що заразилися, зі слабкими симптомами незалежно від того, вразив він легені чи ні. Симптоми багато в чому схожі з багатьма респіраторними хворобами.

Для зменшення ризику зараження коронавірусом медики радять підтримувати чистоту рук і поверхонь, намагатися не торкатися рота, носа або очей немитими руками (зазвичай такі дотики несвідомо здійснюються нами в середньому 15 разів на годину) і носити з собою дезінфікуючий засіб для рук.

Особливо обережними потрібно бути в людних місцях, аеропортах і громадському транспорті. Бажано носити з собою одноразові серветки і завжди прикривати ніс і рот при чханні і кашлі. Не можна їсти їжу (горішки, чіпси, печиво та інші снеки) із загальних упаковок або посуду.

Експерти FlyHealthy склали поради, як уберегтися від зараження новим штамом коронавірусу на борту літака. Вони ґрунтувалися на дослідженнях про родинний коронавірус SARS, який з'явився в Китаї в 2003 році і також передавався респіраторним шляхом.

Вчені відзначають, що вибір сидіння біля вікна і перебування на місці під час польоту знижує ймовірність контакту з інфікованим пасажиром. Лише 43% пасажирів, які сидять біля вікна, переміщаються по салону літака.

Вони мають набагато менше тісних контактів, ніж люди на інших сидіннях. У середньому це було 12 контактів. У пасажирів ж на центральному сидінні їх було 58, на прохідному - 64.

При цьому Ховард Вайс, професор Університету Пенсільванії, зазначає, що навіть якщо людина сидить не біля вікна, то ймовірність зараження залишається низькою, оскільки контакти на борту найчастіше є короткими.

Ризик зараження збільшується, якщо хвора людина є членом екіпажу. Оскільки бортпровідники проводять набагато більше часу, прогулюючись по салону і спілкуючись з пасажирами, вони з більшою ймовірністю будуть мати більш тривалі близькі контакти.

Експерти кажуть, що поки не вистачає інформації про стійкість коронавірусу у зовнішньому середовищі. Однак є свідчення, що коронавіруси можуть виживати на поверхні довше, ніж інші хвороби, - приблизно від трьох до 12 годин.

Тим часом, Китай почав випробування препарату для лікування коронавірусу. Remdesivir будуть випробовувати на 453 тяжкохворих пацієнтах і 308 з менш вираженими симптомами, але швидких результатів не обіцяють.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами