RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Газ дешевше, а платимо багато: чому українцям дорого обходиться постачання блакитного палива

Тарифи можуть відрізнятися в кілька разів

Тарифи можуть відрізнятися в кілька разів Фото: facebook.com/regnum

Українці продовжують отримувати квитанції за доставку газу, при цьому платіжки приходять навіть тим, хто взагалі не користується в побуті цим видом палива. Тарифи, за якими громадяни платять за доставку газу, відрізняються в рази залежно від регіону. Оператори мереж пояснюють це, зокрема, необхідністю проводити ремонт зношених мереж. Але впевненості в тому, що такі роботи насправді здійснюються, немає. "Апостроф" розбирався в складнощах вітчизняного газового господарства.

Перший шок після отримання квитанцій за газ на початку поточного року в українців вже пройшов, однак відповіді на багато питань до цих пір не отримано.

Нагадаємо, в січні споживачі отримали на платіжку більше - до колишніх квитанціями з оплати послуг ЖКГ додалася ще одна - за розподіл газу. Для багатьох громадян, особливо тих, хто проживає в висотних будинках і використовує газ лише для приготування їжі, мало, що змінилося - плату за розподіл просто виділили із загальної вартості послуг газопостачання, та й розмір її виявився невеликий.

Дещо по-іншому виглядає ситуація для тих, хто споживає багато палива (якщо газ використовується для підігріву води та опалення, наприклад) - адже тариф розраховується з урахуванням спожитого обсягу палива за минулий "газовий рік" - з жовтня по жовтень.

Платежі були і будуть

Однак найбільший шок відчули люди, які з тих чи інших причин не споживали газ, але все одно отримали квитанції на оплату його доставки. І для багатьох суми виявилися зовсім не символічними.

Влада дала ясно зрозуміти: оплату за розподіл газу для таких споживачів вони скасовувати не збираються. Про це нещодавно заявив глава Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), Валерій Тарасюк. За його словами, пов'язано це з тим, що будинки, в яких проживають такі споживачі, підключені до газових мереж, і плата стягується за обслуговування цих мереж.

"За утримання інфраструктури платежі завжди були, є і будуть", - резюмував глава НКРЕКП.

Разом з тим, регулятор вирішив все ж скоригувати тариф для споживачів, які не використовують газ, у бік зниження. Зокрема, для будинків, де газ може використовуватися тільки для приготування їжі (газова плита), місячна плата за розподіл газу складе 2,8 гривні, для будинків, де газ крім газової плити використовується ще і для нагріву води, вона буде на рівні 8,8 гривень, а в будинках, де є крім іншого газове опалення, - 21,9 гривень.

Навряд чи таке рішення задовольнить всіх, але поки інші варіанти виходу з даної ситуації не розглядаються.

Втім, як розповіла "Апострофу" координатор житлово-комунальних і енергетичних програм громадянської мережі "Опора" Тетяна Бойко, у споживачів є можливість подати офіційну заяву до відповідної компанію про відмову від користування послугами газопостачання. Однак, за її словами, з огляду на те, що НКРЕКП переглядає тарифи для таких громадян, можливо, їм не варто поспішати: "Їм потрібно визначитися, що краще - відмовитися або платити незначну суму за потенційну можливість користуватися газом".

Разом з тим, останнім рішення НКРЕКП змушує задуматися, чому людям, які до цього не користувалися газом, виставили набагато більші суми до оплати. Адже, з одного боку, вона повинна була бути прив'язана до обсягу споживання палива, але його-то за фактом якраз і не було? Звідки були взялися цифри - зі стелі? І на підставі чого, в такому випадку, вираховувались нові?

Середня температура по лікарні

Але з тарифами на розподіл газу є й інші питання.

Як відомо, раніше НКРЕКП встановила тарифи, які відрізняються від регіону до регіону. Так, якщо в Києві він становить 28 копійок (без ПДВ) за 1 кубометр на місяць, то в Київській області - 78 копійок (без ПДВ), тобто майже утричі вище, ніж в столиці. Схожа ситуація в Харкові і області - для обласного центру тариф становить 30 копійок (без ПДВ), для області - 1,03 гривні (без ПДВ).

Без урахування Криму і Севастополя, які з 2014 року внаслідок російської агресії не контролюються українськими властями, в країні є 25 регіонів - 24 області плюс Київ. Однак тарифи на доставку газу встановлені для 44 регіональних компаній - операторів газорозподільної мережі (ГРМ). Це пов'язано з тим, що в деяких областях газопостачанням займаються кілька таких компаній. Так, в Харківській, Донецькій, Запорізькій, Черкаській, Житомирській, Івано-Франківській та Хмельницькій областях їх по дві, у Львівській, Тернопільській та Дніпропетровській - по три, а в Полтавській і Вінницькій - по чотири. І тарифи для операторів ГРМ відрізняються, зокрема всередині одного регіону, як це видно на прикладі Харківської області, в кілька разів.

Є серед цих компаній і абсолютні рекордсмени з точки зору розміру тарифу. Це - ТОВ "Газпостачсервіс", яке обслуговує частину Вінницької області (1,92 гривні без ПДВ за 1 кубометр газу) і ТОВ "Спектргаз", яке працює у Львівській області (1,99 гривні без ПДВ за 1 кубометр газу).

З чим пов'язаний такий розкид цін? "Там дуже багато чинників - тип підключення, наявність інфраструктури, втрати (під час транспортування), кількість працівників тощо", - сказав в коментарі "Апострофу" старший аналітик інвестиційної компанії Dragon Capital Денис Саква.

"Ціна на розподіл залежить від протяжності мереж, технологічних втрат, кількості абонентів, чисельності працівників, наявності лічильників", - погоджується Тетяна Бойко.

Таким чином, якщо зовсім грубо - чим менше населений пункт, і чим далі він знаходиться від магістральних газопроводів, тим вище тариф на його доставку споживачам.

Але в цьому випадку незрозуміло, чому жителі багатоповерхівок, наприклад, в Ірпені, який знаходиться всього лише в 8 кілометрах від Києва, і де забудова така ж щільна як в столиці, повинні платити втричі більше, ніж кияни? Очевидно, що тариф береться як середній по регіону, зазначає виконавчий директор асоціації "Енергоефективні міста України" Святослав Павлюк.

Чи справедливо це? Навряд чи. У розмові з "Апострофом" Святослав Павлюк зазначив, що розрахунки операторів газотранспортних мереж, які лягають в основу тарифоутворення, викликають питання: "Є моменти, які не пояснюються, і я не сказав би, що вони прозоро встановлені".

Тому з усім цим необхідно дуже ретельно і професійно розбиратися, без емоцій і популізму. "Верифікація цифр - предмет дуже глибокого, спокійного і професійного аналізу", - зазначив експерт. Але тут виникає питання довіри (або недовіри), перш за все, до самого регулятора, а тут є великі сумніви.

Навести порядок

В Україні газопостачальні компанії, для простоти названі облгазами, знаходяться в приватних руках. Їх приватизація здебільшого здійснювалася впродовж 2012-2014 років і на сьогодні більше 70% таких компаній знаходяться під контролем структур бізнесмена Дмитра Фірташа. При цьому облгази є лише операторами газорозподільних мереж, які орендують їх у держави.

Власники облгазів неодноразово заявляли, що їх діяльність з обслуговування мереж збиткова, в зв'язку з чим вони регулярно підвищують тарифи на свої послуги. Зокрема, з 2014 року ціни на доставку газу зросли в шість-сім разів. Святослав Павлюк нагадав, що влітку 2020 року українців очікує чергове підвищення тарифів (лише в Києві тариф не зміниться, - "Апостроф"). І це при тому, що тарифи держкомпанії "Укртрансгаз" знижуються.

Оператори ГРМ закладають в свої тарифи обслуговування і ремонт мереж, які були прокладені 50 років тому, але чи проводять вони насправді ремонтні роботи, - сказати напевно не може ніхто, крім самих операторів.

В Україні все більшої популярності набуває перехід від централізованого на індивідуальне опалення. А це означає, що таким споживачам знадобиться більше газу. Оскільки багато мереж просто не розраховані на такі обсяги поставок, їх потрібно буде модернізувати або навіть міняти на нові. А це також призведе до зростання тарифів.

Раніше влада заявляла про намір навести порядок у газовому господарстві - адже те, що в ньому відбувається, практично не контролюється. Але реальних успіхів на цьому напрямі, на жаль, немає. І поки система буде залишатися непрозорою, ціни для українців будуть тільки рости.

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають