RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Люди бояться не коронавируса: хто винен у заворушеннях в Нових Санжарах

Розбираємося, чому українці не вірять владі

Розбираємося, чому українці не вірять владі Фото: unian

Евакуація українців з китайського міста Ухань, епіцентру поширення коронавірусу, перетворилася на справжню епопею. Не бажаючи приймати у своїх містах евакуйованих співгромадян, українці вийшли блокувати траси, палити шини і влаштовувати масові заворушення. При цьому державна влада пояснювала, що побоюватися українцям нічого. Але, мабуть, робилося це не особливо добре, або вже ніхто не вірить владі. Чому китайський коронавірус став причиною масових протестів, які перейшли в заворушення, і хто в цьому винен - розбирався "Апостроф".

"Теплий" прийом

Літак для евакуації українців з Уханя відправився в Китай 19 лютого. Там на борт зайшли 73 людини і 20 лютого літак повернувся в країну: спочатку приземлився в аеропорту "Бориспіль" для дозаправки, а потім вилетів до Харкова.

До останнього моменту не було відомо, де саме збираються влаштувати карантин для евакуйованих українців. Ще до відльоту борту в Ухань розповзлися чутки про те, що їх збираються відправити на карантин до Львова. Чутки підігрів нардеп від "Європейської солідарності" Олег Синютка, заявивши, що це помста влади за проукраїнську позицію регіону.

Після цього в соцмережах почалася справжня паніка: частина місцевих жителів вимагала відправити евакуйованих українців куди завгодно, але тільки не до Львова. Місцеві жителі навіть перекрили під'їзди до шпиталю ветеранів війни, щоб карантин не влаштували в цій медустанові.

Але вже коли борт з Уханю був в небі над Україною, деталі карантину розкрив президент Володимир Зеленський.

"Евакуйовані будуть жити в закритому медичному центрі Національної гвардії в Нових Санжарах. Він буде повністю ізольований і переведений на суворий режим бактеріологічної безпеки", - заявив президент.

Зеленський як міг заспокоював українців. Мовляв, об'єкт будуть ретельно охороняти, всі пасажири літака з Уханю в задовільному стані і після двох тижнів карантину їх відпустять, та й взагалі влада зробила все можливе і неможливе, щоб небезпечний вірус не потрапив до України.

Але було вже пізно... Поки президент запевняв українців що все добре, місцеві жителі вже перекривали своїми автомобілями трасу Полтава-Кременчук, щоб автобуси з евакуйованими не змогли проїхати до санаторію Нацгвардії, який стоїть в центрі Нових Санжар. Градус напруги досяг такого рівня, що правоохоронцям довелося "зачищати" під'їзди до Нових Санжар - відбулися сутички .

Правоохоронці в Нових Санжарах Фото: unian

"Нацгвардія прорвала кордон для того, щоб завезти до шпиталю обладнання. Автомобілі відтіснив БТР, відповідно, транспортні засоби дещо пошкоджені. Але люди продовжували блокувати проїзд з усіх боків, не тільки з боку Полтави, а й з боку Дніпропетровської області", - розповіла "Апострофу" медіаексперт Ірина Земляна.

Заспокоїти місцевих жителів приїхав особисто глава МВС Арсен Аваков, але у нього це не дуже добре вийшло.

"Люди були дуже збуджені, міністра ніхто не чув і дуже емоційно на нього реагували", - зазначила Земляна.

"Я вийшла з дому - бачу на центральній вулиці стоїть поліція, перевіряють машини. Всі заворушення ближче до військового санаторію, там міст перекривають, - додає "Апострофу" мешканка Нових Санжар Ірина Заєць. - Звичайно, серед населення паніка. Люди бояться, тому що військовий санаторій знаходиться майже в центрі Нових Санжар. Вважай, через паркан люди живуть. Ніхто про це заздалегідь не попереджав".

Увечері близько 20:00 поліція в найжорстокішому протистоянні відтіснила протестувальників - в результаті масштабних сутичок було багато поранених з боку місцевого населення. Силами поліцейських був створений коридор, по якому автобуси з українцями, евакуйованими з Китаю, в'їхали на територію санаторію.

Провали влади

Дійсно, той факт, що карантин буде влаштований практично в центрі селища, і став однією з причин заворушень в Санжарах. Хіба в Україні немає санаторіїв, віддалених від великих поселень?

"Таких санаторіїв дуже багато: санаторії МОЗу, профспілок, відомчі санаторії. У тих же Карпатах дуже багато санаторіїв, де поруч взагалі нікого немає, - пояснює "Апострофу" екс-міністр охорони здоров'я Олег Мусій. - Але якщо буде забезпечена безпека: три кордони поліції, нікого впускати і випускати не будуть, то розміщення евакуйованих навіть в центрі міста не найстрашніше".

Однак за словами епідеміолога, який прокоментував ситуацію "Апострофу" на умовах анонімності, вибрати приміщення для карантину - не така проста задача.

"Раніше в Україні були комплексні плани в разі епідеміологічної небезпеки. У них було прописано, хто і що робить, які структури за що відповідають. Але ці комплексні плани застаріли ще в 2016 році. Чинних планів немає, так як вони повинні були узгоджуватися з держсанепідслужбою, яку ліквідували в 2014 році. Ніхто не знає, де і яка госпітальна база. За старими планами санаторії були ще в державній власності. Зараз ситуація змінилася: раніше інфраструктура була передбачена, а зараз цього немає", - зазначив співрозмовник видання.

Крім того, комунікаційний провал влади також є однією з причин напруги в суспільстві.

"Проблема полягає в тому, що людям не пояснюють, як поводитися, коли прибудуть українці з міста Ухань. Чи треба носити захисні маски, використовувати якісь антисептики - і це найбільша проблема", - каже Земляна.

Протест в Нових Санжарах Фото: unian

"Якби людям почали раніше говорити, готувати їх, то, може, такої паніки і не було б. Але вони, можливо, хотіли зробити все по-тихому, поки у Львові протестують, - додає Ірина Заєць. - Мені, чесно кажучи, трохи страшнувато. Але і дуже шкода цих людей. Вони приїхали до себе додому, а їх так зустрічають. Дай Бог, щоб вони були здорові. Але ми ж не знаємо, що буде через два тижні, правда?"

З одного боку, МОЗ та президент ще до евакуації все ж заявляли, що українцям боятися нічого і пояснювали чому. Але, по-перше, суспільство вже було збудженим.

"У ситуації, що склалася, напевно, було б верхом майстерності, заспокоїти суспільство, адже довго нагніталася істерія, частково і журналістами. Ми ж пам'ятаємо всі ці заголовки "Коронавірус вже у Києві". Це і політики, які також використовували цю тему просто щоб викликати хайп", - пояснює "Апострофу" політолог Петро Олещук.

А, по-друге, навіть найпросунутіша комунікаційна кампанія влади навряд чи б дала відчутні результати, адже українці звикли просто не довіряти чиновникам.

"Просто люди бояться. Але бояться вони зовсім не коронавірусу, а системи Міністерства охорони здоров'я. Люди розуміють, що якщо хтось із них захворіє, то навряд чи їм буде надаватися гідна медична допомога. Якби це торкнулося мене, я б попросив, щоб мене не відправляли в Україну. Якщо мені судилося захворіти в Китаї, то є шанси на одужання, а якщо приїхати сюди, то шансів дуже мало", - прокоментував ситуацію "Апострофу" президент Асоціації психіатрів України Семен Глузман.

Читайте також

Нам казали, що України вже немає: боєць ЗСУ про битву за Маріуполь, виживання в "Азовсталі" і тортури в полоні

Бої з Маріуполя закінчилися важким пораненням і полоном для юного бійця

Демобілізація точно буде у двох випадках - голова Ради резервістів ЗСУ

Голова резервістів у ЗСУ Іван Тимочко розповів, яка демобілізація можлива в Україні та що робити з бронюванням