RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Коронавірус "закриває" Європу на карантин: що відбувається і чи є загроза для України

В Україні оголошено карантин з 12 березня по 3 квітня.

В Україні оголошено карантин з 12 березня по 3 квітня. Фото: mediabrest.by

Смертельний коронавірус з Китаю наробив чимало біди в Європі - число заражених в Італії, яка стала "лідером" за поширенням хвороби, станом на ранок середи, 11 березня, досягло 10149 осіб, помер 631. Через це влада оголосила жорсткий карантин. Обмежувальні заходи також почали діяти в Польщі і Чехії, не залишилася осторонь і Україна - карантин буде діяти з 12 березня до 3 квітня. "Апостроф" розповідає все, що відомо на даний момент.

Першою жорсткий карантин через коронавірус на всій території країни ввела Італія. Там заборонено масові заходи, зокрема весілля і навіть похорони. Закрито школи і університети, музеї та галереї. Всі матчі Ліги Європи пройдуть без глядачів.

"Найбільш правильне рішення сьогодні - залишатися вдома. Майбутнє Італії в наших руках. Ми повинні взяти на себе відповідальність і убезпечити наших громадян. Ми вирішили поширити карантинні заходи, які були введені в Ломбардії, на всю країну", - заявив прем'єр-міністр країни Джузеппе Конте.

Жителям Італії рекомендують не залишати домівки. Всі пересування по країні допускаються тільки за трьома обгрунтуваннями: по роботі, сімейній необхідності або щоб відвідати лікаря. Заборони на виїзд з країни, як такої, не вводиться.

Венеція під час карантину Фото: Twitter

Італійцям рекомендують викликати лікаря додому. У лікарні і поліклініки будуть пускати тільки літніх і тих, кому потрібна перша допомога. Чинним працівникам рекомендують взяти відпустку і залишитися вдома. Бари і ресторани повинні закриватися не пізніше 18:00 за місцевим часом. Також забороняються дискотеки.

У громадських місцях, у тому числі в магазинах і церквах, люди повинні триматися один від одного хоча б на відстані метра. Громадський транспорт продовжить працювати в звичайному режимі в першу чергу через те, що людям потрібно добиратися до роботи. У магазинах активно спустошують полиці.

Супермаркет у Римі Фото: Twitter

Обмеження ввів і Ватикан - закрив для туристів площу Святого Петра і однойменну базиліку - до 3 квітня. Щоб уникнути інфікування віруючих, Папа Франциск також дозволив транслювати ранкові літургії по телебаченню і в інтернеті.

Що відбувається в Польщі та Чехії

Уряди Чехії і Польщі заборонили всі спортивні, культурні, релігійні та мистецькі заходи за участю понад 100 осіб через ризик поширення коронавірусу, крім того, припинено роботу навчальних закладів.

За словами прем'єр-міністра Чехії Андрія Бабіша, обмеження в країні почалися з 10 березня.

"З огляду на розвиток епідемії в Європі, ми вирішили вжити надзвичайних заходів. З 18:00 10 березня заборонено театральні, музичні, кінематографічні, спортивні, релігійні та мистецькі заходи за участю понад 100 осіб. Особисту присутність учнів у початкових, середніх, професійних навчальних закладах і університетах заборонено", - заявив він.

Згідно з останніми даними, в Чехії коронавірус підхопила 61 особа.

У Празі почали ставити вуличні апарати для миття рук з дезінфікуючим розчином Фото: Facebook

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький зазначив, що уряд країни пішов на такий крок для запобігання поширення коронавірусу.

"Ми прийняли рішення про скасування всіх масових заходів. З огляду на стан справ і поради ВООЗ, а також дискусії з багатьма нашими партнерами, прем'єрами, президентами інших держав ми приймаємо рішення, які мають на меті запобігання поширенню коронавірусу", - сказав Моравецький.

Він зазначив, що уряд розглядає і інші кроки в цьому напрямку, і обіцяв оголосити про них у найближчі дні.

Відомо, що ситуація з коронавірусом у Польщі починає набувати серйозного характеру. Число інфікованих досягло 22 осіб, заразився навіть головнокомандувач польської армії.

У Польщі готові до боротьби з коронавірусів Фото: mediabrest.by

Карантин в Україні

11 березня Кабінет міністрів України на закритому засіданні прийняв рішення про введення по всій країні режиму карантину через загрозу поширення коронавірусу Covid-19. Напередодні обмежувальні заходи ввели в Києві.

Карантин триватиме з 12 березня по 3 квітня. Він передбачає: закриття навчальних закладів; заборону на проведення масових зібрань понад 200 осіб (це стосується спортивних і культурних заходів, але не скасовує засідань Ради); закриття авіасполучення з деякими країнами.

Також буде закрита велика частина КПП. З 219 залишиться 49 - там обладнають місця для карантину.

Напередодні під час брифінгу заступник міністра охорони здоров'я України Віктор Ляшко заявив, що шляхом скринінгу в Україні було перевірено близько 1,6 млн осіб на різних пунктах пропуску, нових хворих на коронавірус в країні не виявлено.

Ляшко додав, що влада може піти на скорочення кількості пунктів в'їзду/виїзду на кордоні через коронавірус, що пояснюється міжнародною практикою.

"Ми прогнозуємо зростання (хворих коронавірусом, - "Апостроф"), але не потрібно паніки. Головне - 3-4 ключових речей - мити руки, дистанція, не спілкуватися з людьми з симптомами, самоізоляція в разі поганого самопочуття", - підкреслив він.

Чиновник зазначив, що головна група ризику - люди похилого віку з хронічними захворюваннями. За його словами, загроза для України є, але медики готові впоратися з цим завданням.

Станом на 10 березня медики в Україні отримали п'ять нових повідомлень про підозру на коронавірус і зараз займаються аналізами. Два зразка вже передали в лабораторію, а три передадуть 11 березня. Результати досліджень будуть відомі 12 березня. В цілому в Україні було перевірено 43 людини, які мали ризик зараження коронавірусом.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців