RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Українці в Італії бояться, що їх закидають камінням на Батьківщині - активістка з Риму

Олеся Татарин розповіла, як в Італії борються з коронавірусом

Олеся Татарин розповіла, як в Італії борються з коронавірусом Фото: facebook.com

Станом на 26 лютого в Італії, де мешкає близько 250 тисяч українців, було виявлено 322 хворих на уханський коронавірус COVID-19, з них 11 осіб померло. Про те, як відбуваються карантинні заходи, як проводиться інформаційна кампанія, які настрої панують в українській діаспорі та серед італійців, "Апострофу" розповіла віце-президент Європейської асоціації Italia-Ucraina-Maidan ОЛЕСЯ ТАТАРИН.

- Розкажіть трохи про себе.

- В Італії живу уже 25 років. Я місцева активістка, відповідальна за осередок патріотів України. Ми допомагаємо українській армії, займаємося медичною і моральною реабілітацією українських військових і волонтерів, проводимо виставки, аби підняти імідж України і залучити італійців до допомоги нашій Батьківщині. Бо війна не лише на Сході України, а й у кожній людині, яка повертається з фронту. Люди страждають на посттравматичний синдром, діти лишилися сиротами. Тому ми не лишимо Україну і тих, хто пішов за нас на війну і віддав за нас найдорожче – своє життя, чи дітей, чи чоловіків.

- Ви територіально знаходитеся в Римі?

- Так. Я пару днів тому їздила зустрічати римську подругу, яка 10 днів тому з родиною летіла через Мілан транзитом на Мальдіви, а тепер повернулася знову до Риму. Як вилітаєш за кордон, то пишеш, чи був у Китаї, в інших зонах ризику – все це під особисту відповідальність, але в Європі піклуються про здоров'я людей, і якщо ти напишеш неправду, то можеш понести кримінальну відповідальність. По прильоту в Італію у римському аеропорту стаєш на "педану" – спеціальну дошку – і твою температуру визначають за допомогою рамкового сканера. У Мілані ж, розповідає подруга, використовують спеціальні термометри.

Але маю зазначити, що в Італії така увага до коронавірусу не тому, що він дуже швидко розповсюджується країною, а тому, що перевіряють всіх людей, які могли контактувати із ураженими. Тих, у кого виявляють ознаки хвороби, ізолюють. На півдні всіх, хто приїжджає з півночі, саджають на обов'язковий 14-денний карантин. Лише не можуть знайти того, хто приніс хворобу у країну.

- Як почуваються наші співвітчизники в Італії?

- Серед українців в Італії навіть підозри на зараження поки не було. Але є те, що називається, "село і люди" - всі поводяться по-різному. Є такі, що плітки розносять, наводять паніку, пишуть "то нас тепер співвітчизники теж будуть камінням закидати і палити шини?".

- Реакція в Україні та Італії на загрозу вірусу дуже різниться?

- У нас кожна доросла людина, яка легально живе в Італії, має приватного сімейного лікаря. Я пройшлася по кількох приватних амбулаторіях – і кругом є інформація про коронавірус. На плакатах першим пунктом написано: "Для того, щоб запобігти захворюванню, не заходьте у соціальні мережі". Бо ви знаєте, що люди кругом однакові, й італійці такі ж, як українці в цьому сенсі. Є просто істерики, є фальсифікатори, які заробляють лайки на плітках і вигаданому жахітті.

Лікарі, які працюють в Італії в зонах зараження і навіть директор інституту, в лабораторіях якого проводяться всі аналізи, сказали, що це не стільки пандемія, скільки сучасне людське божевілля. Менінгіт є набагато більш смертельним за коронавірус.

Я у себе на сторінці почала публікувати офіційну інформацію з італійських джерел, аби допомогти людям зрозуміти, що насправді відбувається.

- Кажуть, що в Україні паніка виникла через непоінформованість населення - влада провалила комунікацію.

- Це правда. Але на відміну від України, в Італії всі добре проінформовані, хоч теж не дуже довіряють засобам масової інформації. Число хворих, госпіталізованих і померлих оголошується офіційно. Немає підігрівання ситуації на урядовому рівні. Навпаки – влада прийняла декрет про те, як запобігти розповсюдженню вірусу.

Суть у тому, щоб ізолювати на даний момент 11 маленьких містечок – муніципалітетів, де є хворі. З цими містечками перерване сполучення, там закриті всі школи, магазини і бібліотеки, громадські місця. Працюють лише державні установи, але у дуже скороченому режимі. Вони охороняються поліцією, яка зобов'язана мати елементарні засоби індивідуального захисту – маски і рукавички. Якщо буде зростати число заражених, то підключать військових. По всій Італії підготували уже більше 3700 місць, щоб ізолювати наступних хворих. Існують спеціально підготовлені військові бази, на яких за необхідності можна прийняти заражених.

- Підготовлені на найвищому рівні?

- Так, понад три тисячі "тампонів" – так тут називають мазки із горла – зробили медики. Ясно, що перевіряють все більшу кількість людей, тому даних про хворих теж буде більше. Але це не є смертельна хвороба, вона не призводить обов'язково до летальних наслідків. Більшість померлих – це дуже хворі, кволі люди похилого віку. Серед них онкохвора жінка і чоловік із серйозним запаленням легенів. Ці люди не могли протистояти хворобі як звичайному нормальному вірусу.

Якщо порівняти, скільки людей загинули під час Еболи, атипової пневмонії SARS, то показники смертності від коронавірусу навіть не наближаються до них. Просто цей вірус швидше розповсюджуються. Навіть серед китайців, які приїхали хворі до Італії і лікувалися в місцевому інституті, один одужав. Просто треба бути уважним, звертати увагу на симптоми. Тут кругом пишуть і розповідають: як тільки з'являється температура, ти вже повинен бути напоготові – як кажуть в Італії, allertato.

У центрі Італії і на півдні медики не перевіряють людей, оскільки там немає осередків зараження. Було пару підозрілих випадків, але це виявилися звичайні захворювання типу грипу чи ОРЗ. У Лаціо (один із центральних регіонів Італії, - "Апостроф") є троє хворих, але це двоє китайців, які прилетіли через Мілан з Китаю і один лікар, який працював з ними. Всі, хто контактував з ними, побували в карантині і виявилися здоровими.

- Чому ж тоді така паніка через коронавірус?

- Як пояснюють лікарі, цей вірус дуже небезпечний тим, що він викликає проблеми з диханням. Коли ти не можеш сам дихати, за тебе дихає апарат, як сталося з прибулими китайцями. Тому не треба легковажно ставитися до температури, думаючи, що це звичайний грип. Якщо вірус запущений, він може дати ускладнення на нирки – тоді людину підключають до апарату як на діалізі. Але не все життя, а до одужання.

Також італійські медики наголошують, що треба постійно мити руки і дезінфікувати ніздрі. Вірус виживає поза організмом людини декілька годин – може бути на одязі і на стільці в громадських місцях. Тому у нас в аптеках зникли дезінфікуючі засоби особистої гігієни. З масками біда теж біда – їх ніде немає.

- Ви сказали, що італійці схожі на українців. Тож чи не плануються якісь вуличні протести або що?

- Проти чого? Це лише "клінічні" або спеціально проплачені люди можуть протестувати проти вірусу, зустрічаючи можливих хворих. Він же, насамперед, заразиться і понесе заразу додому. Такі люди не розуміють елементарного – ця хвороба нікого не питає. Вона зайде собі як хоче – хоч лягайте штабелями на дорозі і лежіть собі два місяці. В Італії паніку роздувають в соцмережах, надсилають мейли типу "Телефонувала подруга, яка говорила з медсестрою (чи лікарем). Насправді, тисячі померлих, а держава мовчить".

- В мережі ширяться чутки про погроми в китайських кварталах в Італії. Це правда?

- Не правда. Одну 40-річну китаянку два бовдури побили; двоє китайських студентів розповіли, як на них накинулися з криком "ти приніс коронавірус"; відомо також про напад підлітків-маргіналів на групу китайців, в результаті якого потрапила в лікарню вагітна жінка. Але такі підлітки постійно сидять на парканах, п'ють і до всіх чіпляються. Тож до масових погромів ще далеко. У кожному місті є багато китайців.

Але тут немає структури таких кварталів, як ми звикли бачити в Америці. Наприклад, у Римі це просто ряди магазинчиків, ресторанів у звичайних місцях тусовки місцевих, а в будинках живуть італійці та частина населення різних неєвропейських рас. Сварки у транспорті чи на вулицях бувають. Але не погроми. Тим більше зараз, коли стільки поліції і військових.

Також дуже розганяється інформація про те, що італійці все розкупили в магазинах і зараз там порожні полиці. Але це нормальна реакція нормальних людей, тим паче що в школах ввели карантин. У минулі вихідні люди пішли в магазин, скупилися – і будуть сидіти собі вдома. Магазини ніхто не громив, нічого не крали – всі цивілізовано стояли в чергах і платили за покупки.

- Як українські заробітчани і діаспоряни поставилися до подій у Нових Санжарах?

- Всіх жахнула ситуація, як зустрічали людей із Уханя. Але це чисто спровокована реакція, і нормальні люди розуміють, що це не є реакція всієї України. Але з іншого боку, зрозуміло, чому українці не вірять своїм лікарям. Адже для того, щоб зробити аналіз крові ще донедавна ходили з ваткою і спиртом в лікарню, а практично кожну таблетку чи кожен укол досі купують за свої кошти.

Для того, щоб зустріти людей з Китаю, наша влада мала не один день і не один тиждень – більше місяця люди сиділи на валізах в Ухані. Чому наше Міністерство не розповідало людям про те, як зустріти і як запобігти зараженню? Тим часом у мережі публікувалися й перепощувалися дурниці, мовляв, лікарі пройшли дві години підготовки і уже мають зустрічати коронавірус. Де були всі провладні структури? То не можна засуджувати людей у Нових Санжарах. Це нормально, що вони були перелякані, у людей сталася істерика. Ясно, що каміння кидати навіть при істериці ніхто не буде – те робили спеціальні люди, які мали створити певну картинку.

- Для чого створювали таку картинку?

- Це робилося в інтересах певних людей. Було показано, мовляв, дивіться – українці нелюди. Це жахнуло Європу і увесь світ. Але давайте згадаємо, як італійці спокійно дивилися, як в морі гинули кораблі із іноземцями, які не були хворими, а просто тікали в Європу до кращого життя із зони бойових конфліктів. Італійці спокійно дивилися, плескали в долоні своєму лідеру, і їх це ні краплі не бентежило.

Зараз італійці, які спілкуються з діаспорянами і всю війну допомагають нашим бійцям, розуміють нашу проблематику і звідки ноги ростуть. Більше негативу вилили ті, хто дуже поважає нашого сусіда – Росію – і бореться за близькість з нею. Навіть розповсюджують інформацію, який величний російський узурпатор, там немає жодного хворого.

- Але це неправда. Були захворілі і є госпіталізовані.

- Але представники Маттео Сальвіні (колишній заступник прем'єр-міністра Італії, - "Апостроф") розповсюджують фейки, що у Путіна немає жодного хворого.

Тож ситуація у Санжарах була створена штучно, щоб відвернути лице Європи від українців – таких гидких бридких нелюдей, і на фоні цього всі зменшити симпатію до нас і зняти в остаточному підсумку санкції з Росії. В крайньому разі, її використали для цього.

- 25 лютого на Закарпатті пройшло засідання тимчасової епідкомісії, де вирішували питання про повернення автобусів з українськими працівниками. Тим часом в Чернівцях розгорілася паніка через заробітчанку з Італії, у якої підозрювали коронавірус. Бачу, що в спільнотах все частіше з'являються дописи від бажаючих повернутися в Україну.

- Україні не зрівнятися з італійською медичною системою. Всі люди, які перебувають в Італії – офіційно і неофіційно (а нелегалів - добрих 200 тисяч із України) мають право на медичне обслуговування. У декого, ймовірно, була запланована поїздка додому, але я сподіваюся, що у них вистачить розуму перечекати і не наражати рідних на небезпеку.

В Україні зараз уже піднялася паніка через підозри на коронавірус у прибулих до України заробітчан із Італії. Хочу наголосити, що якщо це люди з уражених зон, і вони покинули карантинні місця без поважної причини, то для них по поверненню буде застосоване покарання, передбачене в адміністративних розпорядженнях місцевих влад. Тим же, хто хоче додому, я раджу виділити копієчку і зробити перед від'їздом мазок, аби перевіритися для себе, що в тебе немає хвороби, хоча, ще раз наголошу, краще перечекати в Італії.

Читайте також

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році